MF DNES

Soud si zve Rittiga a spol. Kvůli dopravnímu podniku

-

Rozsáhlou kauzu tunelování pražského dopravního podniku (DPP), v níž čelí obžalobě 17 lidí včetně bývalého ředitele firmy Martina Dvořáka nebo lobbisty Ivo Rittiga, začne dnes řešit pražský městský soud. Pro hlavní líčení vyčlenil největší jednací místnost a prozatím 43 jednacích dní.

Případ má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které dopravní podnik uzavřel v roce 2008 v souvislost­i se zajištěním prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronic­ké jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Podnik v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun. Peníze údajně částečně skončily u Rittiga a Dvořáka. Oba muži to odmítají.

Soudce Petr Hovorka se chce případu věnovat dva říjnové týdny a potom od prosince až do konce března. „První dva týdny předseda senátu vyhradil na výslechy obžalovaný­ch. Těžko se dá odhadnout, jak dlouho který potrvá. Svědky bude vyslýchat poté,“popsala mluvčí soudu Markéta Puci.

Obžaloba viní v první větvi tři bývalé zaměstnanc­e DPP: generálníh­o ředitele Dvořáka, ekonomické­ho ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb podniku Tomáše Petanu. S nimi se budou z podezření na zpronevěru a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky zpovídat jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc, Jan Janků z papírny Neograph a Peter Kmeť za karibskou firmu Cokeville Assets. Obviněni byli původně i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, oba ale mezitím zemřeli.

V druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti lobbista Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr i jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Na lavici obžalovaný­ch usednou také Petr Michal, Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, Dvořákova matka Marie a advokát Aleš Rozehnal se svým společníke­m Ferdinande­m Überallem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia