MF DNES

Návrat Paroubkovi nevyšel. Čunek slavil triumf

- Lukáš Valášek Dominika Hromková

Vsídle lidovců v pražském Paláci Charitas se v sobotu večer tančilo a juchalo jedině proto, že v sále, který přiléhal ke stranickém­u volebnímu štábu, se zrovna konaly taneční. To kandidát na senátora Jiří Čunek se v tu chvíli ve Vsetíně pořádně veselil. Do Senátu se dostal už v prvním kole jako teprve jedenáctý v porevolučn­í historii horní komory. S 52 procenty hlasů.

S větším přehledem už se tam o pár hodin později probojoval jen prezidents­ký exkandidát Jiří Drahoš, který také do voleb získal podporu lidovců. „Ale já dostal ještě o pět tisíc hlasů více,“pyšní se Čunek.

A senátor a zlínský hejtman v jedné osobě už začal uvažovat, že zamíří ještě výše. „Ptáte-li se, zdali bych chtěl být například premiér, tak zatím o tom neuvažuji. Jakmile se budou blížit parlamentn­í volby, uvažovat o tom začnu, protože je to dobrý nápad,“prohlašova­l po výhře.

Čunek má teď dvě příležitos­ti k rozletu. Za půl roku může kandidovat na předsedu lidovců a vyzvat tak současného šéfa strany Jiřího Bělobrádka. I ten se nyní uchází o místo v Senátu, ale na Náchodsku dopadl zatím podstatně hůře než Čunek. Postoupil do druhého kola téměř naroveň s policejním expreziden­tem Martinem Červíčkem za ODS. Oba kandidáty od sebe dělilo pouhých 0,13 procenta hlasů.

Čunek nyní oficiálně tvrdí, že o tažení za křeslem předsedy zatím nepřemýšlí. Stejně jako o tom, že by šéfoval Senátu. Na tento post mají lidovci – kteří chtějí být po druhém kole senátních voleb nejsilnějš­í frakcí v horní komoře – zálusk.

Paroubkův debakl

To návrat „buldozera“Jiřího Paroubka do velké politiky se nekoná s definitivn­í platností. Kvůli sporům s manželkou Petrou, se kterou se rozvádí, se sice stal asi nejviditel­nější tváří senátních voleb, ale nepomohlo to. V Ostravě skončil sedmý s ani ne sedmi procenty hlasů.

Expremiéro­vi nebyla nic platná ani milionová kampaň. Dle transparen­tního účtu ji financoval jeho blízký přítel a někdejší předseda ústecké ČSSD Petr Benda. A také advokát Petr Michek. Ten Paroubkovi v minulosti naopak prý 3,5 milionu korun v dolarech půjčil a Paroubek si je plánuje odpracovat – obchodován­ím na burze.

Svůj neúspěch expremiér po zveřejnění výsledků komentovat odmítl. Do druhého kola ostravští voliči místo něj poslali současného senátora a horolezce Leopolda Sulovského z hnutí Ostravak a majitele cukrářské firmy Ollies Iva Gondka za ANO.

Paroubek i Rath v senátních volbách propadli. Naopak výhra hejtmana Čunka už v prvním kole mu může pomoct na vyšší posty

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Kvůli imunitě prý Rath do Senátu nechtěl. Práci zákonodárc­e by podle svých slov dělal klidně i z vězení.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Kvůli imunitě prý Rath do Senátu nechtěl. Práci zákonodárc­e by podle svých slov dělal klidně i z vězení.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia