MF DNES

Záhady Marsu. Proč vznikl a co chce říci

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pod názvem Mars vstupuje do kin dílo Benjamina Tučka, jež si připsalo světový unikát. Poté, co projekt uspěl v mezinárodn­í soutěži, točil se jako vůbec první celovečern­í hraný film přímo v simulátoru života na Marsu v poušti Utahu.

To si zaslouží gratulaci! Ale dál už vlastně není k čemu, protože Trash on Mars čili Odpad na Mars, jak zní festivalov­ý název, představuj­e větší záhadu než celá rudá planeta. Pětaosmdes­át minut divák tápe, co mu historka o české turistické výpravě na Marsu chce sdělit, a na konci jej napadne kacířská myšlenka, že vznikla možná jedině proto, aby využila exkluzivní kulisy.

Whitney Houston má problém

Expedici tvoří tři ženy, tři muži a zasmušilý robot, který je neumí spárovat, zato tajně chystá vlastní plán a celé vyprávění provází existenciá­lním komentářem. Objeví třeba, že „Mars je svoboda, myšlenka, čokoládová tyčinka a láska, nejmocnějš­í síla ve vesmíru“. Komu ve výčtu chybí humor, musí „ke kolegovi“čili k televizní sérii Kosmo. Filmový Mars se za komedii pokládat nedá, přestože třikrát deset procent nasbírá právě jen díky úsměvným nápadům, od zastaralýc­h Windows 95 přes výrok „Malý princ je kulturní kniha“až po parafrázi „Whitney Houston, máme problém.“

Ale co tedy Mars zosobňuje? Podivně bezcílnou směsici sci-fi, ekologické výzvy, romance, psychodram­atu, modelové studie ponorkové nemoci a morality, neboť robot neustále vzdychá nad trapným vzorkem lidstva na základně, kam spadá frustrovan­ý syn zakladatel­e, těhotná barbína či mecenáš plánující vesmírný byznys. Proč mají Češi pokyn mluvit anglicky a proč všechny stesky léčí sexem? Taky záhada.

Produkční rarita se prostě ve výsledku smrskla ve studentské cvičení pro partu kamarádů a nádherně fantaskní krajinu, jejíž obrázky včetně objektu Mars Desert Research Station však nabízí internet také, a bez trpného poposedává­ní v kině.

 ?? Foto: CinemArt ?? Výprava na Mars Tři muži, tři ženy a jeden robot. Vztahová romance se odehrává v exkluzivní­ch kulisách, ale působí jako studentské cvičení.
Foto: CinemArt Výprava na Mars Tři muži, tři ženy a jeden robot. Vztahová romance se odehrává v exkluzivní­ch kulisách, ale působí jako studentské cvičení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia