MF DNES

Babiš: ANO ztratilo Prahu kvůli Krnáčové

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Byť se do kamer snažil lídr hnutí ANO Andrej Babiš tvářit spokojeně a na volebním štábu i vtipkoval, výsledek v Praze ho nepotěšil. „Nemám z toho radost,“přiznal v rozhovoru pro MF DNES.

Vaší prioritou bylo vyhrát v hlavním městě. Proč to nevyšlo?

V rámci kampaně jsme se snažili dělat všechno. To, jak jsme dopadli, je ale samozřejmě jenom výsledek činnosti našich zástupců na magistrátu a paní primátorky, kteří sice dělali pozitivní věci, ale nebyli schopni je prodat. Nebo je zničili svými různými nešťastným­i výroky. Pan Stuchlík teď půjde na čtyři roky do opozice a dá do pořádku pražskou organizaci.

Podle prezidenta Miloše Zemana bylo handicapem ANO v Praze nasazení Petra Stuchlíka, protože ho nikdo neznal. Souhlasíte s tím?

To si nemyslím.

Nicméně nebylo chybou, že se pan Stuchlík neangažova­l dřív?

Ale my jsme měli problém ho v rámci organizace vůbec prosadit. Oni chtěli Patrika Nachera. Pražská organizace byla dlouho přesvědčen­a, že si vybrala skvělou kandidátku.

Váš pražský lídr i teď říká, že ANO ve hře o vedení Prahy není ještě zcela mimo hru, že pozice jsou dost vyrovnané. Budete mu doporučova­t, aby se pokusil zasáhnout do vyjednáván­í?

Já mu nic doporučova­t nebudu. Jsem premiér a mám na starosti jiné věci. Do koalic vůbec mluvit nebudu. Všude to bude jen otázka našich zástupců.

Na rozdíl od Prahy jste naopak s ANO získali většinu velkých měst.

Z toho samozřejmě radost mám a považuji to za velký úspěch. Reprezentu­je to dobrou práci našich primátorů třeba Ostravy, Brna a dalších měst.

Nebojíte se ale, že se bude opakovat situace jako před čtyřmi lety, kdy se strany na radnicích spojovaly proti hnutí ANO?

To bude záležet jen na tom, jak to naši dokážou vyjednat.

Může zejména špatný výsledek ČSSD ovlivnit fungování vlády?

Koalice z hlediska vztahového funguje podstatně líp než v minulosti, žádný vliv na vládu neočekávám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia