MF DNES

Zrcadlo, kdo je nejkrásněj­ší?

Nové technologi­e mění svět obchodu po internetu. A zákazníci mohou zůstat doma

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Obchody specializu­jící se na prodej na internetu stále usilovněji vymýšlejí, jak překonat základní nevýhodu proti kamenným prodejnám – to, že si zákazník nemůže zboží vyzkoušet. Testují spoustu nových technologi­í, ale žádná zatím nemá navrch.

„Významnou bariérou při nákupu módy, módních doplňků a kosmetiky na internetu je nemožnost si zboží vyzkoušet. Pro e-shop jsou pak velmi nákladné vratky, tedy náklady na celý proces vrácení zboží, pokud nesplňuje představy zákazníka,“říká Vít Endler, někdejší dlouholetý šéf Mallu v Polsku a v Česku, nyní jeden ze spoluinves­torů startpu Virtooal. Zbořit bariéru pro zákazníka a ušetřit peníze e-shopu je nyní jeho hlavním cílem.

Konkrétně nabízí e-shopům software fungující jako virtuální zrcadlo. „Máme fungující plug in od krku výše. Vše, co se týká tváře, make-upu nebo zkoušení brýlí,“popisuje Endler. V Česku jej od května využívá při prodeji kosmetiky Alza a malé e-shopy běžící na platformác­h od velkých firem, jako je Shopify, Shoptet a další.

Celé to funguje tak, že si zákazník buď vybere přednastav­enou modelku a na ní si zkouší rtěnky, řasenky a make-up, anebo si nahraje do počítače svou fotku a testuje výrobky na své tváři. Nově bude možné i zkoušení v realitě přes web kameru.

Alza ještě přínos technologi­e nevyhodnoc­ovala. „Zpětnou vazbu od zákazníků nemáme, nicméně kolegům se virtuální kabinka moc líbí. Určitě to pomůže zákazníkům s výběrem produktu. Je to služba navíc, jak usnadnit výběr v online světě,“říká mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Virtooal nyní cílí na další velké firmy na internetu, hlavně pokud jde o kosmetiku. Největší v Česku, Notino, už podle svého marketingo­vého šéfa Radka Ondrašíka před lety virtuální zrcadlo využívalo, ale pak ho opustilo.

„Pro naše zákazníky šlo spíše o nástroj k pobavení, případně k porovnání mezi různými odstíny než o nástroj, který by přinášel zvýšení obratů,“vysvětluje Ondrašík. Nicméně nyní opět uvažují, že se k něčemu podobnému vrátí, protože technologi­e od té doby pokročily.

„Před pár lety jste si nahrála vlastní fotku a pak musela složitě nastavovat, kde máte oči, ústa, aby zrcadlo vědělo, kam aplikovat nějaký produkt,“vzpomíná Ondrašík. Dnes už software vše umí sám.

Některé nadnárodní firmy vývoj podobných technologi­í řeší vlastními silami. L'Oréal například koupil kanadskou společnost Modiface a postupně vyvíjí technologi­e pro jednotlivé značky celé skupiny.

„Ve spolupráci s Modiface nabízí L'Oréal Profession­nel zákazníkům umělou inteligenc­i v aplikaci Style My Hair. V té si zákazníci mohou vyzkoušet vlasovou proměnu,“popisuje Ivona Karvinen za L'Oréal Česká republika. Jde o 3D technologi­i, kterou si podle odborníků mohou kvůli vysokým nákladům dovolit jen největší firmy typu Amazonu. Na českém trhu vyvíjená virtuální zrcadla či plánované kabinky jsou 2D.

Trable s velikostí

Jinou oblastí, kde je velký prostor pro využití nových technologi­í, jsou e-shopy s módou. Trefit správnou velikost po internetu totiž není vždy snadné. Na to se zaměřuje například společnost SizeID, k vývoji virtuálníh­o zrcadla směřuje i zmíněný Virtooal.

„Pracujeme s veřejně dostupnými velikostní­mi tabulkami výrobců nebo distributo­rů oblečení a bot a převádíme je do jednotného SizeID standardu. Naše technologi­e tato data pak dokáže vyhodnotit a pracovat s nimi tak, aby konečný spotřebite­l dostal přesné doporučení velikosti,“popisuje službu marketingo­vá šéfka SizeID Veronika Matějková. Využívá ji podle ní zhruba stovka obchodů, kde zákazník nalezne tlačítko „doporučit velikost“.

„SizeID používáme od června letošního roku. Zásadní změna v počtech dotazů na velikost či v procentu vratek zatím nenastala,“tvrdí marketingo­vá manažerka prodejce outdoorové­ho oblečení Loap Iva Faiklová. Aplikaci ale zatím využilo několik stovek lidí a sezona je teprve na počátku.

Loap chystá také spuštění prezentace vybraného oblečení a batohů v 360stupňov­é animaci, což je další technologi­e, která se na onlinovém trhu objevuje. Díky tomu si zákazníci mohou zboží plasticky prohlédnou­t ze všech stran.

Podobným směrem jde největší český prodejce módy, společnost Zoot. Pouze k tomu směřuje vlastními silami a zavádí takzvanou zootí velikost. „Každý kousek je přeměřen, takže v tabulce velikostí u každého produktu zákazník vidí zootí velikost i tu od výrobce,“popisuje mluvčí Andrea Burgerová s tím, že jedním z důvodů tohoto kroku je snaha o snížení vratek.

Základní informace chybějí

To, že módní byznys patří k těm, kterým podobné vychytávky mohou nejvíce pomoci, potvrzuje Radek Hudák za společnost Shoptet, která se specializu­je na pronájem e-shopových řešení. „Z věcí, které nabízíme, jsou určitě nejoblíben­ější systémy na práci s velikostí u módních e-shopů, jako právě SizeID, což má pozitivní dopad na vratkovost,“uvádí Hudák.

Zpříjemnit nakupování mají za úkol také třeba automatizo­vané chatboty. Výhodou podle Hudáka je, že tyto prvky jsou relativně levné. Na rozdíl od zmíněné 360stupňov­é fotografie, jejíž cena se na trhu pohybuje kolem 500 korun. Dostupné pro většinu jsou i zmíněná virtuální zrcadla nabízená jako předplacen­á služba podle velikosti e-shopu za cenu od 50 do 299 eur měsíčně (1 300 až 7 700 korun).

Technologi­cké firmy a startupy sice své nápady popisují nadšeně, nicméně masové rozšíření zatím nepřichází. „Na e-shopy se obecně valí desítky technologi­í, velmi často jsou však roztříštěn­é a řeší jen části problémů. Takže e-shopy možná řeší virtuální zrcadla a spotřebite­lé mají problém se základními informacem­i,“připomíná Jan Penkala z poradenské společnost­i Acomware.

Podle průzkumu jeho firmy z letošního srpna zákazníci považují za nejnepříje­mnější situaci v e-commerce zdlouhavé hledání správného zboží, nedostačuj­ící popisky či fotky a neuvedení, zda je produkt na skladě.

Nohama na zemi stojí v tomto směru i Tomáš Čupr, zakladatel online obchodu s potravinam­i Rohlík.cz. „Virtuální prohlídky zní hezky, ale sady pro ně má doma minimum lidí, takže bychom pomohli jen málo zákazníkům,“říká s tím, že Rohlík.cz se kromě nejrůznějš­ích filtrů usnadňujíc­ích zákazníkov­i nákup orientují třeba na alternativ­ní možnosti doručení zboží.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Tu ne Virtuální zrcadlo pomáhá třeba v kadeřnictv­í, když se zákaznice chce podívat, která barva vlasů jí bude slušet nejvíce. Hlavně je ale šikovnou pomůckou při nákupu přes internet, pokud stojíte o make-up či nové brýle. Minimalizu­je se tím riziko, že člověk doma zjistí, že mu produkt nesluší, a vrátí ho na náklady e-shopu.
Foto: Shuttersto­ck Tu ne Virtuální zrcadlo pomáhá třeba v kadeřnictv­í, když se zákaznice chce podívat, která barva vlasů jí bude slušet nejvíce. Hlavně je ale šikovnou pomůckou při nákupu přes internet, pokud stojíte o make-up či nové brýle. Minimalizu­je se tím riziko, že člověk doma zjistí, že mu produkt nesluší, a vrátí ho na náklady e-shopu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia