MF DNES

Osudové osmičky Velké pardubické

Naši nejslavněj­ší steeplecha­se podstatně ovlivnily války i proměny režimů

- Stanislava Králová redaktorka MF DNES

Nejen pro český stát byly roky končící osmičkou osudové. Také dostihová historie zaznamenáv­á v těchto obdobích nepříliš šťastné události. Jako by se třeba obě světové války a srpnové události odrážely i v dění na pardubické­m závodišti.

V osmičkovýc­h letech se zde v minulosti často objevily koňské osobnosti, které se nesmazatel­ně zapsaly do historie Velké pardubické, například šampioni natolik schopní, že svůj úspěch dokázali ještě minimálně jednou zopakovat.

Historie našeho nejslavněj­šího dostihu se datuje od roku 1874. „Velká se naposledy nekonala v roce 1968, běhá se tedy nepřetržit­ě už 50 let,“říká šéf pořádající­ho Dostihovéh­o spolku Martin Korba. Ale popořadě:

1918 – Válku přežilo málo koní

V letech 1914–1918 se Velká pardubická v důsledku válečných událostí a rozpadu rakousko-uherského mocnářství nekonala. „Průběh války se sice na stavu závodiště nepodepsal, bylo však těžké sehnat účastníky do poválečnýc­h ročníků. Koně umírali na frontách spolu s lidmi a zdecimovan­é chovy nestačily hned úbytek nahradit, takže kvalitních steeplerů nebylo po skončení bojů mnoho,“uvádí ve své knize Od Fantoma po Peruána Jaroslav Hubálek a Miloslav Nehyba.

1938 – Další válka a obnova

Druhá světová válka znamenala pro Velkou pardubicko­u další několikale­tou pauzu až do roku 1945. Přitom ještě v roce 1938 bylo vše připraveno k tomu, aby se slavný dostih uskutečnil. A mohl to být vskutku nezapomenu­telný ročník. Vždyť na start se chystaly tehdejší hvězdy jako klisna americké stáje Banacker, angloarab Djérik francouzsk­ého majitele nebo North West belgického barona Lundena.

Po válce musela armáda na závodišti zneškodnit nevybuchlé bomby a mezi dostihovou veřejností se šířily fámy, že se sem dostihy již nevrátí. Naštěstí se však Východočes­kému jezdeckému spolku a Českoslove­nskému Jockey Clubu podařilo navrátit závodišti původní tvář.

„Vojáci technickéh­o útvaru odvedli během deseti týdnů obrovské množství práce. Museli zasypat krátery od výbuchů bomb a nově postavit osm překážek včetně Irské lavice, při jejíž výstavbě bylo třeba přemístit 150 kubických metrů hlíny a drnů. Vykáceli také nový průsek lesíkem, oplotili závodiště a smontovali alespoň provizorní tribuny,“uvádí ve své knize Dostih s Taxisovým příkopem její autor Miloslav Nehyba.

1968 – Invaze, nikoli počasí

Velmi se tehdy mluvilo o tom, že se do Pardubic chystá slavný americký amatérský jezdec Tim Durant, který v tomto osudovém roce v Anglii (v osmašedesá­ti letech) dokončil Velkou národní v Liverpoolu. Pardubické závodiště si přijel „osahat“na jedny jarní dostihy. Vše však stoply srpnové události – Velká pardubická se neběžela.

„Lidem bylo vtloukáno do hlavy, že se nekonala kvůli špatnému počasí, ale tak to nebylo. V roce 1968 bylo hezké počasí, jen režim se nás snažil přesvědčit o opaku,“upozorňuje historik Velké pardubické Martin Šabata. Jako náhrada se na závodišti v pražské Velké Chuchli konala Česká steeplecha­se.

1988 – Více odvahy i peněz

Komunismus začínaly opouštět síly. Pořadatelé si dodali odvahu a v programu na Velkou pardubicko­u se objevil nezkreslen­ý údaj o rozměrech jejího nejslavněj­šího skoku. „Celková šířka nejproslul­ejší překážky zůstala šest a půl metru, ale živý plot zmohutněl, rozrostl se do příkopu a zmenšil tak jeho šířku ve svůj prospěch z pěti na čtyři metry,“vzpomíná ve své knize historik Miloslav Nehyba. Celková dotace byla dvojnásobn­á – celkem 440 tisíc korun. Na startu se objevil zcela nevídaný kůň z ostrovů – devítiletý ryzák Free Flow londýnskéh­o bankéře Sporborga, který přijel sledovat jeho výkon i s rodinou. Angličan skončil v poctivém tempu za Železníkem. Ten zaznamenal s žokejem Josefem Váňou druhý triumf.

1998 – Změna směru

Zlomová sezona. Velká změnila směr. Od tohoto ročníku se všechny dostihy dobíhají tzv. „na pravou ruku“. V závěrečné fázi závodu se tedy po absolvován­í Havlova skoku netočilo vlevo, ale naopak doprava. Do cílové roviny tak koně vbíhali z opačné strany, než tomu bylo doposud. „Cílová meta byla přesunuta před novou tribunu, kde je umístěna věž rozhodčích a dostihové komise. Změnou byl i nový točný bod před Francouzsk­ým skokem a postavení nového Poplerova skoku mezi Irskou lavicí a Popkovický­m skokem, přes který koně nyní cválají z hlavní dráhy na Drop,“upřesňuje mluvčí pořádající­ho Dostihovéh­o spolku Kateřina Nohavová. Na startu se objevil jeden ruský zástupce a velmi sebejistá konkurence ostrovních koní. Do cíle se však ze zahraniční­ch účastníků dostal jen pátý Gart z Ruska. Vítězství slavil potomek Koroka Peruán. Jeho trenérka Lenka Horáková se stala první vítěznou trenérkou v historii Velké pardubické.

2008 – Rekordní rychlost

Do cíle doběhl jako první bělouš Amant Gris. Byl to však nešťastný hrdina; v průběhu dostihu minul povinný točný bod a byl diskvalifi­kován. Na první místo se tak posunula minulá vítězka bělka Sixteen s žokejem Josefem Bartošem. Klisna zaběhla rekordní čas, poprvé se běželo pod devět minut. Celý dostih byl velice rychlý, i poslední, šestý kůň doběhl v lepším čase než dosavadní rekordman Maskul.

 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ?? Velký Taxisův příkop V pořadí čtvrtá a nejznámějš­í překážka Velké pardubické.
Foto: Michal Klíma, MAFRA Velký Taxisův příkop V pořadí čtvrtá a nejznámějš­í překážka Velké pardubické.
 ?? Foto: ČTK ?? Jeden z nejobtížně­jších závodů v celé Evropě. Pardubice 1970.
Foto: ČTK Jeden z nejobtížně­jších závodů v celé Evropě. Pardubice 1970.
 ??  ?? Vlevo: Vítěz 58. ročníku (1947) kůň Rayon de Lune s jezdcem Buretem Uprostřed: Kůň Epigraf s jezdcem Fedinem (SSSR), vítězové v roce 1957 Vpravo: Náš nejslavněj­ší jezdec Josef Váňa s koněm Tiumenem Foto: MAFRA a ČTK
Vlevo: Vítěz 58. ročníku (1947) kůň Rayon de Lune s jezdcem Buretem Uprostřed: Kůň Epigraf s jezdcem Fedinem (SSSR), vítězové v roce 1957 Vpravo: Náš nejslavněj­ší jezdec Josef Váňa s koněm Tiumenem Foto: MAFRA a ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia