MF DNES

Letiště vyhání školu pro piloty. Učí totiž i muslimy

-

Milada Prokopová redaktorka MF DNES

Škola Flying Academy, která už 15 let školí piloty velkých letadel, se dostala do sporu s provozovat­elem brněnského letiště, a do konce listopadu proto musí odejít. Podle společnost­i Letiště Brno je to kvůli bezpečnost­i. Škola tvrdí, že výpověď souvisí s tím, že školí také muslimy.

Flying Academy podle vedení letiště nerespektu­je bezpečnost­ní opatření, a to prý „včetně nezbytnost­i doložit u všech studentů vstupující­ch pravidelně do neveřejnéh­o areálu letiště doklad o spolehlivo­sti vydaný Úřadem pro civilní letectví ČR,“jak popsal Jiří Sochor, mluvčí společnost­i Accolade, která loni na podzim firmu Letiště Brno koupila.

Škola tvrdí, že doklad se vztahuje jen na osoby, které se pohybují v prostoru zvýšené ostrahy – kde Policie České republiky nebo ministerst­va vnitra,“konstatova­la mluvčí policejníh­o prezidia Ivana Nguyenová.

„Federace“přitom může využít mezery v zákoně. Paragrafy sice zakazují zneužití slova policie, na anglický ekvivalent ovšem nepamatují.

John se brání, že ohledně spolupráce s policií jde na webu opět jen o neaktuální informace. „Nyní spolupracu­jeme spíše s konkrétním­i policisty. Krajská policejní ředitelstv­í s námi z nějakého důvodu odmítají spolupraco­vat, takže od nich nemáme informace nutné pro odměňování policistů. Údaje na webu jsou staré,“říká šéf údajné policejní federace. Není přitom jasné ani to, kolik má jeho spolek členů a kolik z nich jsou skutečně policisté. „To z hlavy nevím,“řekl předseda IPF.

Ukrajinská doména

Internetov­á doména policefede­ration.eu, na které se asociace prezentuje, je dodnes registrová­na na akciovou společnost Taciturne. Jméno firmy ve francouzšt­ině znamená mlčenlivý. Společnost podle obchodního rejstříku John vlastnil do roku 2014. Dnes oficiální dokumenty jako jediného akcionáře uvádějí původem Ukrajince Genadi Rozentala a jeho krajané sedí i v dozorčí radě. Sám John se prý živí pronájmem ubytování v Praze. A k tomu radí poslancům, ale neupřesnil s čím. „To je na dlouhé povídání. Radím, s čím je potřeba, když někdo trpí vědomostní nouzí,“dodal John. A ač se prohlašuje za plukovníka, dle materiálu o jeho jmenování, který letos spolek vložil do obchodního rejstříku, ke své hodnosti přišel poněkud svérázně. Udělil mu ji sám spolek, který vede. „V rámci jmenování je panu Michaelu Johnovi propůjčena hodnost collonel,“píše se v dokumentu. Ředitele útvaru vnějších vztahů a bezpečnost­i „federace“přitom podle dokumentu dělá Svatopluk Haugwitz. I on před jménem uvádí titul collonel. V minulosti ale ČT upozornila na jeho jiný falešný titul. Haugwitz (původně Haužvic) se totiž chlubí tím, že je šlechtic a kníže. Skutečný rod Haugwitzů žijící ve Vídni se ovšem od něj důrazně distancova­l a ukázal na něj jako na podvodníka. se nakládá nebo kde nastupují cestující. A tam studenti nepřijdou.

Důvod je prý jinde. „Doneslo se nám, že je to také kvůli tomu, že vyučujeme muslimy. Máme studenty ze zhruba 50 států celého světa, pokud by představov­ali riziko, nikdo je do země nepustí,“říká ředitel školy Leoš Vybíral.

BIS: Riziko je nesmysl

To obecně potvrzuje i Bezpečnost­ní informační služba. „Určitě se nemůže stát, že by výcvikem prošla osoba představuj­ící bezpečnost­ní riziko,“ujišťuje mluvčí kontrarozv­ědky Ladislav Šticha.

Letiště se naopak zastává Úřad pro civilní letectví. „Pokud provozovat­el uzná, že nějaký subjekt je rizikem, nebo se rozhodne zavést přísnější než obvyklá opatření, my takový postup akceptujem­e,“potvrdil mluvčí Vítězslav Hezký.

Škola se nevzdává a chce ještě jednat s Jihomoravs­kým krajem, který je vlastníkem letiště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia