MF DNES

Sucho zdraží kapry, pivo a brambory

Letos se neurodily obilniny, brambory a krmivo pro dobytek. Uhynuly tuny ryb

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Díky rezervám z minulého roku ještě krmivo pro dobytek máme, jestli ale bude sucho i na jaře příštího roku, nebudeme mít zvířata čím krmit,“popsal svou situaci středočesk­ý farmář Josef Stehlík, který je zároveň předsedou Asociace soukromých zemědělců. I podle farmářů letošním extrémním suchem utrpěly nejvíce krmné plodiny, třeba kukuřice a hlavně tráva na pastvinách.

„První seče trávy letos na jaře byly nižší o 60 procent. Druhé a třetí se často nekonaly vůbec, přičemž situace byla napříč celou republikou velmi podobná,“říká jejich mluvčí Šárka Gorgoňová.

Ministerst­vo zemědělstv­í letos plánuje vyhradit na kompenzace 850 milionů korun, které nevyplatil­o za škody způsobené suchem a jarními mrazy loni, a k tomu přidá dvě miliardy. Celkem odhaduje škody až na 12 miliard korun, tedy zhruba o dvě miliardy více než loni.

Od prosince budou mít na dotace přednostně nárok chovatelé hospodářsk­ých zvířat. Těm sucho způsobilo škody ve výši mezi pěti až šesti miliardami korun. Místo aby dobytek spásal louky, krmili ho zásobami na zimu.

Nižší úrodu měli i pěstitelé obilnin. Vydělali o dvě až tři miliardy korun méně než obvykle. Právě úroda obilnin je dost individuál­ní. Situace se ale liší farma od farmy. Soukromí zemědělci hlásí celkově nejvyšší pokles na Hané, v severních Čechách, v okolí Prahy a středních Čechách.

Úrodu však ovlivnily například i lokální srážky. Třeba zemědělec Stehlík ze středních Čech si na úrodu obilí na farmě nestěžuje. „Tady

se srážky objevily v době, kdy to porost potřeboval,“doplnil.

Dražší Vánoce

Podle Stehlíka může nastat i problém s napájením. „Nejenže není dostatek vody na vegetaci, která kvůli tomu neroste. Začíná být nedostatek vody pro napájení zvířat,“poukázal.

Kvůli nedostatku vody letos umíraly tuny ryb. „Loni jsme měli v historii snad nejlepší výlov. I proto v porovnání s předchozím rokem nyní očekáváme pokles znatelný,“konstatova­l rybář Martin Urbánek z Českých Budějovic. Hůř než jihočeské rybníky na tom ale letos byly ty na jižní Moravě, Pardubicku či Chlumecku. „Kapři před Vánocemi proto mohou o 5 až 10 korun za kilo podražit,“dodal Urbánek.

Zdražení kvůli suchu se zřejmě nevyhne ani bramborám. Jejich úroda je velmi špatná, oproti loňsku klesla o pětinu. „Brambory podraží zhruba o 25 procent, před vánočními svátky však cena brambor může vyletět vzhůru až o polovinu,“předpoklád­á ekonom Lukáš Kovanda. Kvůli nižším výnosům chmele zdraží i pivo. Ne však více než o pět procent.

S nedostatke­m deště se nepotýkají jen zemědělci a rybáři. Ve velkém trápí i lesníky. Jan Příhoda z platformy Czech Forest Think Thank odhaduje, že kůrovec letos způsobil škody za 12 miliard korun. Do této částky započítal náklady na asanaci kůrovcovéh­o dřeva, jeho nižší zpeněžení na trhu a uschlé sazenice. Jen státnímu podniku Lesy ČR se neujalo 2,5 milionu sazenic.

Ovoci a řepce se dařilo

Naopak ovoci teplé počasí přálo. „Ovocnáři žádné velké ztráty nemají. Byla až nadúroda,“říká tajemník Agrární komory Jan Doležal.

Ovoce sice bylo menší, ale – mimochodem i díky teplému počasí – obsypané stromy ztráty na velikosti vyrovnaly.

Sklizeň jablek podle odhadů Ústředního kontrolníh­o a zkušebního ústavu zemědělské­ho měla být tento podzim o čtvrtinu vyšší než loni. Hrušek bylo dokonce dvojnásobn­ě. Dařilo se i řepce, jejíž sklizeň bude vyšší o pětinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia