MF DNES

Policie řeší nával u urny a 200 Kč za hlas

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

Bylo sotva pár minut po začátku voleb a do volební místnosti v ústecké čtvrti Krásné Březno jako na povel vpadl celý jeden vchod nedalekého panelového domu. Asi třicet lidí zaplnilo volební místnost, mnozí museli čekat na chodbě. Když se ukázalo, že byli hromadně sváženi autem, zavolali členové volební komise policii.

Podezření na kupčení s hlasy a zmanipulov­ání voleb prošetřuje policie i v Bílině, Moldavě, Krupce a dalších místech severu Čech.

„Byli to lidé, kteří nikdy volit nechodili,“řekl člen komise ve volební místnosti číslo 2001 v ústecké části Krásné Březno. „A to jsem už zažil mnoho voleb, v komisi sedím už přes deset let a skoro všechny tady znám,“podotkl.

Venku před volební místností se otáčelo červené auto, které voliče přiváželo, a podle svědků seděl uvnitř muž, který je vyplácel. „Zavolala jsem policii kvůli podezření na kupčení s hlasy,“řekla MF DNES členka komise. Teď je na policii, aby zjistila, proč někomu záleželo na tom, aby místní lidé šli volit, případně v čí prospěch.

V ulicích i na sociálních sítích se nejčastěji mluvilo o hnutí UFO (Ústecké fórum občanů), které dosud v Ústí vládlo. To ale manipulace i uplácení odmítá. „Jsou to absolutní nesmysly, které šíří politická konkurence,“reagoval náměstek primátorky Jiří Madar. „Naše hnutí jde jinou cestou. Máme Romy na kandidátce, my nepotřebuj­eme uplácet,“dodal s tím, že Romové podle něj volí UFO nikoli za peníze, ale protože mají na kandidátce své známé.

Jedním z nich je Tibor Gaži, jenž kandidoval ve své městské části na šestém místě. Bydlí ve vyloučené lokalitě Předlice. Na plotě kolem volné plochy, jež zbyla po vybydleném domě, visí plakát s jeho fotkou a logem hnutí. A právě tady se objevily zprávy, že lidé dostávali za hlas peníze nebo slevu na nájemném.

„Tady dostali všichni,“přitakala žena před domem hned vedle školy, kde se volilo. Na dotaz, koho bude volit, odpovídá bez zaváhání: „Tibora.“Stejně jako další. Mezitím začne před domem křičet starší žena a zahánět ostatní do domu. „Nemluvte s ním, je to novinář!“

Když místní obyvatelé znovu vyšli před dům, dál opakovali, že budou „volit Tibora“. Teď už ale s jiným argumentem: „Je to dobrý majitel, stará se o nás a to uplácení jsou pomluvy, lidi mu závidí, že má peníze a mercedes,“řekla jedna z žen.

Sám Gaži mluvit nechtěl. „Jsou volby, no a co?“houknul z okna a informace o uplácení ostře odmítl.

Hnutí UFO právě v „Gažiho“revíru zaznamenal­o nebývalý volební úspěch, získalo bezmála 65 procent hlasů ve volbách do městské části a přes 76 ve volbách do magistrátu. Jenže jinde se mu tolik nedařilo – už ve vedlejší volební místnosti volilo UFO jen šest procent lidí a v další nedostalo ani jeden hlas.

Poničená plomba na urně

S podezřelým návalem voličů se v pátek setkali i v nedaleké Bílině. Do místnosti v mateřské škole přišlo volit najednou asi 15 lidí a někteří ani nevěděli, jak to mají udělat. „Nikdy předtím jsem je tu neviděla,“ řekla členka komise. Když zahlédla ve dveřích svého souseda z paneláku, který k volbám nikdy nechodí, přímo se ho zeptala, jestli dostal zaplaceno. „Ano, dvě stovky,“odpověděl jí vážným hlasem. Také v Bílině projížděla kolem volební místnosti bílá dodávka a podle svědků řidič vyplácel peníze. Podezřením se také zde zabývá policie.

Prověřuje i oznámení z Krupky na Teplicku, kde byla v jedné z volebních místností natržená plomba na urně. A také pochybnost­i o čistotě voleb v Moldavě na Teplicku. Jen pár dní před volbami si zde zřídili trvalé bydliště noví voliči – ve dvou zpustlých a neobývanýc­h hotelích. Mimochodem jeden patří starostovi Jaroslavu Pokovi a jeho družce, druhý firmě, v níž se starostova družka angažuje. Pok tvrdí, že nikoho nepřihlašo­val. Volby však nakonec stejně nevyhrál a je možné, že už obec nepovede.

Podivné přihlašová­ní voličů k trvalému bydlišti řeší policie také v Hoře Svatého Šebestiána.

 ??  ??
 ??  ?? Natržená plomba na volební urně v Krupce u Teplic.
Natržená plomba na volební urně v Krupce u Teplic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia