MF DNES

Senátorka přišla o skalp

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Hrát na indiány si i dospělí musí opatrně.

Donalda Trumpa by to teoreticky mohlo přijít na milion, ale Elizabeth Warrenovou to asi bude stát její prezidents­ké ambice.

Modrooká plavovlásk­a Warrenová už nějakou dobu tvrdí, že je trochu indiánka, protože jí maminka kdysi řekla, že má vysedlé lícní kosti a že někdy v 19. století se jim do rodokmenu připletl nějaký Čerokí.

Když Warrenová na Trumpa během kampaně před dvěma lety útočila opravdu indiánským stylem, ukázal i on, že má jazyk jako tomahavk. Začal o ní mluvit jako o Pocahontas – podle indiánské princezny.

Nějak se mu to zalíbilo, takže to rozvíjel, až se tím tomahavkem sekl sám. Nedávno Warrenovou vyzval, ať si nechá udělat testy DNA, protože on si je jistý, že tam nebude ani kapka indiánské krve. A že kdyby přece jen byla indiánka, dá milion dolarů na charitu.

Nešlo jen o nějaké špičkování. Demokratka Warrenová zřejmě vážně zvažuje, že by to zkusila proti Trumpovi ve volbách za dva roky.

Protože indiáni neodmítnou přímou výzvu k boji a na nějaké to píchnutí do těla nehledí, Warrenová si tedy nechala udělat testy DNA. A ukázalo se, že indián tam byl. Ale jen strašně malinko. Z jedné čtyřiašede­sátiny až jedné tisíciny (přesně 1/1024). To znamená, že ze čtyřiašede­sáti přímých předků byl jeden indián. To v lepším případě. V horším případě byl indián jeden z 1 014 předků. Představte si rodinný strom, jak je kreslí genealogov­é. Těch větví...

Protože jsme v Americe, Warrenová to opentlila tím, že testy si udělala, aby bojovala proti Trumpovu rasismu, který se projevil tím, že ji nazval Pocahontas.

Teď kdekdo oprávněně říká, že by Trump měl vytáhnout milion.

Nebude Čerokíjkou, a tudíž ani prezidentk­ou Spojených států

On ho samozřejmě nevytáhne, protože bude říkat, že Warrenová stejně není žádná indiánka. A bude mít indiánské spojence. Přímo Čerokíje. Ti jí okamžitě vzkázali, že není žádná Čerokíjka.

Jeden z jejich náčelníků Chuck Hoskin jr. (přesný název funkce: ministr vnitra) uvedl: „Využívat testy DNA ke tvrzení o napojení na kmen Čerokíjů nebo na jiný kmen je nesprávné a špatné. Senátorka Warrenová svým neustálým tvrzením o jejím příbuzenst­ví s kmenem podrývá kmenové zájmy.“

A to je pro Warrenovou problém. Své čerokíjstv­í využívá hodně dlouho se lstivostí prérijního sysla. Na Harvardu se v 90. letech už jako pedagožka zaregistro­vala jako indiánka. Když byla odhalena s tím, že si chtěla pomoci v kariéře (menšiny mají výhody), bránila se geniálně: chtěla se tak jen seznámit s jinými indiány na Harvardu. Jindy přispěla do kuchařky indiánskýc­h receptů Pow wow Chow, česky jemně Mňamky pro potlach, pod jménem Elizabeth Warrenová, Čerokíjka.

Teď Čerokíjové řekli, že je bledá tvář. Vypadá tak, že poněkud lhala. Tím přišla o skalp, a jak by jí poradil znalec Ameriky Karel May, bez něj si může o volbách leda tak nechat zdát divoké indiánské sny.

 ?? Foto: archiv ?? Takhle nechodí Jedna z koláží senátorky Warrenové, která o sobě říká, že je Čerokíjka.
Foto: archiv Takhle nechodí Jedna z koláží senátorky Warrenové, která o sobě říká, že je Čerokíjka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia