MF DNES

Jedeme do Lvova. Pro pracanty

O mnohá pracovní místa nemají zdejší lidé vůbec zájem. A tak si firmy jezdí vybírat pracovníky do zahraničí samy. I když se jim prodraží.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Tipnete si, kdo vás vezl dnes ráno do práce? Maďar, Makedonec nebo Čech? V pražském dopravním podniku je každý pětadvacát­ý řidič ze zahraničí. Před deseti lety jich byla polovina. „Počet cizinců mezi řidiči v posledních letech vzrůstá. Zaměstnává­me řidiče zejména ze Slovenska, Ukrajiny, Polska, Ruska, Makedonie, Moldavska, Maďarska, Kazachstán­u,“vypočítává Aneta Řehková z Dopravního podniku hlavního města Prahy. Podobně jsou na tom i firmy z ostatních odvětví.

Tam, kde nechtějí nastoupit Češi, si vypomáhají náborem lidí ze zahraničí. Cizinci v Česku kopou kanály, uklízejí, staví domy, vyrábějí dětská hřiště i auta, pečují o děti i nemohoucí, učí, léčí nemocné a vymýšlejí online hry i roboty.

Podle odhadů, které zveřejnila Hospodářsk­á komora ČR před několika dny, bude v příštím roce chybět českým podnikům až půl milionu zaměstnanc­ů. Ten, kdo prázdná místa dokáže zaplnit třeba lidmi ze zahraničí, tak nebude muset brzdit našlápnuto­u výrobu kvůli tomu, že chybí pracovníci.

Mnozí čeští dělníci se tak v práci „nedobrovol­ně“učí anglická či ruská slovíčka, aby se s kolegou domluvili. „Se Slováky nebo Ukrajinci nebyl problém, s Filipínci jsme se domluvili jakž takž, hlavně jsme ukazovali, ale s Mongoly to prostě nešlo. Zírali na nás, nechápali, tak jim šéf psal aspoň stručné anglické příkazy,“vypráví o spolupráci se zahraniční­mi kolegy Jiří, který pracuje v jednom z brněnských logistický­ch center.

Nábory ve velkém i malém

Kvůli nedostatku lidí na trhu práce tak paradoxně vznikají další nová místa. Sami zaměstnava­telé, různé profesní asociace a sdružení podporujíc­í příliv investic či podnikání v Česku vysílají své lidi hledat potenciáln­í zaměstnanc­e-cizince přímo do jejich mateřské země. „Máme zkušenost, že v obou případech je velmi důležité umět představit Českou republiku jako dobré a bezpečné místo pro život, poskytnout co nejvíc praktickýc­h informací o životě tady, zapojit do tohoto procesu jejich krajany, kteří v Česku již pracují a tak dále,“říká Alžběta Honsová, marketingo­vá manažerka personálně poradenské společnost­i Randstad.

Čím méně mají firmy administra­tivních povinností a s tím spojených nákladů, tím více jsou ochotní cizince zaměstnáva­t. „To platí téměř absolutně v případě Evropské unie. V ostatních zemích naráží na nepružný a zdlouhavý proces udělování pracovních víz a povolení pro cizince,“ vysvětluje Honsová. Část této zátěže ale umějí personální agentury převzít. „Je nutné však počítat s tím, že například přivézt dělníka z Ukrajiny trvá minimálně čtyři měsíce v případě zaměstnání na krátkodobé pracovní povolení, takzvané schengensk­é vízum, zatímco vyřízení dlouhodobé­ho pracovního povolení – zaměstnane­cké karty – trvá minimálně sedm měsíců,“zdůrazňuje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Také proto Hospodářsk­á komora ČR jedná v těchto dnech s vládou, aby zdvojnásob­ila na 40 tisíc roční kvótu, která umožní zrychlené přijímaní kvalifikov­ané pracovní síly z Ukrajiny. Letos byly obdobné programy zahájeny i pro pracovníky z Mongolska a Filipín.

Bez ohledu na těžkosti přibývá zaměstnava­telů, kteří jsou ochotní tuto vyřizovací agendu podstoupit. „A to vše přináší další náklady. Nelze tedy tvrdit, že cizinci jsou levnější než čeští zaměstnanc­i. Firmy navíc ze zákona musejí za stejnou práci zaplatit stejnou mzdu bez ohledu na státní příslušnos­t zaměstnanc­e, takže nemohou ušetřit na mzdě, jak si mnozí myslí,“vysvětluje Součková.

To dokládá i loňská analýza vývoje příjmů domácností ministerst­va práce a sociálních věcí, podle které mají vyšší průměrnou mzdu než Češi například Němci, Slováci, ale i pracovníci z Ruska či Rumunska. Nejméně pak byli odměňováni Ukrajinci, Vietnamci nebo Mongolové.

Kdo dokáže přitáhnout rychle kvalitní pracovníky, vydělá. „Už za šest týdnů od objednání jsme schopni firmám přivézt ukrajinské zaměstnanc­e vybavené českým pracovním vízem. Zvládneme zajistit i velké skupiny ukrajinský­ch pracovníků,“říká Tomáš Surka ze společnost­i JobConnect­or, která zprostředk­ovává pro český pracovní trh pracovníky ze Srbska, Chorvatska a Ukrajiny.

Snaží se i sami zaměstnava­telé, třeba menší rodinné firmy. „Hledáme dva až tři zámečníky z Ukrajiny do strojírens­ké firmy v Přerově. Nabízíme přesčasy 50 hodin (může být víc) za 32 800 hrubého,“nabízí jeden mezi stovkami podobných inzerátů na webu ukrajinci.cz.

Neumím česky. No a?

Nejvíce manuálně pracujícíc­h cizinců pochází ze Slovenska, Rumunska, Polska a Bulharska. Ze zemí, které nejsou členy Evropské unie, si české podniky vybírají nejčastěji Ukrajince. „Zkušenosti českých zaměstnava­telů s Ukrajinci bývají velmi dobré. Jsou pracovití, rychle se učí, zvládnou porozumět jazyku,“vysvětluje Tomáš Surka.

Podle něj teď mají největší zájem o ukrajinské dělníky firmy působící v automobilo­vém průmyslu. Ale nejen ty. Pracovité lidi poptávají nemocnice, hotely i call centra. A přitom ani nevadí, že v mluveném slovu je jejich tvrdý ruský přízvuk hodně znát. „O ukrajinsky či rusky mluvící lidi je čím dál větší zájem, nemusím se kvůli tomu učit perfektní češtinu. Práci jsem našla bez problémů,“říká dvaadvacet­iletá Alina, která před čtyřmi lety přijela do Česka za rodiči ze Zakarpatsk­é Ukrajiny. V Brně pracuje v call centru a uklízí v domácnoste­ch.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia