MF DNES

„Klidně bych rezignoval. Ale žádnou funkci nemám“

- — Jakub Pokorný

Kandidát na pražského primátora za ČSSD Jakub Landovský se stal jedním ze symbolů stranickéh­o debaklu. Do zastupitel­stva se vůbec nedostal. Sociální demokracie získala v Praze sotva tři procenta.

Do volebního štábu přijel v sobotu jako motorkář v koženém oblečení, ale po oznámení výsledků se tiše vytratil. „Z hlediska České republiky se možná odrážíme ode dna, ale v Praze se potápíme a já jsem nechtěl na tiskové konferenci mluvit jinak než předseda Jan Hamáček,“vysvětlil pražský lídr včera pro MF DNES svůj tichý odchod.

„Udělal jsem ve volbách maximum, ale ani to někdy nestačí. Pokud by to pomohlo, klidně bych i rezignoval na nějakou funkci, ale žádnou nemám,“poznamenal Landovský. V hierarchii ČSSD je totiž pouhým řadovým členem a na ministerst­vu obrany pracuje jako nepolitick­ý náměstek. Nyní se zase vrací naplno ke své práci úředníka.

Za dva měsíce – kdy dostal kampaň na starost – podle něj nešlo otočit sestupný trend ČSSD v Praze, vykládá výsledek své strany v Praze s odstupem dní.

Rozmyslel si rezignaci

Sociální demokracie se včera začala pomalu oklepávat z víkendové prohry. Místopředs­eda strany Jaroslav Foldyna, který v neděli oznámil rezignaci, si ji včera zase začal rozmýšlet. „Lidé z celé republiky mi píšou, abych nerezignov­al. Od večera mám plný e-mail. Tak já nevím, co s tím udělat, abych byl upřímný,“uvedl.

Sociální demokraté teď soustředí síly na druhé kolo senátních voleb. V sobotu bude bojovat pět jejich kandidátů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia