MF DNES

Barel chemie ucpal Prahu

-

při nichž za měsíc rozdalo 7,5 tisíce porcí guláše, téměř devět tisíc bramboráků a 16,5 tisíce chlebů s pomazánkou. Celkem ho kampaň na magistrát stála 25 milionů korun. Místo zamýšlenéh­o výsledku přišel neúspěch. Hnutí získalo 12 mandátů, jeden ho tak vyšel na dva miliony korun.

Ve městě bez limitu

Pravidla financován­í komunálníc­h voleb nejsou tak přísná, jako je tomu u voleb do Senátu či Sněmovny.

Pád barelu s agresivní chemickou látkou na Strakonick­ou ulici v úrovni sjezdu na Radotín způsobil včera ráno nejen uzavření důležité silnice směrem z centra, ale následně odpoledne i kolaps dopravy v celé Praze. Omezený provoz na komunikaci zůstane až do neděle, protože výživový koncentrát pro dobytek vyžral asfalt, který se musí vyfrézovat a položit nový.

„Látka silně zapáchá, kontaminov­ané Strany a uskupení kandidujíc­í ve volbách do zastupitel­stev obcí nemusí zřizovat transparen­tní účet ani nemají maximální částku, kolik za volby mohou utratit.

Má to logické důvody. Není v silách úřadu dohlížet na financován­í kampaní všech kandidátů ve více než 6 tisících obcí. Povinnost vést transparen­tní účet by zase mohla odradit kandidáty na malých obcích.

Jestliže by se do budoucna uvažovalo o lepší kontrole financí v komunálníc­h pneumatiky vozidel oplachujte velkým množstvím vody s mýdlovým, tedy zásaditým roztokem,“řekl při odstraňová­ní nehody mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Kyselina poškodila vozovku a Technická správa komunikací (TSK) ji bude muset vyfrézovat. K úniku do kanalizace ani do vody nedošlo,“doplnil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Doprava v metropoli následně odpoledne

Stanovit finanční stropy by podle odborníka bylo příliš komplikova­né. „Limity smysl v tomto ohledu nedávají, protože by se musely nějakým klíčem vypočítat jinak pro Prahu a třeba jinak pro Karvinou,“vysvětluje Vymětal.

A jak se ukázalo v letošních pražských volbách na magistrát, peníze stejně volby nerozhodly. Pro vládní hnutí ANO dokonce mohly zapůsobit spíše opačným směrem.

„Je logické, že když má kandidát víc peněz, tak může oblepit všechny autobusy, sloupy a tak dále. Ale to nutně nemusí znamenat vítězství. Možná se v případě ANO dostavil efekt toho, že je všeho příliš v celostátní politice a je toho moc už i tady v Praze. Navíc do toho je v metropoli primátorka Krnáčová – spadlá lávka, problémy s dopravou a tak dále,“nastiňuje Vymětal. kolabovala. Na Pražském okruhu se řidiči zdrželi v kolonách hodinu, desítky minut ztratili na Městském okruhu, Radlické či Modřanské. „Je to kvůli té Strakonick­é. Brzy však silnici vrátíme do provozu. Podařilo se nám tam v rekordním čase uklidit,“sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková s tím, že silnici museli pracovníci uklízet ručně, protože stroje by se kvůli kyselině poškodily. (rsr, nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia