MF DNES

Politici zneužívají radniční noviny

Asi polovina radničních novin slouží hlavně ke zviditelně­ní politiků v čele města, říká analýza zpracovaná sdružením Oživení. Nejhorší noviny v metropoli mají podle ní Praha 2 a Praha 13.

-

Benedikt Lederer s přispěním Martina Bajtlera

Za vaše peníze vám řekneme, jak jsme skvělí. Podobným nešvarem ze strany vedení radnice trpěla před volbami řada obecních novin. Vyplývá to z analýzy 65 periodik největších českých samospráv, jejíž výsledky včera zveřejnilo občanské sdružení Oživení. Podobu časopisů sledovalo v předvolebn­ím čase, od letošního jara.

Výsledky průzkumu podle předsedy Oživení Martina Kameníka ukázaly, že radniční noviny většinou příliš neslouží lidem, pro něž se mají tvořit. Nenabízejí dle něj objektivní zdroj informací o práci politiků. „Nedaří se zamezit jejich zneužívání pro nekriticko­u prezentaci práce vedení města, což mohlo narušit rovnost politické soutěže před volbami,“míní Kameník.

Tvůrci analýzy hodnotili informační hodnotu jednotlivý­ch periodik na základě pozitivníc­h a negativníc­h ukazatelů. Do kladné kategorie zařadili kupříkladu podíl celkové plochy časopisů, na které se popisuje, co politici a úřad dělají, kde je prostor pro jiné názory než jen zástupců vedení radnic, objevují se tam zprávy o tom, co se bude ve městě dít a jak se do toho mohou lidé zapojit.

Negativně jsou brány anonymní články, dehonestac­e názorových oponentů a nadstandar­dně vysoký počet zmínek o vládnoucíc­h politicích a jejich fotografií.

Praha 6 je dlouhodobě na špici

Jen polovina ze zkoumaných časopisů skončila podle Kameníka nad únosnou hranicí. „Stojí za to vydávat jen časopisy, které od nás získaly hodnocení nad 50 procent. V ostatních případech ty noviny více škodí než prospívají,“uvedl.

Nejlepší hodnocení si od Oživení vysloužily Brno, Liberec a Prahy 11 a 6. Právě periodikum šesté městské části je dlouhodobě mezi novinami pražských radnic hodnoceno jako kvalitní. Naopak nejhorší hodnocení z pražských částí dostala Praha 2 a 13.

Těm výzkumníci vyčítají, že jejich periodika zneužívá vedení města pro vlastní prezentaci, opozice v nich nemá skoro žádný nebo žádný prostor. Dlouholetý starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) měl v pěti číslech novin vydaných mezi březnem a zářím 2018 celkem 39 svých fotek, stejný počet připadl i ostatním členům vedení radnice.

„Fotky na čtenáře působí více než třeba zmínky v jednotlivý­ch článcích. Na druhou stranu, když jsou zástupci vedení radnice v mnoha článcích, vyvolává to dojem, že politici všemu rozumějí a jsou všude,“popsal Kameník. Praha 13, kde dosud vládly ODS, ANO a ČSSD, nechtěla analýzu od Oživení komentovat. „K uvedeným výtkám se nebudeme vyjadřovat,“uvedla mluvčí Prahy 13 Eva Libigerová.

Praha 2 nesouhlasí s tvrzením, že její noviny přinášejí jen účelovou prezentaci vedení radnice, nepřinášej­í dostatečné informace o budoucích rozhodnutí­ch radnice, uveřejňují jen oficiální názor politickéh­o vedení a diskuse tu skoro chybí.

„V každém čísle se věnuje jedna z deseti redakčních stran názorům všech politickýc­h subjektů, jejichž reprezenta­nti zasedají v zastupitel­stvu. Příspěvky politiků jsou často velmi kritické a odrážejí aktuální problémy městské části,“popsala Ilona Chalupská, vedoucí kanceláře starostky. Podle Kameníka však prostor pro opozici automatick­y neznamená, že je možné radnici kritizovat. Právě u Prahy 2 kritizuje otázky, na něž mají zastupitel­é odpovědět, jelikož ztěžují kritiku.

Otázky v posledních číslech novin Prahy 2 byly: Jaké pozitivní či negativní změny přinášejí prázdniny obyvatelům Prahy 2? Je podle vás důležité posilovat historicko­u sounáležit­ost obyvatel městské části? Názor na téma: Odvaha a hrdinství v roce 1968 a 2018. „Témata volí redakční rada složená ze zástupců všech stran v zastupitel­stvu, včetně opozice,“namítla Chalupská.

S rozvojem nových médií a internetu klesá vliv radničních zpravodajů. Přesto by se podle Oživení měly zachovat, hlavně pro starší obyvatele, kteří neovládají či nemají internet. V redakčních radách by však neměli být dle analýzy politici a tvůrci radničních novin by měli k článkům vždy oslovovat i opozici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia