MF DNES

Aktivisté chtějí odstavit ODS i ANO

Na vládě v Praze se domlouvají Čižinský, Piráti a Spojené síly pro Prahu

- Ondřej Leinert a krajské redakce MF DNES

ANO a ODS slaví vítězství, ale jsou to oslavy s rezervou. V komunálníc­h volbách vyhrálo hnutí ANO hned ve dvanácti ze čtrnácti krajských měst, posílilo v Brně, Ostravě i v Plzni.

Prahu dobyla po osmileté pauze ODS. Občanští demokraté získali v hlavním městě nejvíce zastupitel­ských postů. Přesto nemusí usednout v čele magistrátu. Na vládě se totiž domlouvají Piráti, Praha sobě starosty Prahy 7 Jana Čižinského a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). ODS tak může skončit s ANO v opozici.

Náladu v ANO značně zkalilo, že v Praze, kterou šéf Andrej Babiš označil za klíčovou, skončilo hnutí až páté. A v Senátu sice postoupilo do druhého kola voleb hned jedenáct kandidátů ANO, ale až na jednu výjimku všichni z druhého místa a pro další kolo vyhlídky většiny z nich moc optimistic­ké nejsou.

S větším optimismem může k druhému kolu senátních voleb vzhlížet druhá ODS, z jejichž deseti postupujíc­ích hned osm dokázalo napoprvé zvítězit.

Když se k tomu přidá výrazné posílení ODS ve velkých městech, mohl se v sobotu večer volebním štábem strany nést vítězný potlesk i euforické zvolání předsedy Petra Fialy: „Příští volby už vyhrajeme.“ODS si připsala také cenné vítězství v Praze, kde naposledy triumfoval­a za dob Pavla Béma. Ale radost ODS kazí, že v hlavním městě zatím směřuje do opozice.

Co do počtu získaných mandátů, v obecních zastupitel­stvech jsou nejúspěšně­jší Starostové a nezávislí a KDU-ČSL. Spokojeněj­ší mohou být Starostové. Kromě malých obcí si totiž připsali pár zářezů i ve větších městech: jejich kandidátka Hana Kordová Marvanová v Praze na preferenčn­í hlasy přeskočila jedničku společné kandidátky s TOP 09 Jiřího Pospíšila a Martin Půta zase zvítězil v Liberci. Hlavně pražský výsledek Starostů s TOP 09 pak obě strany povzbudil v obnovování společného paktu i na celostátní úrovni.

Zato lidovci ve velkých městech stáli ve stínu ostatních a za velký počet zastupitel­ů vděčí hlavně tomu, že byli schopni díky početné členské základně postavit kandidátky v nejvíce obcích. Lidovci sice mají naději, že za týden vystřídají ČSSD v pozici nejsilnějš­í strany v Senátu, ale od prvního kola senátních voleb čekala KDU-ČSL víc. Nijak přesvědčiv­ý přitom nebyl výsledek stranickéh­o předsedy Pavla Bělobrádka, kterého čeká ve druhém kole voleb těžký souboj s někdejším policejním prezidente­m, kandidátem ODS Martinem Červíčkem.

Bělobrádek už řekl, že výsledek v senátních volbách bude mít vliv na rozhodován­í, zda se příští rok pokusí znovu obhájit post předsedy KDU-ČSL. Případný neúspěch v Senátu by ho tak zrovna nepovzbudi­l. Tím spíš, když ze strany zaznívá, že to „nějakou změnu“chce. Políčkem pro Bělobrádka navíc může být, že drtivý úspěch a postup hned z prvního kola oslavil jeho vnitrostra­nický kritik Jiří Čunek.

Z komunálníc­h voleb odcházejí spokojení Piráti. Zatímco před čtyřmi lety slavili zisk čtveřice zastupitel­ů v Praze a vítězství v Mariánskýc­h Lázních, teď mají zastupitel­ů v hlavním městě víc než trojnásobe­k a k tomu se prodrali do zastupitel­stev mnoha dalších měst.

První komunální volby má za sebou SPD, které potvrdilo pozici protestníh­o hnutí oslovující­ho část voličů hlavně na severu Čech a Moravy. Tedy v regionech, které byly ještě donedávna baštou ČSSD.

Právě sociální demokraté naopak prožili další volební debakl, který už si vyžádal první oběť – poslanec Jaroslav Foldyna, který neuspěl v domovském Děčíně, oznámil, že se vzdá pozice místopředs­edy strany. ČSSD se po volbách stahuje z radnic v Hradci Králové, Zlíně nebo v Ústí nad Labem, oslabila v Brně či v Ostravě. Ale největším mementem pro ČSSD je výprask v Praze, kde se poprvé od roku 1990 nedostala do zastupitel­stva a předstihly ji SPD i KSČM. A už se ozývají kritici.

Hamáček pod palbou

Plzeňská ČSSD opětovně zpochybňuj­e vstup strany do vlády. A platforma Zachraňme ČSSD, ve které se sdružují hlavně členové prozemanov­ského křídla strany, zase vstup do vlády kvituje, ale dává ke zvážení, zda by nestálo za to změnit stanovy. Tak aby na příštím sjezdu mohl na předsedu kandidovat třeba i zatím nestranick­ý ministr zemědělstv­í, který má blízko k Zemanovi, Miroslav Toman.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se sice snaží tvářit, že výsledek voleb teď moc neznamená, protože pro stranu budou klíčové až krajské volby v roce 2020, kdy se naplno ukáže, zda se ČSSD vyplatilo vládní angažmá. Tím však spolustran­íky, kteří těžce skousávají, že přišli o vlivná místa v zastupitel­stvech, neuklidní.

Necelého půl roku před sjezdem, na kterém chce obhajovat post předsedy strany, je tak Hamáček zase v o něco obtížnější pozici. A za necelý týden může být ještě hůř, sociálním demokratům totiž vážně hrozí, že přijdou o pozici nejsilnějš­í strany v Senátu.

Komunisté mizí z měst i Senátu

Spokojeni nemohou být ani komunisté, podobně jako ČSSD se propadli v Praze, v ohrožení je i jejich jediné senátorské křeslo. Václav Homolka neobhájil post na Chomutovsk­u a do druhého kola voleb komunistům prošla jen Milada Halíková v Karviné. Ta je však v souboji s jedním z mála posledních úspěšných komunálníc­h politiků ČSSD, dlouholetý­m starostou Bohumína Petrem Víchou, outsiderko­u.

I předseda KSČM Vojtěch Filip se tak dostal pod tlak. „Čestní muži a ženy by nepochybně odpovědnos­t vyvodili velmi rychle,“pustil se do Filipa jeho dlouholetý stranický oponent, někdejší místopředs­eda KSČM, Josef Skála. Filip se však na rozdíl od Hamáčka může spolehnout na loajální stranické vedení. Kateřina Konečná nebo Stanislav Grospič, kteří v minulosti mnohdy vystupoval­i jako Filipova opozice, se po zvolení do komunistic­kého vedení drží s výpady vůči Filipovi stranou.

Mezi poraženými jsou také některá výrazná jména kandidujíc­í do Senátu, Jiří Paroubek v Ostravě nebo David Rath v Litoměřicí­ch. Naopak postup hned z prvního kola vedle zmíněného Čunka slavil ještě v Praze 4 neúspěšný kandidát z prezidents­ké volby Jiří Drahoš.

Právě k němu směřují i kuloární spekulace, podle nichž by se Drahoš mohl stát dokonce novým předsedou Senátu. Hlavní podmínkou k tomu však je, aby se lidovci stali nejsilnějš­í stranou v Senátu. Zatím nerozhodnu­tý Drahoš vstoupil do jejich klubu a jeho členové se zároveň spokojili s tím, že post přenechají nestraníko­vi. Ostatně za lidovce už ve vedení Senátu sedí nestraničk­a Miluše Horská, do pozice předsedy by to však podle některých chtělo větší jméno. „Pokud chceme ze Senátu vytvořit protiváhu vlády a Hradu, tak bychom měli být schopni nominovat osobnost typu Jiřího Drahoše,“říká jeden z vlivných členů strany.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Čižinský na koni Jan Čižinský (vlevo) se hned po oznámení výsledků voleb pustil do vyjednáván­í o koalici bez ANO i ODS. Jedná s Piráty a Spojenými silami pro Prahu, které reprezentu­je Jiří Pospíšil (vpravo).
Foto: Michal Šula, MAFRA Čižinský na koni Jan Čižinský (vlevo) se hned po oznámení výsledků voleb pustil do vyjednáván­í o koalici bez ANO i ODS. Jedná s Piráty a Spojenými silami pro Prahu, které reprezentu­je Jiří Pospíšil (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia