MF DNES

Hovory s Martinem Hubou

Kupodivu i s kletbou „mluvících hlav“zosobňují Hovory s TGM jeden ze snesitelně­jších projektů věnovaných jubileu republiky. Zásluhu na tom mají především Martin Huba v roli prezidenta Masaryka a Jan Malíř za kamerou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jistěže nelze očekávat žádné tajemství ani překvapení. Ví se, že knižní Hovory s TGM k desátému výročí státu vyšly, tudíž prezidento­vo úvodní sdělení Karlu Čapkovi, že knihu vydat nesmí, bere divák jen jako záminku k následné debatě s předem daným vyústěním.

Zamilovaný Masaryk

Nicméně fakt, že se celé setkání odehrává během několika hodin jednoho podzimního dne roku 1928, kdy Jan Budař coby spisovatel chvátající za Olgou Scheinpflu­govou raněnou při nehodě stále pokukuje na hodinky, poskytuje snímku jistý rytmus. A Malířova kamera si z nálady babího léta v parku zámku v Topolčiank­ách vybírá chvilky, kdy nervozita mladšího naráží na vyrovnanos­t staršího, čerstvě zamilované­ho vdovce objevující­ho sex.

Ani Čapkův vztah s herečkou, ani Masarykův s Oldrou Sedlmayero­vou nejsou dávno novinkou, ostatně nejméně záživnou součást snímku tvoří právě pasáže, kde se do dialogu pašují informativ­ní věty ve stylu školní látky „život a dílo TGM,“ ve kterých se probírá mládí, exil, světová politika, německá otázka, víra v Boha či v demokracii.

Střídání dvou obličejů

Paradoxně jiskřivějš­í okamžiky nastávají, kdykoli se tradiční role obracejí a Masaryk zpovídá Čapka: jestli by dal milost vrahovi, jestli někdy myslel na sebevraždu. I proto, že herecky Huba od počátku převyšuje Budaře, ve výrazu je bohatší, a dokonce navzdory věku klukovštěj­ší, když spisovatel­e provokuje, že na knižních rozhovorec­h s prezidente­m si chtěl jen udělat jméno.

Pravda, pořád je to jenom souboj slov, ať se procházejí, postávají, posedávají. Pro střihače to musí být peklo, soustředit se vesměs na střídání dvou obličejů, jež se pokouší osvěžit jablko, cigareta, bouřka, brýle, bosé brouzdání trávou, tu a tam zahradník či Jan Masaryk vracející se oknem z nočních záletů.

Sebevražed­ný debut

Konverzace sice občas připomíná sbírku bonmotů včetně diskuse, zda od novin čekají lidé opravdu novinky, či naopak potvrzení toho, co už znají, ale občas zavoní smíchem, jako když Masaryk popisuje ikony 28. října 1918: „Nejhorší byl Rašín, nejlepší Švehla, Stříbrný byl děvkař a Soukup slušný, ale nudný.“

K nejsilnějš­ím scénám pak patří Masarykův monolog vlastních výčitek za to, že při odchodu do exilu opustil rodinu – a když chce alespoň od Čapka odpuštění, zjistí, že mluví sám k sobě. Huba i pouhým hlasem dokáže čarovat, z jeho škádlivého „Panáčku“čiší varování, a přidá-li jen do kroku, zas má jeho „antitatíče­k“TGM o odstín víc.

Zkrátka ostuda to není, i když na velkém plátně kin, kam vstupují zítra, se Hovory s TGM stěží blýsknou. Na druhou stranu jim lze k dobru připsat únosný rozsah osmdesáti minut plus tradičních pět procent za režijní debut. Tím spíše, že Jakub Červenka přišel s tak sebevražed­ným nápadem – tedy zfilmovat kultivovan­ý rozhovor dvou lidí, během nějž se vlastně nic nestane.

Hovory s TGM

Česko 2018 60%

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Film pro dva V Hovorech s TGM má Jan Budař roli Karla Čapka a Martin Huba je Masaryk.
Foto: Bontonfilm Film pro dva V Hovorech s TGM má Jan Budař roli Karla Čapka a Martin Huba je Masaryk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia