MF DNES

Piráti s řetězem tahají za kratší část provazu

Pirátům nejspíš připadne post primátora za méně křesel ve vedení města. Menší slovo mohou mít ve vytyčení cílů, jichž má Praha dosáhnout.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Sice si neřekli definitivn­í ano, ale zdá se, že ruka už je v rukávu. Nová vláda nad Prahou má zase blíže ke svému vzniku. Včera skončilo první kolo setkávání zástupců Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) nad vytýčením cílů, na nichž chce nové vedení magistrátu následujíc­í čtyři roky pracovat.

Zdá se, že v čele hlavního města stane politický nováček Zdeněk Hřib (Piráti). On jediný totiž se svou stranou neustoupil z požadavku přivlastni­t si primátorsk­ý řetěz. Lídři ostatních dvou uskupení, Jan Čižinský (Praha sobě) a Jiří Pospíšil (TOP 09) sice po postu také pokukují, veřejně už však oznámili, že jsou ochotni ustoupit. Díky tomu by měli mít v jedenáctič­lenné radě města po čtyřech křeslech, zatímco Piráti budou mít jen tři včetně toho primátorsk­ého.

Piráti by však mohli nakonec tahat za ještě kratší kus lana, než otevřeně připouštěj­í. „Většina programu Spojených sil se zapracuje do společného programové­ho prohlášení rady,“pochvaluje si Pospíšil. Podle informací, které má MF DNES od několika členů Spojených sil, to vypadá, že společný program města bude vycházet právě z toho, s čím šla do voleb koalice TOP 09 a STAN a Praha sobě.

Oficiálně to nechce nikdo komentovat, přesto od některých zastupitel­ů Spojených sil zaznívá určitá kritika Pirátů. „Jsou trošku nepolíbení, nemají zkušenosti z městských částí. Oceňuji však na nich to, že umějí naslouchat. Ale ukazuje se, že kompetence je na straně Spojených sil a Prahy sobě,“říká zastupitel Jiří Koubek (TOP 09).

Zatímco Piráti a Praha sobě se ještě před volbami vymezovali vůči ODS a ANO, a naopak stáli o koalici s TOP 09 a STAN, Spojené síly zůstaly naopak více neutrální a bylo na nich, která z možných koalic vznikne. Tím mohly posílit svou vyjednávac­í pozici, z čehož teď zřejmě těží.

U hypoték a zón jednání skřípe

Pirátský lídr však situaci své strany nevidí tak černě. „Nemám úplně pocit, že bychom nedostali dostatek bodů do společného programu. Počkal bych si na finále, kdy se ukáže, kde kdo uhnul,“uvádí Hřib.

Některé z bodů, s nimiž šly strany do voleb, totiž ještě nejsou dořešené. „Ještě se budeme bavit o podpoře hypoték ze strany města,“prozrazuje jedno ze sporných témat Čižinský. Jde o návrh Spojených sil, které chtějí z městských peněz garantovat lidem zisk úvěru, na nějž by jinak nedosáhli. „Je třeba nejdříve podporovat nabídku,“dodává Čižinský s tím, že už se včera zástupci všech tří uskupení dohodli, že chtějí urychlit stavební řízení.

Diskuse se tento týden ještě povede o parkování v Praze – zda město upraví stávající systém modrých zón – a také o vzniku muzea totality a koncertní síně na Vltavské. Všichni tří lídři se však shodují, že nikde nejsou natolik zásadní rozpory, aby kvůli tomu současná koaliční jednání zkrachoval­a.

Jasno se naopak zdá být ohledně budoucnost­i Městského okruhu. Podle Čižinského se počítá s tunelovou variantou. „Než se však vybuduje, je třeba řešit, jak budou auta jezdit po povrchu,“uvádí lídr Prahy sobě.

Celý program nového vedení metropole má být hotový do týdne. Následně chtějí strany řešit personální složení rady hlavního města. Lídři stran včera potvrdili, že nebudou jednat o vládě s ODS, jež ve volbách získala nejvíce hlasů.

Stranou zájmu je i ANO. Jeho koaliční potenciál podle názorů některých zastupitel­ů hnutí poškodil Patrik Nacher, dvojka kandidátky, když najal a následně propustil jako svou poslanecko­u asistentku Radmilu Kleslovou, o níž se v minulosti psalo, že pracovala pro StB.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Tři vpředu Do týdne má vzniknout program budoucí vlády nad Prahou. Informoval­i lídři všech tří uskupení. Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha sobě). Ač všichni mají zájem o post primátora, zdá se, že připadne Pirátům.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Tři vpředu Do týdne má vzniknout program budoucí vlády nad Prahou. Informoval­i lídři všech tří uskupení. Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha sobě). Ač všichni mají zájem o post primátora, zdá se, že připadne Pirátům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia