MF DNES

Krok číslo 1: Jak se hledá správný kapitán?

-

Co skončili Tomáš Rosický a Petr Čech, s kapitánsko­u páskou se dělo leccos. Hledal se muž, kterému by slušela. Stoper Suchý? Nebylo to ono. Záložník Darida? To by snad šlo, kdyby nepůsobil tak zakřiknutě.

Krajní obránce Gebre Selassie? Jen epizoda. Slávista Hušbauer? Z nouze ctnost.

„Není mi lhostejné, kdo nás povede do boje,“přemítal nový kouč Jaroslav Šilhavý.

Dávno před premiérou na Slovensku (2:1) měl jasno, co udělá. A udělal to správně: „Bořek je osobnost, skvělý fotbalista, klasický vůdce.“

Bořek Dočkal, blonďák s devítkou na zádech, který v nároďáku rok chyběl, přihrál na oba góly. Hecoval, usměrňoval. Dodal týmu šmrnc. Když útočník Schick v 72. minutě vstřelil druhý gól, okamžitě běžel za klečícím kapitánem, aby ho objal. Děkoval za parádní centr i za styl, s nímž Dočkal ke své misi přistoupil.

Už před výkopem měl emotivní proslov před nastoupeno­u jednotkou, při utkání se snažil o totéž. Jediný kaz předvedl ve 22. minutě, kdy vztekle třískl balonem o zem a dostal žlutou kartu. Ale kdoví, i to mohl být moment, který spoluhráče upozornil: Pozor, není mi jedno, jak se zápas vyvíjí.

Dočkal přitom patří k hráčům, jejichž styl do moderního fotbalu už příliš nepasuje. Není nejrychlej­ší, není nejsilnějš­í. Ovšem přihrávky a herní inteligenc­i má na výjimečné úrovni. Podobně jako někdejší plzeňský kapitán Horváth nebo italský režisér Pirlo. Nemusí zápas prosprinto­vat, ovládá spíš předvídavo­st a vizi. Plus jsou samozřejmě vůdčí schopnosti, které reprezenta­ci znatelně chyběly.

„Potřeboval­i jsme nový náboj a dostali jsme ho. Tým žije,“ocenil útočník Michael Krmenčík, který po kapitánově kolmém pasu vstřelil první gól.

Když před Dočkalem, který kope americkou ligu, vyslovíte slovo vůdcovství, ošije se a reaguje po svém: „To je hrozně abstraktní pojem.“Načež se pustí do obšírného vysvětlová­ní toho, jak roli vůdce vnímá: „Můžu se teď tady postavit a říct: Budu lídr! Ale vždycky to souvisí s výkony a s tím, jestli to člověk může potvrdit na hřišti. Můžeme se bavit o tom, že tady budou tři čtyři hráči, kteří budou víc slyšet, ale potřebujem­e to hlavně ukázat na trávníku.“

Dočkal mluví dlouze – vteřiny se mění v minuty a on pořád neopouští téma. Dokud neřekne, co chce. Je přemýšlivý, hloubavý. Dokáže zajímavě formulovat myšlenky a neschovává se za fráze. Slyšíte ho i na hřišti. Spoluhráčů­m radí, hecuje.

V září mu bylo třicet, takže patří mezi mazáky, což kapitánská páska jen potvrzuje.

V reprezenta­ci se přitom celý rok neobjevil: nejdřív si po odchodu z Číny zvykal na nové americké prostředí, pak ho z plánu trenéra Jarolíma škrtlo zranění. A ani předtím se mu nedařilo tolik jako za bývalého trenéra Vrby, kdy byl nejlepším českým střelcem v kvalifikac­i o Euro 2016.

Následně pod koučem Jarolímem zpočátku nastupoval pravidelně, svou pozici však ztrácel. Hlavně kvůli tomu, že se na srazy trmácel z daleké Číny, kde se musel prát s časovým posunem a těžce přivykal diametráln­ě odlišnému životu, na který se vlastně ani zvyknout nedá. Ani ve Philadelph­ii to zprvu nebyla žádná sláva. Jiná liga, jiné tempo. Teď už je v Americe za hvězdu: nikdo nepřipravi­l spoluhráčů­m víc gólů. Nejen proto Šilhavý usoudil, že takového borce by byla škoda opomenout. Tím, že mu předal kapitánsko­u pásku, mu chytře zdůraznil: Spoléhám na tebe!

S Dočkalem se znají roky, spolu vlastně startovali kariéry: před jedenácti lety pomohli zachránit Kladno v lize. „Už tehdy se Bořek nebál říct svůj názor. Na hřišti i mimo něj,“vybaví si Šilhavý.

Později byl Dočkal kapitán reprezenta­ční jedenadvac­ítky, pak taky Sparty a minulý týden se dozvěděl: „Teď budeš šéfem áčka.“

První krok mu vyšel.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Díky, kapitáne! Patrik Schick (vpravo) děkuje novému kapitánovi Bořku Dočkalovi za to, jak mu krásně nacentrova­l na vítězný gól. Fotbalový národní tým vyhrál utkání Ligy národů na Slovensku 2:1.
Foto: Profimedia.cz Díky, kapitáne! Patrik Schick (vpravo) děkuje novému kapitánovi Bořku Dočkalovi za to, jak mu krásně nacentrova­l na vítězný gól. Fotbalový národní tým vyhrál utkání Ligy národů na Slovensku 2:1.
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička
 ??  ?? David Čermák
David Čermák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia