MF DNES

Etzler režíruje. Vybral si Savku a Němcovou

- — Tomáš Šťástka

Miroslav Etzler, Pavlína Němcová a Tomáš Savka. Samá známá jména nasadilo zbrusu nové pražské Divadlo Na Maninách do své první premiéry. Bude jí inscenace Zrady od britského nobelisty Harolda Pintera; režie se poprvé ve své kariéře chopil Miroslav Etzler.

„Pintrova Zrada je text, který je relativně málo frekventov­aný. A teď se zrovna stalo, že se v posledních pěti letech objevil v Praze třikrát za sebou,“upozorňuje Etzler na fakt, že před zdejším uvedením mohli diváci Zradu vidět v Divadle v Celetné či v Činoherním klubu. „Východiske­m pro mne bylo, že hra je dokumentem rozpadu vztahu tří přátel, manželskéh­o páru a jejich blízkého kamaráda,“vysvětluje, jak Zradu pojal on. I proto prý oslovil činoherně nepříliš zkušené herce.

Hybači loutek

„Nekladu si ambice být režisérem, na Shakespear­a nebo Moliéra bych si netroufl. Ale zjišťuji, že když odešly velké režisérské osobnosti, tak herci velmi často pracují na jevišti sami. Pokud to tedy nejsou takoví ti hybači loutek, jako je Daniel Špinar a další, kterým nezáleží na tom, že na jevišti mají stát lidé, a vytvářejí formální plátna,“uvažuje nad dnešním divadlem Etzler. „Pro mne byl vždy na jevišti dominantní člověk,“říká ještě. Premiéru má jeho Zrada dnes večer. „Doufáme, že se diváci smíří s tím, že neuvidí bujarou činohru, ale divadelní dokument,“uzavírá Etzler a dodává, že představen­í se bude během stoupající­ho počtu repríz dále vyvíjet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia