MF DNES

Sázava i dolní Morava jsou na historický­ch minimech

- — Radka Hrdinová

Letošní začátek podzimu se do statistik zapíše nejen řadou teplotních rekordů, ale také historický­m suchem. Do poloviny října v Česku podle zprávy Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) napršelo pouze 20 procent průměrného množství srážek pro toto roční období.

Na první pohled je to vidět na českých i moravských řekách, vody v nich ve srovnání s minulým týdnem ještě ubylo. Stav téměř poloviny sledovanýc­h toků odpovídá podle hydrogeolo­gů suchu. „Aktuálně protéká ve vodních tocích převážně 10 až 50 procent toho, co je pro toto období obvyklé,“říká hydrolog ČHMÚ Radek Čekal.

Nejhůře jsou na tom řeky a potoky v povodí Sázavy, Jizery a také přítoky horního a středního Labe. Z řady míst hlásí hydrologov­é absolutní minima pro polovinu října za celou dobu, co se průtoky na vodních tocích měří.

V Čechách to platí například pro Smědou, Lužickou Nisu nebo Ploučnici, na Moravě je na historický­ch minimech Litava, Jivišovka či dolní tok Moravy.

Podle Čekala je problém nejen aktuální nedostatek srážek. „Krajina už bohužel není dotovaná dlouhodobý­mi zásobami,“říká hydrogeolo­g. „Dopad srážkových deficitů se prohlubuje, stav vody v řekách je horší než v suchých letech 2015 či 1947,“dodává.

Vody během prvních dvou říjnových týdnů neubylo jen v řekách, ale i pod zemí. Hladina podzemních vod v povodí střední Moravy a Dyje ve srovnání s létem ještě dále klesla. Na silně nebo mimořádně podnormáln­í úrovni je hladina podzemní vody ve 72 procentech vrtů, které Český hydrometeo­rologický ústav využívá k měření.

Aktuálně protéká ve vodních tocích převážně 10 až 50 procent toho, co je pro toto období obvyklé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia