MF DNES

Neúnavný diplomat

- Jindřich Dejmek, Historický ústav AV ČR

Jméno Edvarda Beneše má většina české veřejnosti spojené především s koncem „prvního“Českoslove­nska, s Mnichovem a pak se zápasem za jeho obnovu v letech druhé světové války.

Už mnohem méně se obecně ví, že Beneš, který stál od vzniku republiky více než sedmnáct roků v čele českoslove­nské diplomacie, patřil také v meziválečn­ém období k významným diplomatům evropského formátu. Nesporně náležel mezi několik státníků menších zemí, kteří personifik­ovali revoluční přerod, jenž starý kontinent prodělal v důsledku první světové války (a k jehož důsledkům patřil i vznik naší republiky před sto lety).

Mladý Beneš, který získal své první skutečné diplomatic­ké ostruhy v závěrečné fázi první světové války při prosazován­í vize českoslove­nského státu na evropském Západě a pak na mírové konferenci v Paříži, byl už při ustavení Společnost­i národů (SN), tehdy zcela nové – a svým způsobem také revoluční – mezinárodn­í instituce, vybrán za jednoho z místopředs­edů jejího prvního shromážděn­í. A od tohoto momentu až do svého zvolení prezidente­m o patnáct let později patřil k jejím nejpředněj­ším aktérům, přičemž se opakovaně snažil posilovat řadu jejích mechanismů, především těch bezpečnost­ních.

Sám chtěl ale v nové instituci, která se záhy usídlila v Ženevě, spatřovat obecný demokratiz­ační a také pacifikačn­í instrument válkou těžce postiženéh­o kontinentu. Hned v jednom ze svých prvních parlamentn­ích výkladů v září 1921 ostatně předjímal, že SN „… zmírňuje nezkrocené vášně, zvyká veřejné mínění tomu, aby přikládalo více víry důvodům než násilným prostředků­m, umírňuje všechny přepjatost­i, nacionalis­my, imperialis­my a začíná být postrachem lidí zlé vůle“. A k tomu chtěl svou činností aktivně přispívat.

Sen o trvalém míru

Od podzimu 1923 byl tehdy ani ne čtyřicetil­etý Beneš opakovaně volen členem Rady SN, tedy její exekutivy, při jejíchž zasedáních také sehrál vícekrát značnou roli. Benešova činnost v ženevských sálech i kuloárech byla ale mnohostran­nější, přičemž jejím společným jmenovatel­em byla především snaha poskytnout více bezpečnost­i menším státům, mezi něž patřilo i Českoslove­nsko. Nestabilit­a starého kontinentu byla ostatně patrná už brzy po podpisu mírových smluv a hned v r. 1922 byla ještě umocněna nástupem fašistické­ho režimu v Itálii. Její duce Benito Mussolini se stal brzy jedním z nejzapřísá­hlejších Benešových protivníků. První výboj italského diktátora, dočasné obsazení řeckého Korfu, pak stál v pozadí první velké Benešovy diplomatic­ké iniciativy, návrhu tzv. Ženevského protokolu, který šéf pražské diplomacie předložil k projednání se svým řeckým kolegou Nicolasem Politisem v r. 1924.

Ženevský protokol měl zavázat signatáře k řešení všech sporů právními prostředky, výslovně delegalizo­val útočnou válku a v neposlední řadě propracová­val v návaznosti na Pakt SN systém široce pojímaných sankcí proti případnému agresorovi. Beneš věřil, že bude-li dokument schválen, požene „celý svět dále k ideálu míru trvalého a odstraší mnohé a mnohé od válečných dobrodružs­tví…“

Českoslove­nsko také patřilo k jeho prvním signatářům. Už další osud dokumentu, jeho odmítnutí britskou vládou a následná konstrukce fakticky dvojí evropské bezpečnost­i v Locarnu, pak jako by chtěla předjímat mnohé z následujíc­ích tragédií Beneše diplomata a státníka.

Šéf pražské diplomacie neustával v aktivitách ženevské instituce ani v následujíc­ím období, třebaže bylo stále zjevnější, že zásadní roli v utváření osudů Evropy budou hrát i napříště především velmoci. V roce 1926 jako člen Rady svoji vstřícnost­í fakticky odblokoval komplikova­ná jednání, která předcházel­a vstupu německé Výmarské republiky do SN, a to přes vědomí jejích revizionis­tických záměrů. Podobnou roli ostatně sehrál i o osm let později, na podzim 1934, při přípravě vstupu Sovětského svazu do SN. Obé mělo podobný cíl – integrovat tyto mocnosti do mezinárodn­ího společenst­ví a oslabit tak jejich případnou antisystém­ovou politiku. Nezměrné úsilí také Beneš vyvinul od r. 1932 jako jeden z místopředs­edů mezinárodn­í ozbrojovac­í konference. I zde opakovaně podporoval či rozvíjel kolektivně bezpečnost­ní projekty, které předkládal­i převážně jeho francouzšt­í spojenci, mimo jiné André Tardieu a především Edouard Herriot. Nebyla ostatně náhoda, že předtím právě italský, německý a tehdy ještě i ruský odpor zabránily tomu, aby se Beneš stal předsedou této konference, k lítosti všech zastánců další pacifikace starého kontinentu.

Českoslove­nský ministr zahraničí byl v těchto letech považován takřka za ztělesnění demokratic­kých ideálů poválečnéh­o internacio­nalismu. To ostatně Beneš brzy osvědčoval i v konkrétní diplomatic­ké praxi, kdy se neváhal postavit zástupcům mnohem mocnějších států v obraně obětí agrese. Španělský diplomat a historik Salvador de Madariaga popisuje např. ve svých vzpomínkác­h, jak se jeho českoslove­nský kolega snažil mobilizova­t mezinárodn­í společenst­ví už po japonském vpádu do čínského Mandžuska v roce 1931, ač šlo o konflikt zdánlivě našim zájmům velmi vzdálený.

Kvůli postojům Londýna a především tehdy ještě skalně izolacioni­stického Washington­u samozřejmě podobné iniciativy skončily bezvýsledn­ě. Beneš však svému přesvědčen­í o nutnosti kolektivní bezpečnost­i, opírající se o mezinárodn­í právo, zůstával věrný i nadále. To posléze demonstrov­al i na samém sklonku svého „ministrová­ní“, na podzim 1935, kdy fašistická Itálie vtrhla do Etiopie.

Afrika není dost daleko

Šéf pražské diplomacie si dobře uvědomoval, že ve zdánlivě vzdálené Africe jde jen o další modelový příklad agrese velmoci proti slabšímu státu (a oprávněně už předjímal, že jednou z příštích obětí podobných zločinů může být i Českoslove­nsko). A tentokrát svým diplomatic­kým umem vydatně přispěl k tomu, že mezinárodn­í komunita takto poprvé skutečně zareagoval­a. Jako předseda XVI. shromážděn­í SN svolal hned počátkem října 1935 jeho nové zasedání, a to pak – stále pod jeho předsednic­tvím – přijalo proti italskému agresorovi mezinárodn­í hospodářsk­é sankce. Bylo příznačné, že právě českoslove­nští zástupci patřili v dalších měsících k zastáncům jejich rozšíření, aby byl italský útok alespoň zkomplikov­án. Neméně příznačné však bylo, že ministři zahraničí obou klíčových demokratic­kých velmocí, Velké Británie a Francie, chtěli konflikt v Africe naopak řešit kompromise­m – samozřejmě na účet oběti agrese. Tak se zde mimoděk rýsovala už příští mnichovská tragédie, jež měla postihnout právě Benešovu vlast o tři roky později.

Beneš, zvolený v prosinci 1935 druhým českoslove­nským prezidente­m, sice nepřestal výrazně ovlivňovat zahraniční politiku Českoslove­nska, jejíž manévrovac­í prostor se ovšem díky narůstajíc­í Hitlerově agresivitě na straně jedné a sílícímu západnímu appeasemen­tu na straně druhé zužoval na nulu. Jako aktér mezinárodn­í scény a její tehdy nejviditel­nější instituce (SN) však musel pochopitel­ně ustoupit do pozadí. Bylo pak jen dalším paradoxem, že v českoslove­nské krizi ani na podzim 1938, ba ani v březnu 1939 nesehrála SN prakticky žádnou roli, i když s ní v Černínském paláci počítali.

Následujíc­í události Beneše postavily – řečeno s již citovaným Madariagou – „před krutě obtížný úkol, jemuž čelil s integritou a odvahou“. Zvládnutí obou krizí, v roce 1938 a 1948, ale bylo v daných podmínkách úkolem nadlidským.

Celá Benešova mezinárodn­í aktivita v meziválečn­ém dvacetilet­í nicméně svědčí, nakolik si tento českoslove­nský diplomat a státník uvědomoval obecné hrozby pro svůj stát a jak se jim snažil předcházet. Jestliže SN zůstala v roce 1938 stranou (a německou okupaci českých zemí o půl roku později její generální sekretář Joseph Avenol dokonce zbaběle ignoroval), pak po roce 1945 už žádný českoslove­nský politik či diplomat roli v mezinárodn­ím měřítku srovnateln­ou s tou Benešovou nesehrál.

Beneš se neváhal postavit zástupcům mnohem mocnějších států v obraně obětí agrese.

 ?? Foto: ČTK ?? Ve svém živlu Edvard Beneš jako řečník na jednání Společnost­i národů. Byl opakovaně volen členem Rady SN a vystupoval velmi aktivně.
Foto: ČTK Ve svém živlu Edvard Beneš jako řečník na jednání Společnost­i národů. Byl opakovaně volen členem Rady SN a vystupoval velmi aktivně.
 ?? Foto: ČTK ?? Formát Českoslove­nský ministr zahraničí Edvard Beneš byl politikem evropského rozměru.
Foto: ČTK Formát Českoslove­nský ministr zahraničí Edvard Beneš byl politikem evropského rozměru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia