MF DNES

Po angličtině a němčině je největší zájem o český jazyk

- —bo

Čeština se dostala mezi tři nejčastějš­í jazyky ve firemní výuce. Velký nárůst zájmu o kurzy českého jazyka potvrzuje jak Asociace jazykových škol, tak samotné jazykové školy. Zájem naučit se česky mají především ti, kteří přicházejí do země za prací. Firmy, zvláště velké nadnárodní společnost­i, nabízejí pak výuku jako jeden z benefitů pro své zaměstnanc­e.

„Mezi naše studenty patří lidé na všech pozicích – učí se všichni, kteří to potřebují nebo chtějí rozumět,“říká Martina Lichtenber­gová, personální ředitelka jazykové školy James Cook Languages, která se zaměřuje na firemní vzdělávání. Ročně uspořádá 320 kurzů češtiny. Za posledních pět let tak jejich počet navýšila na dvojnásobe­k.

Například v mezinárodn­í společnost­i DHL Informatio­n Services učí 80 jazykových kurzů, z toho je přes 30 kurzů češtiny pro cizince. Češtinu zahraniční pracovníky ale lektoři učí i v české automobilc­e Škoda Auto, ropné korporaci ExxonMobil či technologi­cké společnost­i Gemalto.

Kolik studentů se ale jazyk skutečně naučí tak, aby dokázali porozumět kolegům v práci? „Vždy záleží na jazykovém vybavení studentů, jejich motivaci a množství lekcí za týden, v průměru se však dá říci, že na běžnou domluvu stačí Slovanům několik lekcí, ostatním to však mnohdy zabere i půl roku či rok. Pozitivní vliv má samozřejmě i kontakt studentů s jazykem i jinde než jen během lekce – čtení jednodušší­ch textů, komunikace s rodilými mluvčími a podobně,“říká lektorka školy Dona Rožánková.

Podle ní základní znalost a porozumění zvládne zhruba nadpolovič­ní většina studentů. „S výukou pak většina z nich končí nejen proto, že to vzdají, protože češtinu mnohdy reálně k životu v České republice nepotřebuj­í, ale také proto, že se vrátí domů do svých zemí a tam ve výuce nepokračuj­í,“doplňuje lektorka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia