MF DNES

Do rozkolu v ČSSD se vložil i Zeman

- — Josef Kopecký

V sociální demokracii to po debaklu v komunálníc­h a senátních volbách vře. Exministr vnitra a neúspěšný kandidát na předsedu ČSSD Milan Chovanec vyzývá stranu, aby odešla z vlády s hnutím ANO. Šéf sociální demokracie Jan Hamáček zase nepřímo posílá ze strany pryč Chovance. Do sporu se včera navíc vložil prezident Miloš Zeman.

„Nelze nadále zůstávat nedůstojný­m fíkovým listem této vlády. Měli bychom jasně formulovat naši cestu, jak z kabinetu odejít a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení,“napsal Chovanec v dopisu členům plzeňské ČSSD, který zveřejnil i na Facebooku.

Hamáček, který Chovance porazil na jarním sjezdu ČSSD, se proti tomu ohradil. Chovanec podle něj nenabízí žádný recept a jen „špiní spolustran­íky“. A u takových lidí prý Hamáček „nevidí důvod, aby v ČSSD zůstávali“.

Sociální demokracie bude řešit svou budoucnost na sobotním jednání ústředního výkonného výboru v Hradci Králové. Má tam diskutovat i o nápadu prvního místopředs­edy Jiřího Zimoly, ať příští volba předsedy není na sjezdu, ale ať ho zvolí v referendu všichni členové ČSSD.

Silný vzkaz sociální demokracii, kterou kdysi vedl, poslal prezident Miloš Zeman. „Varuji ČSSD před tím, aby se rozštěpila,“řekl Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurná­l. Vybídl sociální demokraty, aby udrželi tandem předsedy Jana Hamáčka a prvního místopředs­edy Jiřího Zimoly. Chovancovu iniciativu Zeman odsoudil.

„Je to člověk, který skončil jako třetí při kandidatuř­e na předsedu strany,“připomněl Zeman. A to podle něj není něco, čím by se mohl Chovanec chlubit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia