MF DNES

Miloš Forman má své náměstí u hotelu, místo piazzetty

-

roztrhnout zatínáním svalů a tlakem na stěny. — Michal Hovorka

Želva zdrhla

Moje babka měla želvu a děda ji pustil venku na zahradě do výběhu. Jednou v létě, když něco kutil, tak nedával pozor a želva zdrhla. Nemohli jsme ji najít. Pak přišla zima a mysleli jsme si, že už je mrtvá. Na jaře šla babka z nákupu a želva si to tradá před vraty. Vím, že želva není had, ale oba jsou studenokre­vní živočichov­é, takže když želva přežila zimu, proč by nemohl had přežít deset stupňů pár dní. – Kamila Kalenská

Had je problém

Mamba zalézt do skrýše a přespat tam zimu jako naši hadi neumí a vzhledem ke zpomaleným pohybům by byla snadnou kořistí predátora. Hady u nás loví běžně třeba jezevec, tchoř, z invazivníc­h norek, mýval, psík mývalovitý a myslím, že ani naše liška či kuna v době nouze hadem nepohrdne. — Radim Polášek

Piazzetta před hotelem InterConti­nental v Praze 1 je od včerejška náměstím Miloše Formana. Pojmenován­í po slavném režisérovi by mělo pomoci udržet místo nezastavěn­é. Oscarový režisér Forman zemřel letos 13. dubna ve věku 86 let.

Příbuzní režiséra reagovali podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) na pojmenován­í místa pozitivně. „Bylo to jediné volné místo, které nemá pojmenován­í. Ke každé proluce je třeba přistupova­t individuál­ně a toto se nám zdálo, že by bylo vhodné místo pro něj,“řekla s tím, že pro jméno Miloše Formana hledali místo v centru.

Podle primátorky by mělo město vypracovat návrh na kultivaci prostoru, aby významného tvůrce připomínal­o důstojně. Na místě by uvítala sochu odkazující na Formanovo dílo. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia