MF DNES

ČSSD zmizela z mapy Prahy. Neuspěla ani na radnicích

- — Martin Bajtler

ANO (7), Spoj. síly pro Prahu 10 (6), Starost. pro P. – Zelená pro desítku (3). Hnutí pro Prahu 11 (13), Piráti (9), ANO (7), TOP 09 a STAN (6), ODS (5), Jižní Město (3), SPD (2). Piráti s podp. Zelených (10), ODS (7), ANO (7), Změna pro Prahu 12 (5), TOP 09 (4), Občané dvanáctky, KSČM, NK (2). Propad na celopražsk­é úrovni, který znamená nulový počet křesel v magistrátn­ím zastupitel­stvu, není jedinou prohrou sociální demokracie v hlavním městě. Strana neuspěla v žádné městské části.

Celkem šlo v Praze o 1 186 křesel, samostatně kandidujíc­í ČSSD získala jen dvě. Dva sociální demokraté zasednou do zastupitel­stva v Dubči. V ostatních obvodech strana z politické mapy zcela zmizela. A to i tam, kde měla v předchozím volebním období starostu nebo členy rady.

„Třeba v Praze 14 nebo v Praze 3 jsme měli lidi, kteří udělali velký kus práce, ale v ničem se to neprojevil­o. I když neměli žádné škraloupy, tak dopadli stejně jako zbytek,“konstatuje předseda pražských sociálních demokratů Petr Pavlík.

Starostu měla ČSSD také v Praze 8, teď tam získala jen čtyři procenta hlasů. V Praze 1 tvořili sociální demokraté koalici s TOP 09 a občanskými demokraty. S necelými čtyřmi procenty hlasů nyní ČSSD vypadla ze zastupitel­stva i tam.

Podle politologa Jüptnera se sešlo několik faktorů, které zapříčinil­y propad sociální demokracie i na úrovni městských částí. „Voliči v Praze ČSSD nerozumějí, a proto i na městských částech hledali podobnou stranu, které nakonec dali přednost,“říká politolog.

Podle pražského volebního lídra Jakuba Landovskéh­o přetáhli ČSSD velkou část voličů na sídlištích Piráti a hnutí ANO. „Některé voliče získala Praha sobě na náš úkor,“dodává. Dalším důvodem neúspěchu na radnicích mohla být nespokojen­ost voličů s celopražsk­ou politikou sociální demokracie nebo že levicoví voliči komunální volby nepokládaj­í za příliš důležité.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia