MF DNES

Polsku už nevoní emisní povolenky. Jsou příliš drahé

-

„Žádný z dobrých obchodníků ani na chvíli nemůže připustit variantu opuštění britského trhu. Dobytý trh je třeba bránit. Pokud ho ztratíte, zpravidla trvá mnoho let, než se na něj můžete vrátit. Nebo se to nezdaří nikdy. Představa, že narychlo buduji trh jinde – což přináší zvýšenou míru rizika a investic – mi nepřipadá efektivní,“dodává Krpec.

Tahouni domácího průmyslu, tedy automobilk­y, nemusí v evropské konkurenci dopadnout nejhůře. „Předpoklád­áme, že by česká produkce vzhledem ke své konkurence­schopnosti měla trpět méně než jiné evropské značky. A přece jen nemá domácí britskou konkurenci. Takže půjde o to, kdo z dovozců se s překážkami vyrovná lépe,“říká expert na automobilo­vý průmysl Petr Knap z poradenské firmy EY.

Mezi pět hlavních trhů patří Velká Británie také pro Budějovick­ý Budvar. „Interně se připravuje­me na obě varianty – tedy včetně tvrdého brexitu. Neočekávám­e, že by brexit výrazně poškodil naše prodeje ve Spojeném království, i když nevylučuje­me krátkodobé komplikace. Velkou výhodou pro nás bude dceřiná společnost, kterou tam máme,“uvádí obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt. Polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewsk­i požádal Evropskou komisi, aby intervenov­ala na trhu s emisními povolenkam­i kvůli jejich rostoucím cenám. Zdražování povolenek vedlo k výraznému nárůstu nákladů polských elektráren­ských společnost­í, neboť elektřina se v Polsku vyrábí především z uhlí. S rostoucími cenami emisních povolenek se potýkají rovněž firmy v Česku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia