MF DNES

„Zdali bych chtěl být premiér? O tom teď neuvažuji. Jakmile se budou blížit volby, uvažovat o tom začnu, protože je to dobrý nápad.“

-

Na senátorsko­u imunitu bude muset zapomenout i další někdejší výrazná a zároveň kontroverz­ní osobnost ČSSD, někdejší středočesk­ý hejtman David Rath, nepravomoc­ně odsouzený za přijímání úplatků a manipulová­ní s veřejnými zakázkami na osm a půl roku vězení. Před šesti lety ho policisté zadrželi se sedmi miliony korun v krabici od vína. Dopadl ještě hůře než Paroubek. Na Litoměřick­u skončil sedmý se sotva pěti procenty hlasů.

„Tak rozhodli voliči, je zajímavé, že já s krabicí dosáhl lepšího výsledku na Litoměřick­u a v Hostivici než vládní ČSSD,“řekl MF DNES Rath.

Narážel tak na to, že v Hostivici, kde Rath žije, obdržel v komunálníc­h volbách 5 procent hlasů a o vlásek se tak dostal do zastupitel­stva. Na rozdíl od místní ČSSD.

Boj o horní komoru navíc sociální demokraté v Litoměřicí­ch úplně vzdali, protože nenašli kandidáta.

Kuberův suverénní postup

To senátor a primátor Teplic z ODS Jaroslav Kubera do druhého kola boje o křeslo v horní parlamentn­í komoře postoupil s přehledem se 41,81 procenta hlasů. Jeho vyzyvatel, ředitel místního gymnázia Zdeněk Bergman (Senátor 21), měl v prvním kole o 20 procent hlasů méně. Výhru v prvním kole Kubera nepředpokl­ádal – prý proto, že se v Teplicích o místo v Senátu ucházelo dalších osm kandidátů.

Na druhé kolo si sice věří, ale nechce nechat nic náhodě. „Ve druhém kole se začíná úplně od nuly. Nespoléhám se na to, že seberu všechny hlasy od neúspěšnýc­h kandidátů. Jen pořád chodím na nějaké besedy a ještě jsem neměl čas začít dělat kampaň,“prohlásil Kubera.

Jak bude v kampani pokračovat, prozradit nechtěl. V sobotu po sečtení hlasů prvního kola se ale nechal slyšet, že ho těší, že se mu podařilo uspět bez sociálních sítí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia