MF DNES

Vítěz a poražený doufají v krach konkurence ODS a ANO jsou na čekané

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Na „pásce“byli sice občanští demokraté první, přesto se stali až druhým v pořadí při sestavován­í nového vedení magistrátu. Včera se kvůli společnému programu začali scházet zástupci Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a ODS skládání koalice zatím sleduje spíše zpovzdáli. A čeká na svou příležitos­t.

„Udělali jsme týmy pro jednotlivé oblasti, víme, co chceme, a jsme připraveni během sekundy jednat,“říká předseda pražských občanských demokratů Tomáš Portlík. Expertní týmy vznikly na včerejším setkání nově zvolených magistrátn­ích zastupitel­ů za ODS.

Více než vyčkávat na vhodnou chvíli zatím ODS nemůže podle Portlíka dělat. „Oni si mezi sebou dali exkluzivit­u, v rámci ní spolu teď postupují. Součástí domluvy je, že se nebudou bavit s jiným partnerem,“vysvětluje Portlík.

Jde však o jednání o jiné možné koalici. S ODS se již v neděli sešli zástupci Pirátů a Spojených sil, nešlo však o schůzku, která by řešila vznik společné koalice. Jediný lídr Prahy sobě Jan Čižinský se odmítl s ODS sejít. Stejně tak odmítl návrh občanských demokratů na koalici Spojených sil, ODS a Prahy sobě.

V současnost­i tak ODS sedí spíše na „střídačce“. Podle jejích zástupců však není dáno, že nakonec občanští demokraté skončí znovu v opozici. Rizikem krachu jednání mohou být například Piráti, kteří v metropoli poprvé vyjednávaj­í o vládnoucí koalici. Na minimálně prvních schůzkách to jiskřilo mezi nimi a zástupci STAN. v personálií­ch. ODS dlouhodobě říká, že v politice to není o nějakém pašalíku,“míní Portlík s tím, že strana však nechce dělat programové ústupky.

Právě nabídka primátorsk­ého řetězu, přestože je ODS v zastupitel­stvu nejsilnějš­í stranou, by mohla být pro ostatní strany lákadlem. Dosud se totiž Piráti, Praha sobě a Spojené síly dohadovali o tom, kdo je nejvhodněj­ším adeptem na primátora. Přestože Čižinský i lídr Spojených sil Jiří Pospíšil uvedli, že na této funkci netrvají, piráta Hřiba vnímají jako méně vhodného. Dosud totiž v politice nepůsobil.

„Odmítáme si snižovat cenu“

Říčař, nechtějí příliš komentovat možnost, že by zastupitel­é hnutí mohli podpořit menšinovou koalici výměnou za placená místa v magistrátn­ích výborech a městských firmách. „Tato varianta není na stole. Nikdo nás s ní neoslovil,“říká Říčař. Jak se sám k této možnosti staví, odmítl komentovat. „Ke spekulacím se nebudu vyjadřovat,“míní Nacher.

Právě o podpoře menšinové koalice se mluví ve spojitosti s tím, kdyby současná jednání Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil skončila nezdarem. ANO by tak mohlo podpořit možné spojení ODS a Spojených sil, jejichž zástupci už v neděli uvedli, že k sobě mají obě strany programově blízko.

Podle informací MF DNES chce však být ANO rovnocenný­m partnerem a případná nabídka placených, byť ne tolik výrazných míst, ho neoslovuje. Zároveň lídr Spojených sil Jiří Pospíšil už v úterním rozhovoru pro MF DNES odmítl jakoukoli koaliční spolupráci s ANO.

Jsme připraveni ustupovat v personálií­ch. Občanští demokraté dlouhodobě říkají, že v politice to není o nějakém pašalíku.

Na všechny strany

 ??  ?? Občanští demokraté jsou připraveni jednat s každým, pokud krachne současná domluva ostatních stran.
Občanští demokraté jsou připraveni jednat s každým, pokud krachne současná domluva ostatních stran.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia