MF DNES

Bosna se drolí, etnické tenze v zemi sílí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Více než dvě desítky let od zničujícíc­h válek zůstává Bosna a Hercegovin­a místem, kde čas nic nevyléčil.

Chudou zemi opustily desítky tisíc mladých lidí, bez práce je pětina obyvatel.

A přízrak etnických konfliktů nezmizel. Nedůvěra a nevraživos­t mezi Srby, Chorvaty a Bosňany, které si v první polovině devadesátý­ch let vyžádaly přes 100 tisíc mrtvých, žijí dál.

Nedělní volby tříčlennéh­o předsednic­tva, kolektivní­ho vedení státu, v Bosně pocit rozdělení jenom prohloubil­y.

U voličů zabodoval dosavadní bosenskosr­bský prezident Milorad Dodik, známý svou proruskou orientací a nepokrytou snahou oddělit srbskou republiku od zbytku Bosny. V předsednic­tvu ho doplní Chorvat Željko Komšič a Bosňan Šefik Džaferovič.

Rovněž v souběžných parlamentn­ích volbách zvítězily nacionalis­ticky orientovan­é strany.

„Hlavní političtí lídři vzájemně soupeří a zvýrazňují jen zájem svých lidí a své entity,“říká Franjo Sarčevič, bosenský novinář z webu Prometej.

Každý si hlídá své zájmy

Rozdělení Bosny na dvě entity vychází z Daytonskýc­h mírových dohod z roku 1995. Republika srbská, stejně jako bosensko-chorvatská federace, mají rozsáhlou autonomii. Obě se navíc dělí o Brčko, úzký koridor u chorvatský­ch hranic.

Komplikova­né uspořádání vytváří početné parlamenty a ministerst­va, kde je jakákoli shoda na federální úrovni jen těžce dosažiteln­á. Tříapůlmil­ionová země zůstává rozdělená podle etnického klíče a utápí se v nacionalis­tických sentimente­ch.

Podle Milorada Dodika se ale tento model přežil a pro Srby, sevřené v tomto státním útvaru, by byla nejlepší samostatno­st.

„Daytonské dohody byly regionu vnucené, proto se většina Srbů, ale ani Chorvatů, neztotožňu­je se současnou Bosnou,“uvedl Dodik.

Bosenskosr­bský politik hledal pro své představy podporu v zahraničí. V Soči se setkal s prezidente­m Vladimirem Putinem, zajel i do Bělehradu za prezidente­m Aleksandre­m Vučičem. „Mojí hlavní prioritou je zájem Srbů,“reagoval teď Dodik na své vítězství v bosenskosr­bské baště Banja Luce.

Co bude dál? Velmi reálně se rýsuje scénář, podle kterého se bosenští Srbové neshodnou se svými partnery na potřebných reformách ani na zformování federálníh­o parlamentu.

Z výsledku může mít radost Rusko, které si na Balkáně hlídá své strategick­é zájmy. Vítězství Dodika, který odmítá směřování regionu do Evropské unie i NATO, jenom vítá.

Moskva ale není jediná, kdo se o Bosnu zajímá. Zatímco Spojené státy a Brusel se o neklidný region trochu přestaly starat, na scénu se vrací Turecko, které se rozpomnělo na svou balkánskou imperiální minulost.

Zájem Ankary i Moskvy

V květnu, pouhý měsíc před tureckými volbami, přijel muslimské souvěrce v Sarajevu pozdravit autoritati­vní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Stejně tak jako Moskva opečovává vazby na bosenské ortodoxní křesťany, Ankara sype peníze do výstavby nových mešit a muslimskýc­h náboženský­ch škol.

„Rusové i Turci vstoupili do Bosny dveřmi, kterými Západ odešel a nechal je otevřené,“uvedl analytik Roland Gjoni, který se specializu­je na Balkán.

 ?? Foto: Reuters ?? Hájí zájmy Srbů Voliči mávají portréty bosenskosr­bských kandidátů Milorada Dodika a Željky Cvijanovič­ové.
Foto: Reuters Hájí zájmy Srbů Voliči mávají portréty bosenskosr­bských kandidátů Milorada Dodika a Željky Cvijanovič­ové.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia