MF DNES

Jak řídit Senát? Stačí zlákat Drahoše a spol.

Kluby se přetahují o čtyři nerozhodnu­té. Ve hře je post předsedy horní komory

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Nabídku jsem dostala od ODS a KDU-ČSL. Ale mám čas, nemusím se rozhodovat hned – říká nově zvolená senátorka Jitka Chalánková. Do kterého klubu vstoupí, rozhodne se prý do týdne. Podobně mluví Jiří Drahoš nebo Pavel Fischer.

Spěchat opravdu nemusí. Naopak si mohou diktovat. Souboj o nové senátory tak může připomínat fotbalovou přetahovan­ou mezi Slavií a Spartou o nejžádaněj­ší hráče.

„Domlouvám si schůzky na dnešek a na zítřek, každý z těch klubů má něco,“váhá při pohledu do svého diáře Drahoš. Oslovili ho lidovci a Starostové.

Celkem se do Senátu po posledních volbách dostalo šest nováčků, u nichž nebylo předem známé, ke kterému klubu se přidají. Jasněji je zatím jen u dvou z nich: brněnský Mikuláš Bek posílí STAN a nezávislý českobuděj­ovický senátor Ladislav Faktor MF DNES řekl, že má nejblíž k ODS, jejíž senátor Jaroslav Kubera ho podpořil ve volbách. „Když to bude nutné, tak pana Kuberu zase já podpořím jakkoli, i vstupem do klubu, ale zachovám si svoji nezávislos­t,“prozradil Faktor.

Dále už je to boj, ve kterém jde o každého člověka. ODS by měla v tuto chvíli i s Faktorem v klubu o senátora víc než Starostové a nezávislí, za nimiž o jednoho zaostávají lidovci. Zdánlivě nevýznamné počty. Jenže... Kdo bude nejsilnějš­í, ten má podle zvyklostí horní komory největší šanci získat post jejího předsedy. A protože se hraje o nejvýznamn­ější ústavní funkci hned po prezidento­vi, je zřejmé, že klubům na výsledcích přetahovan­é hodně záleží.

Místo Štěcha Kubera?

Téměř jisté je, že po výrazném oslabení přijde o předsednic­tví ČSSD a její senátor Milan Štěch.

Věří si ODS, která by po čtyřech letech mohla mít šéfa Senátu v osobě Jaroslava Kubery, který už k tomu formálně nakročil i tím, že po 24 letech končí v křesle teplického primátora. A na nový post by tak mohl mít dost času.

Kuberu však podle kuloárních spekulací sráží pověst příliš velkého baviče; podle některých kritiků by prý „víc bavil než reprezento­val a vedl“. Kubera dal už o víkendu ve volebním štábu ODS najevo, že mu podobné poznámky nejsou vůbec po chuti.

„Udělal to můj protikandi­dát a naposledy senátor Václav Hampl. A to mě urazilo. Oba řekli, že jsem bavič. Ale bavič byl i třeba Winston Churchill a Jan Masaryk. Já jako bavič jen vypadám, jinak jsem konzervati­vec,“prohlásil Kubera. Jenže i kdyby pochybovač­e přesvědčil, v první řadě musí mít ODS nejsilnějš­í klub.

Což není vůbec jisté, protože ze čtveřice nerozhodnu­tých Chalánková, Drahoš, Fischer a Hilšer má ODS slušnější šance přetáhnout jen Chalánkovo­u. Zbývající trojice má blíž ke STAN, případně k lidovcům.

Naděje pro Hampla i Starosty

Kvůli přílivu nezávislýc­h do horní komory parlamentu posilují šance nestraníka, který je v tuto chvíli členem klubu KDU-ČSL, Václava Hampla. Někdejší rektor Univerzity Karlovy za čtyři roky v Senátu získal solidní postavení – i proto se o něm hovoří jako o vhodném kompromisn­ím kandidátov­i na předsedu. Hampl už minulý týden přiznal, že byl osloven s tím, že počká, jestli se lidovcům podaří poskládat nejpočetně­jší klub.

Ti nicméně ve volbách propadli, předstihli je občanští demokraté i Starostové, a jejich vyjednávac­í pozice se tak zhoršila. Naopak významně vzrostly šance Starostů, kteří mohou nové senátory lákat na to, že ze všech silných klubů si udržují pozici toho nejvíc nezávisléh­o. Oproti ODS a KDU-ČSL nejsou konzervati­vní a politicky jasně profilovan­í ani nemíří doleva jako ČSSD.

Proto se i Starostové ozývají se svými kandidáty. Šanci má v jejich řadách dlouholetý zastupitel města Krásná Lípa na Děčínsku Zbyněk Linhart. Celostátně dosud prakticky neznámý politik se podle Starostů za poslední dva roky dobře zhostil pozice předsedy jednoho ze senátních výborů, je slušným řečníkem a mohl by tak prý ve vedení mnohé překvapit.

Solidní kredit má ovšem také dlouholetý ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, který své sympatie rozděluje napůl mezi STAN a TOP 09. Za majstrštyk by jeho zvolení mohla považovat TOP 09, která má přitom jen pár senátorů. Růžičkův nástup do čela Senátu by byl stvrzením obnovení celostátní spolupráce Starostů a TOP 09, stran, které spolu chtějí příští rok postavit kandidátky do eurovoleb.

s přispěním Alžběty Šimkové

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia