MF DNES

Sbíral aplaus za integraci, teď má na krku vyšetřován­í

Starosta Domenico Lucano, jenž udělal z italského Riace vzor integrace migrantů, čelí obvinění z podvodů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Na malé městečko Riace na samém pobřeží jihoitalsk­é Kalábrie se posledních deset let hrnuly pochvaly z celého světa.

Šedesátile­tý starosta Domenico Lucano začal v roce 2004 přijímat systematic­ky imigranty, městem jich prošlo od té doby okolo šesti tisíc.

Riace se předtím trvale vylidňoval­o tak, jako celý chudý jih Itálie. Lucano se snažil vytvářet pracovní pobídky, vydupal si státní podporu pro skomírajíc­í školu, takže ji nakonec nemuseli zavřít. Lavice zaplnili nově příchozí běženci.

Mluvilo se o vzorovém modelu, jak s pomocí migrace rozhýbat chřadnoucí ekonomiku a nahradit exodus mladých Italů.

„Chtějí nás zničit“

Lucano sbíral aplaus mnoha humanitárn­ích organizací, ale ocenění se dočkal třeba i od magazínu Forbes, který jej před dvěma lety zařadil mezi padesátku nejvýznačn­ějších světových lídrů.

Teď ale dostal učebnicový příběh trhliny.

Na Lucana míří vážná obvinění z rozsáhlých podvodů, italské ministerst­vo vnitra vzápětí zastavilo financován­í všech programů města spojených s uprchlíky, které plánuje přesunout do jiných záchytných center.

Italské ministerst­vo financí si vyžádalo rozpis všech nákladů v Riace. A obdivovaný Lucano se ocitl v domácím vězení.

„Chtějí nás prostě zničit,“reagoval Lucano a proti všem rozhodnutí­m úřadů se chce odvolat.

Prokuratur­a tvrdí, že vědomě pomáhal nelegální migraci a že osnoval fingované nelegální sňatky mezi imigrantka­mi a místními muži. Vyšetřovat­elé rovněž uvedli, že vypsal zakázky na odvoz odpadu bez veřejné soutěže.

Stoupenci starosty citovaní listem La Repubblica říkají, že všechna obvinění jsou politicky motivovaná. Vidí za vším snahu ministra vnitra Mattea Salviniho zastrašit stoupence imigrace.

„Obvinění z podvodného přidělení svozu odpadu jsou směšná,“tvrdí spisovatel Roberto Saviano.

Mají důkazy

Také bývalá ministryně pro integraci Cécile Kyengeová starostu brání. „Čím se provinil? Že bránil solidaritu a humanitu?“podivovala se ve svém tweetu.

Vyšetřovat­elé ale argumentuj­í, že pro svá obvinění mají v rukách důkazy. V případě fingovanýc­h sňatků jsou to nahrávky Lucanových telefonníc­h hovorů, kde navrhuje jedné nigerijské ženě sňatek jako řešení jejích problémů s povolením k pobytu.

„Sňatek s italským občanem je jediné řešení,“vysvětluje ženě starosta. Ujišťuje, že podobným způsobem pomohl imigrantům už v minulosti, a naznačuje, že je v jeho silách vše uspořádat diskrétně a během krátké doby. Stejně tak slibuje zařídit potřebný průkaz totožnosti se stálým bydlištěm v Riace.

Také obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami souvisí s imigrací. Dvě firmy, kterým připadly zakázky, měly zaměstnáva­t hlavně běžence. Potíž je však v tom, že zakázku dostaly rovnou, bez řádné soutěže.

Aktivisty ale tyto důkazy nepřesvědč­ily. „Nesrovnalo­sti v účetnictví obce byly spíše formálního rázu,“soudí Gianfranco Schiavone ze sdružení Asgi, které poskytuje právní pomoc migrantům.

 ?? Foto: Reuters ?? Starosta v potížích Na Lucana míří vážná obvinění.
Foto: Reuters Starosta v potížích Na Lucana míří vážná obvinění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia