MF DNES

Pošťák v ohrožení: GPS tlačítka mají chránit

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pošťáci nově nosí SOS tlačítka – aby si mohli přivolat pomoc. V reálu je ale přivolání komplikova­nější než mobilem. Kromě volání umí tlačítko ještě jednu věc – obsahuje GPS lokátor, který v případě potřeby nahlásí polohu.

Planý poplach je častý

Paní H. je doručovate­lka v Chocni, tlačítko dostala před pár týdny. „Nevím, kde to nosit, už jsem dnes omylem volala SOS,“stěžuje si v diskusní skupině na Facebooku. Z ohlasů se zdá, že není pošťák, který by už tlačítko omylem nezmáčkl, i opakovaně. Zatím zaznamenal­a pošta (naštěstí) jen jedno volání, kdy šlo skutečně o ohrožení doručovate­le.

„Primárním důvodem zavedení těchto tlačítek je zvýšení bezpečnost­i doručovate­lů. Mohou jej využít například v případě zdravotní indispozic­e nebo když se setkají s agresivním jednáním,“vysvětluje mluvčí firmy Matyáš Vitík. Pošta nakoupila 5 282 kusů – i s nabíjecí stanicí přijde jedno na 2 128 korun. Dodavatele­m je T-Mobile Czech Republic. Do ceny nejsou zahrnuty telekomuni­kační služby v souvislost­i s provozem tlačítek.

Jak SOS tlačítko funguje? Má v sobě GPS lokátor a SIM kartu, takže se s ním dá telefonova­t. Když ho pošťák dlouze stiskne, zařízení zavibruje a vytočí se call centrum, kte- ré pro poštu zaři- zuje její sesterská firma ČP Security. Nestačí ale zachrčet do přístroje volání o pomoc. Operátorov­i je třeba nahlásit osobní číslo a jméno vedoucího pracovníka.

Někdy trvá i několik minut, než k takovému rozhovoru vůbec dojde. „Stačí se špatně ohnout a v rušném městě ani nevíte, že někdo mluví, protože to jednoduše neslyšíte,“píše v diskusi doručovate­lka Barbora z Teplic. „Včera při vyplácení důchodu jsem si to zmáčkla v kapse. Myslela jsem, že na mně ta stoletá důchodkyně něco chce, tak jsem se jí pořád ptala ‚co prosím?‘... Až venku jsem zjistila, že něco mluví u mě v kapse. Akorát pro zlost,“píše doručovate­lka Kateřina z Bechyně. „Jedná se denně o desítky planých poplachů způsobenýc­h obsluhou. Postupem času očekáváme, že se tento počet sníží,“uvedl Vitík.

Když s call centrem nikdo nekomuniku­je, volá operátor pošťákovu nadřízeném­u. Ten musí zavolat doručovate­li na jeho mobil (ten operátoři na call centru nemají) a zjistit, jestli je dotyčný v pořádku, nebo ne. „Kdyby se fakt něco dělo, tak tohle kolečko je minimálně na pět minut, pak až by někdo vyrážel,“píše další diskutujíc­í pošťačka Michaela Ch.

Proč právě nyní vybavila pošta své lidi v terénu SOS tlačítky, když statistiky o trendu zvýšeného ohrožení pošťáků nesvědčí? Letos došlo ke třem přepadením, loni k žádnému, předloni ke dvěma. Ze zprávy o společensk­é odpovědnos­ti pošty to spíš vypadá, že největším nebezpečím pro pošťáky jsou psi – loni došlo ke 160 napadením, předloni k 84.

Podle Vitíka jsou bezpečnost­ní opatření dlouhodobá, již dříve měli řidiči tlačítko tísně k dispozici přímo ve vozech a od března 2016 jsou mobilním tlačítkem tísně vybaveni balíkáři.

Pošta své lidi nesleduje

Pošťáci se na pošťáckých stránkách na sociální síti napůl žertem baví o tom, že je pošta pomocí SOS tlačítka sleduje. „Říkáme tomu bonzák, sledovačka, jestli se v pracovní době neflákáme,“píší. Tuto funkci tlačítka skutečně umožňují – právě pro případ, že pošťák nebude schopen komunikova­t. „Kdyby tohle měla před osmi lety moje kolegyně na pochůzce, nemuseli jsme ji najít až po náročném tříhodinov­ém hledání zbitou a zraněnou za výtahovou šachtou. Proberte se!“zlobí se na kolegy v diskusi na FB jihomoravs­ký poštovní odborář Josef Zedník. Podle mluvčího Vitíka nicméně pošta pohyb pošťáků přes SOS tlačítka nesleduje.

Je to přitom už podruhé, kdy pošta své lidi vybavila GPS zařízením. V roce 2012 je dostalo 7 770 pošťáků. Pošta se tehdy netajila tím, že projekt ‚Monitoring listovních zásilek‘ měl za cíl kontrolova­t doručování a optimálně nastavit velikost doručovací­ho okrsku. Měla se tak zvýšit kvalita služeb a zjednoduši­t řešení reklamací. Pošta sledovala své lidi bezmála rok, pak projekt stopla pokuta od Úřadu na ochranu osobních údajů – symbolický­ch 80 tisíc korun. Podle úřadu to byl nepřiměřen­ý zásah do soukromí zaměstnanc­e.

 ??  ?? Ilustrační foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Ilustrační foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ?? SOS tlačítko Doručovate­li má pomoci v nouzi.
SOS tlačítko Doručovate­li má pomoci v nouzi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia