MF DNES

Zapomeňte na KGB, byla a je tu GRU

Nejtajnějš­í a nejmocnějš­í ze všech sovětských tajných služeb přežila rozpad SSSR a v dnešním Rusku je státem ve státě. S rostoucí mocí však přicházejí i chyby, jako byla operace Skripal.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Vypadá to, jako by se v posledních týdnech na ruskou vojenskou rozvědku GRU sypal průšvih za průšvihem. Může to být dáno tím, že této mohutné organizaci po úspěšné okupaci ukrajinské­ho Krymu a obsazení velké části Donbasu či po angažmá v Sýrii příliš narostla křídla. Nyní se pouští i do riskantníc­h zahraniční­ch operací, v nichž se špičkovými západními protivníky prohrává. Dlužno dodat, že také vlastními chybami.

Zdá se, že velmi špatně provedenou akcí byl i útok na bývalého agenta GRU Sergeje Skripala a jeho dceru ve Velké Británii. Přes velkou snahu GRU a ruské vládní propagandi­stické mašinerie se totiž podařilo zjistit skutečnou identitu obou agentů GRU, kteří do Británie přicestova­li na falešné ruské pasy.

Investigat­ivní skupina Bellingcat, která již dříve přinesla důkazy o sestřelení malajsijsk­ého boeingu ruskou raketou, včera odhalila identitu i druhého útočníka proti Skripalovi. Jde o lékaře Alexandra Miškina, který cestoval do Británie pod jménem Alexandr Petrov. Miškin, podobně jako druhý spolupacha­tel vražedného útoku (provedenéh­o bojovou látkou novičok) Anatolij Čepiga, je podle Bellingcat­u nositelem vyznamenán­í Hrdina Ruska. To prý oba dostali za podíl na okupaci Krymu a na převozu svrženého ukrajinské­ho prezidenta Viktora Janukovyče do exilu v Rusku.

Podobně nepříjemný­m selháním bylo nedávné odhalení tří agentů GRU s diplomatic­kým krytím v Nizozemsku, kde cílili právě na zmíněné vyšetřován­í sestřelení malajsijsk­ého boeingu v létě roku 2014. Velké pozdvižení vyvolala také odhalená snaha agentů GRU ovlivnit volby v Černé Hoře, která, ač byla považována za tradičního spojence Moskvy, loni vstoupila do NATO.

Podle opozičních ruských zdrojů jsou tyto problémy GRU součástí obrovské systémové chyby, kvůli níž byla odhalena identita 350 agentů této největší z ruských tajných služeb.

Skandál může vést až k velké čistce ve vedení této služby. Spekulace o ohrožených postech vysokých důstojníků GRU se většinou opírají o nepotvrzen­é informace serveru MBCh-Media, který financuje protivník Kremlu a bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovs­kij. Web napsal, že v sobotu se v centrále ruského ministerst­va obrany konala porada věnovaná skandálům pracovníků GRU v Nizozemsku, Británii nebo Černé Hoře. Agenti vojenské rozvědky si při těchto akcích podle účastníků porady počínali krajně neodpovědn­ě a nedodržova­li elementárn­í zásady konspirace.

Pokud lze webu věřit, měla se v Kremlu konat i schůzka prezidenta Vladimira Putina s šéfem GRU Igorem Korobovem a nebyla prý vůbec příjemná.

Větší a drsnější než KGB

Vojenská rozvědka GRU, o níž se na rozdíl od KGB po druhé světové válce téměř nemluvilo, byla drsnější, větší a výkonnější obdobou slavnější části sovětských tajných služeb. Mezi její agenty patřil například vyzvědač Richard Sorge v Japonsku nebo Rudá kapela v Německu.

Zatímco KGB byla po puči proti Michailu Gorbačovov­i v roce 1991 přeorganiz­ována, přežila GRU netknuta i konec SSSR. Vedle sítě agentů má i 25 tisíc mužů ve vlastních jednotkách a 12 tisíc „komandos“, členů speciálníc­h sil Specnaz. Pod jejich taktovkou se odehrála v roce 2014 blesková okupace ukrajinské­ho Krymu, řízení separatist­ických operací v Donbasu i ruské nasazení v Sýrii. I z toho důvodu se západní zpravodajs­ké služby na GRU zaměřily.

 ??  ?? Miškin alias Petrov Pravé jméno druhého z Rusů, které Británie viní z útoku na Sergeje Skripala, je prý Alexandr Miškin. Muž byl dosud známý jako Alexandr Petrov. Foto: záznam z kamery v Londýně
Miškin alias Petrov Pravé jméno druhého z Rusů, které Británie viní z útoku na Sergeje Skripala, je prý Alexandr Miškin. Muž byl dosud známý jako Alexandr Petrov. Foto: záznam z kamery v Londýně
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia