MF DNES

Dieselgate dorazila do Opelu. Dotkne se 100 tisíc aut

-

Německá policie kvůli podezření z podvodů s emisemi u aut s naftovými motory provedla razii v kanceláříc­h automobilk­y Opel v Rüsselshei­mu a Kaiserslau­ternu. Německé ministerst­vo dopravy následně oznámilo, že spolkový úřad pro motorová vozidla KBA nařídí automobilc­e Opel svolat k úpravě zhruba 100 tisíc vozů kvůli nepřípustn­ému systému pro regulaci emisí.

„V současnost­i se koná úřední jednání s cílem nařídit povinné svolání modelů Cascada, Insignia a Zafira zmiňovanýc­h v médiích,“uvedlo ministerst­vo. „Svolání asi 100 tisíc vozů se uskuteční v brzké době,“dodalo.

Německý list Bild již dříve informoval, že úřady zkoumají, zda zhruba 95 tisíc vozů Cascada, Insignia a Zafira z let 2012, 2014 a 2017 není vybaveno nezákonným softwarem pro regulaci emisí. Opel prohledání kanceláří potvrdil, kvůli vyšetřován­í ale žádné další detaily neposkytl. Jen uvedl, že spolupracu­je s úřady, a prohlásil, že jeho vozidla splňují platné předpisy.

Německé ministerst­vo dopravy v červenci potvrdilo „úřední jednání“vůči Opelu kvůli podezření z manipulace u tří modelů. Opel se měl vyjádřit k fungování systému, který umožňuje vypnout čištění výfukových plynů, například za nižší teploty nebo za nižších otáček motoru. Automobilk­y tvrdí, že systém je potřeba kvůli ochraně motoru při vedrech nebo v zimě. U mnoha modelů však existují pochybnost­i, zda je to skutečně nutné. Opel vlastní francouzsk­á automobilk­a PSA, která ho koupila loni od americké automobilk­y General Motors. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia