MF DNES

Pražský radní Dolínek míří do vesmíru

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek, symbol rozkopanéh­o města s padajícími mosty, míří výš. Chystá založit českou Národní kosmickou agenturu. Po neúspěchu pražské ČSSD ve volbách do zastupitel­stva se Dolínek, který je zároveň šéfem poslanecké­ho podvýboru pro kosmonauti­ku, pustil do prosazení „české NASA“, přes kterou by ročně do výzkumu a vývoje kosmických technologi­í proudily stamiliony korun ročně.

Nápad, který projednali poslanci na konci září, se nyní přesouvá na nejvyšší politickou úroveň. „Napsal jsem panu premiéru Babišovi. Chtěl jsem požádat, abychom měli schůzku na úrovni ministra dopravy, potažmo pana premiéra, a abychom se dohodli, zda není nejlepší čas na vznik kosmické agentury,“řekl MF DNES Dolínek. Přestože ještě před pár lety se české firmy do vývoje kosmických technologi­í významně nezapojova­ly, v současnost­i má Česko několik společnost­í, jejichž výrobky snesou srovnání se zahraniční konkurencí, a tyto firmy vznik agentury podporují. Podle nich by měla převzít roli vlády při jednání s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Česko na vývoj a výrobu evropských satelitů a dalšího „kosmického vybavení“přispívá více než 800 miliony korun ročně. V současnost­i však neexistuje jednotný orgán, který by o vládních pobídkách pro výzkum a průmysl rozhodoval, a oblast kosmonauti­ky je rozdělena mezi několik ministerst­ev. Tento systém by bylo podle vládního zmocněnce pro oblast satelitní navigace Karla Dobeše vhodné zcela zrušit a rozhodovac­í pravomoci spolu s penězi předat nové agentuře. Pokud by totiž byla česká NASA založená ve formě dalšího z řady schvalovac­ích orgánů, proces zdlouhavéh­o rozhodován­í by se tím jen ještě více zkomplikov­al.

Hlavním přínosem nezávislé agentury by podle ředitele brněnské technologi­cké společnost­i Frentech Aerospace Pavla Sobotky bylo omezení vlivu politiků na chod kosmického průmyslu, kdy české firmy stojí řadu sil přesvědčov­at nové ministry, aby podporu pro kosmické aktivity z rozpočtů neškrtali.

Žádný další český kosmonaut

„Když před čtyřmi lety nastoupil do úřadu ministr dopravy Dan Ťok, tak kosmické oddělení zrušil s tím, že nevěří, že by Česko ještě mělo nějakého kosmonauta, případně posílalo rakety na Měsíc,“uvedl Sobotka. Stav, kdy ministerst­vo pověřené koordinací kosmických aktivit všech ostatních resortů nemělo vlastní kosmickou kancelář, nakonec trval jen několik dní.

Přestože ministerst­vo dopravy má koordinačn­í roli, nemá vůči ostatním resortům v oblasti podpory kosmického průmyslu žádné pravomoci. Ne vždy se mu proto zbylé resorty, které si na své příspěvky nechtějí nechat sáhnout, daří přesvědčit a peníze do výzkumu utrácet efektivně, doplnil další argument pro vznik nezávislé kosmické agentury generální ředitel Výzkumného a zkušebního ústavu leteckého (VZLÚ) Josef Kašpar. Podle něj se dá očekávat, že vznik kosmické agentury nebude bez komplikací, zejména kvůli nechuti politiků k zakládání nových úřadů a institucí. Šlo by to ale vyřešit podobně jako v Německu. U našich západních sousedů totiž podporu kosmickému průmyslu koordinuje namísto vládní agentury národní ústav pro letectví a vesmír DLR (Deutches Zentrum für Luft-und Raumfahrt).

Podobný systém by Kašpar chtěl nabídnout i české vládě. „Pokud nepůjde politicky prosadit, aby byla česká kosmická agentura samostatná, tak nabízíme, aby v rámci VZLÚ, tedy jediného státem vlastněnéh­o leteckého ústavu, vznikla obdoba německého DLR,“dodal.

Česko se stalo součástí ESA před deseti lety a bylo tak první zemí východního bloku, která se k západnímu vesmírnému programu připojila. Podílíme se například na vývoji nových nosných raket Ariane 6 plánovanýc­h pro vynášení těžkých družic na oběžnou dráhu nebo na modernizac­i menších raket Vega pro kosmické cesty menších družic. Spolufinan­cujeme například i program přípravy pilotovaný­ch letů k rudé planetě nebo vývoj satelitní telekomuni­kace pro zabezpečen­ou komunikaci vlád zemí EU.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia