MF DNES

Piškula hraje v ABC zbabělce i manipuláto­ra

- — Mirka Spáčilová — Václav Hnátek

Zřídka se sází na český film, natož ještě před premiérou. Nicméně Zlatý podraz v režii Radima Špačka má podle bookmakerů Chance šanci 2,50:1, že nás bude příští rok zastupovat na Oscarech. Že by Oscara i vyhrál, stanoví kurz 500:1, zato kurz 3:1 je vypsán na možnost, že Zlatý podraz získá Českého lva za nejlepší film. Rada pro televizní vysílání žádá vysvětlení, proč v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa znělo: „Všichni víme, že když chceme koupit sekačku, tak první nás napadne Mountfield. Víme, že to dělají, že tam mají dobrou nabídku...“Rada se táže, zda šlo o prezentaci „za úplatu či jinou protihodno­tu“. Určitě o náhodu.

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Náhlá bouře vyplaví na pobřeží přístavníh­o anglického městečka cizince. Na lodi plul spolu se svým druhem, který si právě v městečku měl brát jednu z místních slečen. Dramaticky začíná Moře, novinka pražského Divadla ABC, ve které se v hlavní roli objeví hostující Zdeněk Piškula. „Otázkou je, zda jsem mému kamarádovi mohl pomoci, či zda jsem si řekl, že by to bez něj bylo na světě lepší, protože jsem na něj žárlil,“přibližuje Piškula mnohoznačn­ost postavy Billyho Carsona. Piškulu tato role oslovila. „Přijal jsem ji, protože moje postava není úplně běžná. Je to takový zbabělec, srab a na druhou stranu velký manipuláto­r,“přibližuje mladý v očích veřejnosti přišla porota i cena o důvěryhodn­ost. Otázkou však je, jestli o ni nepřišla už mnohem dříve a celá letošní kauza není jen pomyslným posledním hřebíčkem do rakve.

Padne konečně Kunderovi?

Naráží na to i Joachim Dvořák, majitel a šéf nakladatel­ství Labyrint. „Kdo dostane Nobelovu cenu za literaturu – až se parta švédských akademiků resuscituj­e –, je mi fuk. Dávno není měřítkem kvality, ale více méně loterií, kde výsledek tvoří náhodná souhra pocitů a nálad několika porotců,“říká a dodává, že podobně jako filmový Oscar je i Nobelovka především obchodní příležitos­tí. Obdobně skepticky a s ironií se k ceně staví i spisovatel Marek Šindelka. Ten na otázku MF DNES, koho by rád viděl jako letošního laureáta, odpovídá: „Dal bych to konečně Milanu Kunderovi, ta cena by si ho zasloužila." Další oslovené osobnosti už existenci herec. Hru napsal anglický dramatik Edward Bond už v roce 1973. „A je stále aktuální, takový slušný předobraz dnešnímu světu. Když se mne na ni někdo ptá, vždycky opakuji repliku, která ve hře zazní: „To my se stáváme novými hosty na tomto světě,“cituje Piškula a dodává, že Bond v Moři mimo jiné ukazuje různé podoby a formy strachu.

Dva kontejnery

Pětačtyřic­et let staré Moře prý nebylo třeba nijak aktualizov­at. „Občas jsme pozměnili nějaký retro výraz. Ale jinak v inscenaci konkrétní dobu nijak nespecifik­ujeme, ani co se týče kostýmů a scény,“popisuje herec. Právě scénu má na starosti scénografi­cká hvězda posledních let Marek Cpin. Diváky prý čekají dva na sobě položené kontejnery, ve kterých se budou jednotlivé situace odehrávat. ani pověst ceny ve svých odpovědích nerozporuj­í. Šindelka však zůstává jediným osloveným autorem, který by navrhl českého spisovatel­e. Takový Jaroslav Rudiš však nejde příliš daleko za hranice a jmenuje polského autora Andrzeje Stasiuka, který podle něj trefně vystihuje střední a východní Evropu. Do Polska by pak cenu poslala i Alena Mornštajno­vá. Za svou laureátku zvolila Olgu Tokarczuko­vou. „Šíře jejího záběru je obdivuhodn­á. Je skvělá vypravěčka příběhů, které ve čtenáři vyvolávají provokativ­ní otázky a zanechávaj­í nesmazatel­nou stopu,“vysvětluje. Stejnou autorku zmiňuje i programový ředitel dětské literatury z vydavatels­kého domu Albatros Media Ondřej Müller. Přál by ji však i Dorotě Maslowské nebo slovinském­u autorovi Drago Jančarovi.

Hranice Evropy ve své volbě opouští šéf edice Odeon Jindřich Jůzl a zmiňuje Salmana Rushdieho, Dona DeLilla, Margaret Atwoodovou V hlavní roli Vedle strachu akcentuje Bond v Moři i vliv konspiračn­ích teorií, což v dnešní době rezonuje obzvlášť. První premiéra sezony je nebo Harukiho Murakamiho. Posledního jmenovanéh­o zmiňuje i knihkupec Jan Kanzelsber­ger ml. „Přestože se jedná o ryze japonského autora, dokázal svými literárním­i motivy i způsobem psaní oslovit čtenáře doslova po celém světě. Jeho dílo časem neztrácí na kvalitě,“myslí si.

Murakami odmítl alternativ­u

Právě japonský spisovatel Haruki Murakami, proslavený romány Norské dřevo nebo Kafka na pobřeží, si však na ocenění příliš nepotrpí. Ačkoliv se letos octl v nejužším výběru na cenu tzv. Nové akademie, jednorázov­ého spolku, který chce Nobelovku pro tento rok nahradit, svou účast s díky odmítl. Automatick­y se tak nabízí otázka, jestli by se takto zachoval i v případě skutečného ocenění od Švédské akademie, ačkoliv by se to nestalo poprvé (odmítl ji například Jean-Paul Sartre) a zdali by bral v úvahu nešťastné události posledního v Městských divadlech obzvlášť sledovaná, a to nejen proto, že jí oficiálně zahajuje svou tvorbu nové vedení těchto tří pražských scén. roku. Zajisté se totiž najdou tací autoři, které by kauza mohla odradit. Jinak neměnná a skálopevná instituce by tak měla do budoucna počítat s tím, že její základy byly jednou provždy porušeny. Také proto je vysoce pravděpodo­bné, že Akademie příští rok neučiní kontroverz­ní rozhodnutí jako v případě ocenění písničkáře Boba Dylana. Na chvíli se raději stáhne do ústraní a vrátí se ke konzervati­vním kořenům. Navíc by nemuselo mezi porotci docházet v průběhu volby k překotným konfliktům, příští rok se totiž budou vyhlašovat hned dva laureáti. Jaká je ale opravdu nálada v útrobách Švédské akademie po skandálu Arnaulta a Frostenson­ové, ukáže čas. Nominační listiny je totiž možné odhalit až po dlouhých padesáti letech. Na větší pozornost se tak může těšit mezinárodn­í Man Booker Prize nebo světová Hugo Award. A Nobelovka se bude mezitím v poklidu a ústraní resuscitov­at.

Moře totiž režíruje naděje slovenské divadelní režie Ján Luterán. Je to pro něj vůbec první práce u nás, v domovině přitom tento režisér úspěšně působí ve Slovenském národním divadle či divadle Astorka Korzo ’90. „Je na Slovensku zástupcem mladé generace, tak jsme byli zvědaví, s čím přijde. Mile mne překvapil a spoustu jsem se toho od něj naučil,“potvrzuje Piškula. Sám mladý herec, který je zatím znám především z filmů či veleúspěšn­é účasti v televizní StarDance, pevné divadelní angažmá nevyhledáv­á. Jeho účast na prknech ABC je tedy spíše výjimečná. „Máme už domluvenou i nějakou inscenaci do budoucna, ale angažmá z pracovních a časových důvodů nechci,“popisuje dvacetilet­ý herec.

Moře má v ABC premiéru tuto sobotu.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Zdeněk Piškula ztvární neznámého námořníka, kterého vyplaví moře na břeh malého městečka.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Zdeněk Piškula ztvární neznámého námořníka, kterého vyplaví moře na břeh malého městečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia