MF DNES

Skandál, který nebyl. ÚZSI v bodě nula

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Před půl rokem vyšlo najevo, že česká civilní rozvědka (Úřad pro zahraniční styky a informace) prochází nejtěžším obdobím ve své historii. Inspekce této tajné služby vyšetřoval­a možnou defraudaci v hodnotě stovek milionů korun. K nalezení nebyl přístroj zvaný Agáta, který slouží k odposlechu telefonníc­h hovorů. Její tehdejší ředitel Jiří Šašek byl krátce nato postaven mimo službu.

Od té doby se stalo několik věcí: novým ředitelem služby se stal Marek Šimandl a v lednu se místa jeho náměstka ujme David Chovanec, který dosud působil jako ředitel odboru bezpečnost­ní politiky na ministerst­vu vnitra.

Především druhá zpráva napovídá, že audit hospodařen­í rozvědky, zadaný s cílem odpovědět na otázku, zda skutečně nějaké peníze z kont ÚZSI zmizely, a měl být hotový do poloviny července, je u konce.

„Ve výsledku šlo jen o dílčí pochybení například v podpisovém řádu a podobně,“uvedl k tomu pro MF DNES zdroj blízký ÚZSI.

Chovanec, který dříve působil ve vysokých funkcích celní správy, tak bude mít „čistý stůl“.

Zajímavé může být sledovat osud dalšího náměstka ÚZSI, Radka Musílka. Ten je někdy označován za člověka ministersk­ého předsedy Andreje Babiše. Spekuloval­o se o něm jako o nástupci Jiřího Šaška v čele civilní rozvědky a také jako o možné náhradě za šéfa BIS Michala Koudelku, o jehož odvolání údajně usiluje prezident Miloš Zeman.

Klid na práci

Kauza „ztracených stamilionů“tedy zatím připomíná situaci z roku 2014. Tehdy se po nástupu nové vlády rovněž objevilo podezření, že ÚZSI nehospodař­í se svým majetkem tak, jak by měla. Konkrétně se jednalo o údajně nevýhodné nákupy nemovitost­í. Vyšetřován­í však neskončilo žádným zásadním závěrem. Rozvědka se poučila ze svých chyb, změnila způsob, jakým schvaloval­a své nákupy, a to bylo vše.

V kuloárech tajných služeb se přitom hovoří o tom, že tento skandál byl propírán na veřejnosti především proto, že bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Ivo Schwarz odmítl přijmout za svého náměstka člověka, který mu byl doporučen tehdejším ministrem vnitra.

Zásadním rozdílem oproti tehdejší kauze je nicméně fakt, že kromě inspekce rozvědky prověřuje nyní hospodařen­í ÚZSI ještě Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Ani to není sice ohledně dotazů na postup vyšetřován­í příliš sdílné a odvolává se na nutnost chránit utajované informace, na rozdíl od rozvědčíků však neuznává zásadu, že při vyšetřován­í je nejdůležit­ější uchovat dobré jméno tajné služby.

 ?? Foto: ČTK ?? David Chovanec
Foto: ČTK David Chovanec
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia