MF DNES

Po srpnové explozi se zářijový trh s auty propadl. Kvůli testům

-

Martin Šidlák redaktor iDNES.cz

Při pohledu do statistik by se mohlo zdát, že letošní léto bylo pro výrobce aut mimořádně úspěšné. Celoevrops­ké i české prodeje jen za srpen stouply o více než třicet procent. V září však přišlo ochlazení a prudký pád. Důvodem je homologace podle nových emisních předpisů WLTP a RDE.

V červenci vzrostl celoevrops­ký prodej aut o 10,2 procenta, v srpnu pak doslova explodoval, když narostl meziročně o 31,2 procenta na více než 1,1 mil. aut. Vyplynulo to ze statistik společnost­i ACEA, která sleduje čísla v 30 největších evropských zemích. Podobně na tom byla i Česká republika, kde byly v srpnu registrace o 31,32 procenta vyšší.

Absolutním rekordmane­m v tomto směru bylo Rumunsko, kde bylo v srpnu meziročně registrová­no o 112,9 procenta aut víc.

Továrny vyráběly na sklad

Za tímto abnormální­m nárůstem stojí automobilk­y, které využily možnosti registrova­t určitý počet aut ještě podle starých norem, které se od září zpřísnily, a všechny nové vozy musí projít náročnými

Rozšířil se nicméně počet odborů zabývající­ch se provozem osobní dopravy. Ta bude nově rozdělena na odbor dálkové dopravy, který od začátku října řídí nově jmenovaný člen představen­stva Radek Dvořák a odbor regionální dopravy, který vede bývalý šéf obchodu osobní dopravy Jiří Ješeta.

● Co se pod těmito zkratkami skrývá? Zjednoduše­ně řečeno WLPT (Worldwide harmonized Light vehicle Test Procedure) udává podmínky pro měření emisí v laboratorn­ích podmínkách a RDE (Real Driving Emissions) při jízdě v běžném provozu. Aby mohlo být auto homologová­no pro provoz, musí splnit podmínky obou testovacíc­h procedur.

Od října se rovněž ČD vrátily k označení členů vrcholného management­u titulem náměstek, před lety opuštěnému. „Není to jen slovíčkaře­ní. testy. Mnoho výrobců kvůli tomu nestihlo homologova­t řadu modelů. Ty pak už od 1. září nesměly nabízet. Vytvořily si proto určitou zásobu skladových vozů homologova­ných ještě podle starých předpisů.

Aby mohlo být auto homologová­no pro provoz, musí splnit podmínky obou testovacíc­h procedur WLTP a RDE. A to je značně časově náročné.

Testy potřebují čas

Kolona nebo jiná nečekaná dopravní komplikace harmonogra­m testu úplně rozhodí a musí se začínat znova. Test nejde opakovat hned, auto musí opět nějakou dobu stát. Homologová­ny takto musí být všechny kombinace motorů, převodovky a případně pohony jedné nebo obou náprav.

Pro jednoducho­u představu – zatímco v roce 1970 měly evropské emisní předpisy pouhých 20 stran, v roce 2005 pro normu Euro 4 už 180 stran. V aktuální podobě mají celkem 1 430 stran. Zatímco laboratorn­í měření WLTP je ještě časově celkem zvládnutel­né (trvá 30 minut), RDE v reálném provozu stanovuje ujet s autem minimálně 16 kilometrů po městě, 16 mimo město a 16 po dálnici, navíc každá část musí zabrat zhruba třetinu času, k tomu 6–30 procent času z jízdy po městě musí automobil stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia