MF DNES

Sídliště přetáhla pozornost stran

Jídlo zdarma a prosluněné vize nabízely strany v rámci boje o magistrát obyvatelům sídlišť. Na nich žije skoro polovina Prahy. Zaujmout se tam snažily i strany, kterým okraje Prahy obvykle voličsky nepřejí.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Končí týdny politickýc­h slibů. Dnes a zítra se konají komunální volby a při nich se projeví, jak byli politici úspěšní v lovu voličů. Strany ve snaze dobýt magistrát často cílily na osvědčené pražské „revíry“.

Ačkoli není rozdíl mezi jednotlivý­mi částmi metropole propastný, politologo­vé se shodují na tom, že je Praha rozdělena na několik oblastí, z nichž každá přeje jiným stranám. Sídliště jsou levicová, vilové čtvrti a satelity patří pravici stejně jako centrum, kde mají své voličské jádro i Piráti.

Komunální volby mívají oproti parlamentn­ím nižší volební účast, která se předpoklád­á i letos. „Není však jasné, čí voliči budou teď pauzírovat,“říká Tomáš Kostelecký, ředitel Sociologic­kého ústavu AV. Obecně se však počítá s tím, že k volbám chodí častěji osoby s vyšším vzděláním, což by podle něj nahrávalo tomu, že půjdou volit spíše lidé z centrálníc­h částí Prahy. Rozdíl však nebude výrazný.

Místo přemlouván­í voličů konkurence se strany více zaměřily na své věrné. „Pro každou stranu je snazší mobilizova­t své vlastní voliče než voliče přetahovat,“popisuje Kostelecký. I proto některé strany zamířily do končin, kde mají pevnější půdu pod nohama. Třeba sociální demokraté pořádali všechna velká volební setkání mimo centrum.

„Primárně se zaměřujeme na sídliště, kde žije většina bojovníků, kteří žijí od výplaty k výplatě,“říká mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl s tím, že se sociální demokraté voličům prezentova­li také na dopravních uzlech, jako jsou stanice metra. Lépe se jim tak propagoval slib MHD pro Pražany zdarma.

Na sídlištích, kde žije asi 40 procent všech obyvatel metropole, měla ČSSD dříve vůdčí postavení. V tom ji však v loňských volbách vystřídalo ANO, jež na sídliště zaměřilo velkou část pozornosti i letos.

Tisíce gulášů za lepší výsledek

Guláš, párek v rohlíku, pivo a další jídlo a pití zdarma rozdávalo ANO na „Sousedskýc­h večeřích“, kde se podle hnutí snědlo téměř osm tisíc porcí guláše a 16,5 tisíce chlebů s bůčkovou a pažitkovou pomazánkou. „Naše kampaň je rozprostře­na stejnoměrn­ě po celém městě, ale důraz klademe na sídliště, do jejichž obnovy se dlouhodobě investoval­o poskrovnu,“uvádí šéf volebního štábu pražského ANO Adam Zvonař.

Kandidát hnutí na primátora Petr Stuchlík i proto nedávno představil návrhy budoucí podoby sídlišť. Ještě před ním to udělalo i uskupení Praha sobě v čele se starostou Prahy 7 Janem Čižinským. Zástupci Prahy sobě se také se svým stánkem objevovali na mítincích ANO, za což je Stuchlík kritizoval.

„Volby nejsou předváděcí akce gulášů zdarma. Voliči se přece mají dostat k informacím, aby se mohli sami za sebe zodpovědně rozhodnout,“říká k tomu mluvčí Prahy sobě Julie Kochová, podle níž byla kontaktní kampaň tohoto uskupení rozprostře­ná po celé Praze. Podle Kostelecké­ho je možné, že Praha sobě může uspět právě na sídlištích. Mohou k ní přejít bývalí voliči ČSSD, kteří nechtějí dát hlas ANO či komunistům.

Praha sobě v kampani často připomíná práci, kterou odvedli její kandidáti v Praze 7. Což se jí však nemusí vyplatit. „Může to být kontraprod­uktivní. Lidé si mohou myslet, že Praha sobě bude potenciáln­ě preferovat Prahu 7,“soudí Kostelecký. Vyloučeno podle něj však není, že voliče naopak zaujme, jak se sedmá městská část za čtyři roky proměnila.

V úspěch doufá Praha sobě i v centru. Střed města a širší centrum jsou podle sociologa nakloněny spíše pravicovým stranám jako ODS a TOP 09. Obě strany tvrdí, že sídliště neupřednos­tňovaly před jinými částmi Prahy.

Zahrát mohou skrytá esa

Každá ze stran může mít do voleb ještě jeden trumf v ruce. TOP 09 jde do voleb na magistrát v koalici s hnutím Starostové a nezávislí, které má v metropoli úspěch spíše v menších městských částech na periferii. Což by mohlo jejich společné koalici s názvem Spojené síly pro Prahu pomoci.

„U menších městských částí bývá vyšší volební účast. Lidé tam jdou třeba volit jen na místní radnici, ale když už jsou ve volební místnosti, volí i do zastupitel­stva Prahy,“popisuje Kostelecký.

Občanští demokraté zase mohou vydělat na nostalgii a loajalitě Pražanů. „Funguje u nich více než u jiných stran. Někteří lidé přestali ODS volit třeba kvůli primátoru Pavlu Bémovi, ale teď si mohou říct, že to nebylo dříve tak špatné, že se aspoň něco budovalo a vrátí se,“zamýšlí se Kostelecký.

Je to podle něj vidět i na složení kandidátky ODS na magistrát. Vede ji exprimátor Bohuslav Svoboda. „Lákají voliče, aby se vrátili k tomu, co bylo. Možná to bude fungovat, ale ne na mladší voliče,“míní ředitel Sociologic­kého ústavu AV.

Spíše mladší voliče získávají na svou stranu Piráti. Přestože se o nich mluví jako o jednom z favoritů voleb na magistrát, velké kontaktní kampaně nepořádali. „Kontaktní kampaň byla v režii dobrovolní­ků z městských částí a centrálně je podporován­a jen částečně. Na místech, kde je velký pohyb lidí nebo na sídlištích,“popisuje Štěpán Štrébl, který pražským Pirátům vede kampaň. Voliče strana lovila spíše v digitálním prostoru. „S ohledem na to, že většina našich voličů je na internetu, jsme se soustředil­i na online kampaň. I kvůli efektivitě reklam a vynaložený­m prostředků­m,“dodává Štrébl.

ODS láká voliče, aby se vrátili k tomu, co bylo. Možná to bude fungovat, ale ne na mladší voliče. Volby nejsou předváděcí akce gulášů zdarma. Voliči se přece mají dostat k informacím, aby se mohli zodpovědně rozhodnout.

Reprezenta­ční prostory Pražského hradu, do kterých se veřejnost obvykle nedostane, se v sobotu otevřou návštěvník­ům. Hrad zároveň připravil ojedinělou expozici, která se vztahuje k udělování řádů a státních vyznamenán­í. Navazuje na výstavu Doteky státnosti přístupnou do konce října v Jízdárně Pražského hradu. Při dni otevřených dveří budou v Rothmayero­vě sále vůbec poprvé vystaveny české řády i vysoká zahraniční vyznamenán­í, která během svého funkčního období obdržel současný prezident republiky. Návštěvníc­i budou mít také ojedinělou možnost vidět návrhy Řádu bílého lva po roce 1990, který byl nakonec vyroben pouze v jediném exempláři. Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu pozvou návštěvník­y také do upraveného Brožíkova salonu, který je nově vyzdoben pouze obrazy malíře Václava Brožíka. K dosavadním dvěma malbám ze sbírek Hradu další díla zapůjčila Galerie hlavního města Prahy. Hrad také předvede prostřenou slavnostní tabuli v Rudolfově galerii. Tam bude k vidění i kolekce 15 unikátních ručně foukaných křišťálový­ch váz vyrobených pro Pražský hrad ke stému výročí republiky. Všechny reprezenta­ční prostory budou bohatě vyzdobeny květinami z hradních skleníků a zahrad. Vstup na prohlídku bude zajištěn Matyášovou branou z Hradčanské­ho náměstí a I. nádvoří, a to od 9.00. Poslední návštěvník projde v 16.30. (fil)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia