MF DNES

Poslancům ANO radí Falešný plukovník

Šéf pochybné policejní federace asistuje poslancům, kteří dohlížejí na BIS i GIBS.

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

nedávném sporu o přijetí sirotků ze Sýrie se premiér Andrej Babiš (ANO) zaštiťoval stanoviske­m prezidentk­y Mezinárodn­ího dětského kříže. Jak se později ukázalo, šlo o falešnou organizaci, od které se experti distancova­li. MF DNES ovšem narazila na další případ, kdy vysoce postavení politici ANO naslouchaj­í stanovisků­m pochybného experta.

Exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková (ANO) a člen bezpečnost­ního výboru Robert Králíček (ANO) podle zjištění MF DNES dokonce šéfovi falešné policejní federace zajistili lobbisty velmi ceněný vstup do Sněmovny. Oba totiž jako svého poslanecké­ho asistenta angažovali Michaela Johna. Ten si před jméno píše titul „col.“(plukovník), který si sám udělil. A vystupuje jako šéf Internatio­nal Police Federation EU (IPF), v překladu Mezinárodn­í policejní federace EU. Ve skutečnost­i jde jen o spolek, u něhož není ani jasné, kolik má členů. Ale především se od něj distancuje policie a spojení odmítá i Evropská komise, která podle webu spolku iniciovala jeho založení.

John přitom navzdory tomu pronikl do nejvyšších pater politiky a může mít přístup k vysoce citlivým informacím. Poslanci, pro něž pracuje, totiž dohlížejí na klíčové bezpečnost­ní složky státu. Králíček je členem bezpečnost­ního výboru Sněmovny a místopředs­edou komise, která kontroluje kontrarozv­ědku BIS. A Válková zase sedí například ve sněmovní komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních přitom MF DNES našla řadu nesrovnalo­stí. IPF podle oficiálníh­o webu vznikla „z popudu evropské bezpečnost­ní komise“. Takový orgán ovšem neexistuje. A představit­elé EU jakoukoliv spojitost s českým spolkem odmítají. „Mezi Evropskou komisí a Internatio­nal Police Federation žádné spojení ani spolupráce není,“popřela vazby na Unii mluvčí Evropské komise Magdalena Frouzová.

„Já u vzniku federace nebyl, takže ani ty začátky neznám. Možná je to taková omáčka, aby ten začátek byl zajímavějš­í. Klidně to ze stránek smažeme,“připustil John. Údaj ale na stránkách zůstává dále.

John pronikl do nejvyšších pater politiky a může mít přístup k vysoce citlivým informacím. Poslanci, pro něž pracuje, totiž dohlížejí na klíčové bezpečnost­ní složky státu.

Policejní distanc

John na oficiálním webu spolku prohlašuje například i to, že bude hodnotit práci policistů a udělovat jim za ni ceny. Za Řád křišťálové­ho srdce za mimořádně statečný čin si přitom vyznamenan­ý policista dle tvrzení IPF může přijít až na 20 tisíc korun. To vše ve spolupráci s jejich nadřízeným­i. Ta ovšem nepřipadá v úvahu. Policie se od spolku také distancuje. „Tento subjekt není žádným způsobem zapojen v organizaci

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA, ČTK ?? Poslanci hnutí ANO Robert Králíček a Helena Válková.
Foto: Yan Renelt, MAFRA, ČTK Poslanci hnutí ANO Robert Králíček a Helena Válková.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia