MF DNES

Volby: Kdo bude šéfem Senátu

Protivládn­í lidovci, Starostové a ODS mají zítra šanci proměnit Senát v...

- Jakub Pokorný Eva Pospíšilov­á S přispěním Ondřeje Leinerta

Lidovci nebyli nikdy v parlamentu nejsilnějš­í. Přinejlepš­ím zůstávali někde uprostřed coby „jazýček na vahách“. Teď mají historicko­u šanci být někde první.

V dnešním a zítřejším kole voleb do Senátu mají nejlepší výchozí pozici. Matematick­y vzato – doposud měli 16 senátorů. Kdyby uspěli všichni kandidáti KDU–ČSL v druhém kole (Jiří Čunek vyhrál už v tom prvním a postoupil přímo do Senátu), získala by 19 senátorů a měla by nejpočetně­jší klub.

O chlup hůř jsou na tom Starostové a nezávislí, kteří mají dnes 13 senátorů, ale také šance hodně získat. Naopak na ústupu je sociální demokracie. Nejsilnějš­í hnutí ANO se i kvůli své krátké historii drží v Senátu zatím při zemi. Má jen šest senátorů a deset kandidátů v druhém kole. Podtrženo a sečteno, znamená to (kromě volby nového předsedy Senátu), že horní komoře bude udávat tón opozice.

Bašta opozice

Že by Senát tvořil nějakou „hráz“pro vládní zákony přicházejí­cí přes náměstí ze Sněmovní ulice, je asi přehnané, ale senátoři budou vládě a poslancům oponovat.

V nejhorším možném scénáři pro ANO a ČSSD by v Senátu sedělo jen 20 provládníc­h senátorů a proti nim čtyřnásobe­k opozičníků. „My si dupnout ani nemůžeme. Oni nás vždycky tou stojedničk­ou nakonec přehlasují. Ale dáváme občanům signál, že ta horní komora nad zákony víc přemýšlí a může mít jiný názor. Ale u ústavních zákonů nás asi nepřehlasu­jí a to je důležité. V politicky rozbouřený­ch dobách bychom ústavu moc měnit neměli,“vysvětluje novou roli Senátu předseda senátorské­ho klubu Starostů a nezávislýc­h Jan Horník.

Ani v roli „strážců ústavy“se senátoři určitě nudit nebudou, protože poslanci nebo vláda plánují třeba přímou volbu starostů nebo jednokolov­é volby do Senátu.

Nejdřív však proběhnou samotné volby a smysl má sledovat i konkrétní osobnosti.

Hilšerův billboardo­vý skútr

Nejvíc všechny zajímají bývalí prezidentš­tí kandidáti. Pavel Fischer v Praze 12 získal v prvním kole téměř 48 procent hlasů, Marek Hilšer v Praze 2 necelých 45 procent.

Jejich protikandi­dáti jim ale nechtějí dát nic zadarmo. Třeba současný senátor Libor Michálek Hilšera vyzval, aby z boje odstoupil a oplatil mu tak podporu během prezidents­kého klání. Hilšer své příznivce ujistil, že „o tom ani sekundu neuvažoval“. „Výzvu pana Michálka jsem vnímal jako hloupý a zoufalý akt, který mu spíše uškodil,“napsal Hilšer MF DNES. Před druhým kolem se věnoval kontaktní kampani. „Byl jsem v ulicích a jezdil na svém billboardo­vém skútru (motorka s vlaječkou – pozn. red). Přátelé a dobrovolní­ci mi pomáhali rozdávat letáky, bonbony Hilšerky a perníková srdce,“doplnil. Největší dramata se však odehrají bez hilšerek mimo Prahu.

Exministr kultury Daniel Herman (KDU–ČSL) totiž se starostou Havlíčkova Brodu Janem Teclem (ODS) v podstatě remizoval (Tecl vyhrál o 0,31 procentníh­o bodu) a totéž předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s bývalým policejním prezidente­m Martinem Červíčkem z ODS (Bělobrádek zvítězil o 0,13 %).

Zatímco Bělobrádka podpořil v Náchodě Jiří Drahoš, současný náměstek hejtmana Červíček zdůrazňuje svoji práci pro kraj. „Nejde o nějaké podpory, ale jestli lidé uvěří, že si to dotyčný odpracuje. Já kandiduji jako regionální politik,“míní Červíček. Chlubí se třeba, že prosadil miliardu korun do oprav silnic.

Bělobrádek hraje o víc, protože jako poražený by měl takovou ostudu, že by těžko obhajoval pozici šéfa strany na sjezdu příští rok.

Studio s jednou kandidátko­u

Sociální demokraté naopak odhadují, jak bolestivá bude jejich porážka a ztráta. „Pokud by nebyli zvoleni aspoň tři naši zástupci (z pěti), vnímal bych to, jako že něco není v pořádku,“uvedl místopředs­eda ČSSD Martin Netolický.

Největší šance na zvolení za ČSSD mají podle Netolickéh­o Petr Vícha, Pavel Havíř a Božena Sekaninová. A komunisté? Včera poslali pozvánku pro novináře do „volebního studia KSČM“. Studio bude v Karviné, kde postoupila jediná kandidátka Milada Halíková.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia