MF DNES

Po volbách v Lotyšsku si o moc v zemi říkají Rusové

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Více než milionové lotyšské hlavní město Riga, jediné velkoměsto Pobaltí, připomíná ve svém centru německá hanzovní města, jako jsou Hamburk nebo Lübeck. Dále od centra už ale dominují sovětská sídliště, která by mohla stát v Moskvě nebo v Novgorodu.

Rize, v níž žije polovina obyvatel Lotyšska, už dnes vládnou Rusové, konkrétně Rus Nils Ušakovs, neboli (jak zní přepis ruské verze jeho jména) Nil Valerevič Ušakov.

Ušakovsova strana Centrum shody vyhrála po volbách do rižské městské rady v neděli i volby parlamentn­í. A to tak výrazným rozdílem, že si Ušakovs jednoznačn­ě řekl o premiérský mandát pro svého lídra ve volbách Vjačeslavs­e Dombrovski­se. „Prezident nemůže nedat Dombrovski­sovi možnost sestavit novou vládu,“uvedl Ušakovs poté, co jeho strana získala dvacet tři mandátů ve stočlenném parlamentu. Dombrovski­s, který sám má smíšený rusko-ukrajinsko-lotyšský původ, odmítá, že by Centrum shody dělilo obyvatele podle národnosti.

Jenže pokud jde o voliče v Lotyšsku, pro ně je strana Centrum shody stále „proruskou stranou“. Stejně tak pro zbytek lotyšské politické scény, která díky tomu v minulých letech držela Centrum shody většinou v izolaci.

Izolaci Ušakovse a jeho strany podpořilo partnerstv­í s ruskou státostran­ou Jednotné Rusko Vladimira Putina – to však rižský primátor ve snaze posílit koaliční potenciál své strany vypověděl.

Nedělní výsledek voleb je z hlediska síly Centra shody vůči ostatním stranám v lotyšském parlamentu optickým klamem. Ve skutečnost­i jde o nejhorší výsledek od roku 2010, kdy tato strana ve své současné podobě kandidoval­a poprvé. Svého vrcholu dosáhla ve volbách v roce 2011, kdy měla téměř třicet procent hlasů a 28 mandátů v parlamentu. Ve víkendovýc­h volbách to nebylo ani dvacet procent hlasů a počet mandátů klesl na třiadvacet.

Problém je, že na druhém místě se ocitli pravicoví populisté ze strany Komu patří stát, kteří mají ještě menší koaliční potenciál než Centrum shody. Další politické strany by k vytvoření většinové vlády potřeboval­y pěti- až šestičlenn­ou koalici, jejíž složení bude velice obtížné. „Vytvoření stabilního kabinetu bez Centra shody je téměř nemožné,“nechal se proto slyšet Ušakovs. Prezident Raimonds Véjonis nevyloučil, že by Centrum shody mohlo ve vládní koalici být.

Lotyšsko se vylidňuje

V Lotyšsku sice počet „nelotyšů“klesá, ale stejně tak klesá i počet lotyšského obyvatelst­va. Zatímco mnozí etničtí Rusové se po roce 1990 vrátili do Ruska, velká část Lotyšů odešla na Západ. Místo někdejších 2,6 milionu obyvatel nežijí dnes v Lotyšsku ani dva miliony lidí.

I proto poměrný počet „nelotyšů“ani 20 let po získání nezávislos­ti příliš neklesá a především v Rize a letovisku Jurmala tvoří ruskojazyč­ní obyvatelé (spolu s Rusy i Bělorusové a Ukrajinci) většinu obyvatel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia