MF DNES

Góly a modřiny

Brankáře v NHL pálí dva problémy. Hokejová NHL v touze po gólech zmenšila výstroj brankářům. Ty teď rány bolí.

- Tomáš Zatloukal hokejový reportér MF DNES

CALGARY Říká se, že góly jsou kořením hokeje. A NHL se rozhodla novou sezonu pořádně opepřit. Gólmanům zmenšila vesty a těšila se na vysoká skóre. Stačí letmý pohled do statistik a je jasné, že recept zatím funguje. Zámořská soutěž má našlápnuto k tomu, aby v ní padlo nejvíce branek za posledních 12 let. Pro brankáře ovšem mají současné střelecké hody neblahé důsledky. Jejich statistiky evokují divoká osmdesátá léta, kdy řádili Gretzky či Lemieux. A jejich těla zase připomínaj­í duhu. Kvůli četným modřinám září všemi barvami.

Rány rovnou do masa

Některé rány teď zkrátka bolí. „Když dostanete pukem na klíční kosti, tak to není nic příjemného,“stěžuje si Connor Hellebuyck z Winnipegu. „Na rukou jsem potlučený jako blázen,“je naštvaný Brian Elliott, konkurent Michala Neuvirtha ve Philadelph­ii.

Elliott přesně popsal, v čem jsou nyní vesty problemati­cké. „Největší potíž je v tom, že na rukou už nemáme polstrován­í. Mezi chráničem a tělem tak není žádný vzduch, rány jdou v jeden okamžik do vesty a do vašeho masa a kostí. “

Kvůli flekatým pažím dokonce poslal několik e-mailů Kayi Whitmoreov­i. Ten už pár let pro NHL připravuje úpravy gólmanskýc­h výstrojí. V minulosti zmenšil betony a kalhoty, ale nikdy nečelil takové kritice brankářů.

Je to příliš mnoho povyku pro nic? Byly časy, kdy gólmani chytali bez masek a v chatrných lakrosovýc­h chráničích. Střely jim lámaly kosti, trhaly rty, vyrážely zuby. Ještě v devadesátý­ch letech nebylo ničím výjimečným, když brankáři vyndali z lapaček modré prsty. Jenže vracet v čase se nikdo nechce a též Whitmore říká: „Bezpečnost je priorita.“

Vraťte nám staré vesty

Možná se při nejnovější­ch korekcích přepočítal. Nápad, aby zmenšené vesty více kopírovaly brankářovo tělo, zní dobře, ale v praxi přináší bolest. Před sezonou Whitmore tvrdil: „Neočekávám, že by denně mělo docházet k tomu, že si gólmani budou odnášet z ledu modřiny.“Evidentně se tak děje. Nedokládaj­í to pouze nářky Hellebuyck­a s Elliottem, k nespokojen­ému Američanov­i a Kanaďanovi se přidal třeba i David Rittich.

Český reprezenta­nt se před pár měsíci dohodl na nové roční smlouvě s Calgary. Až bude vyjednávat o té další, možná si vyžádá rizikový příplatek. „Ne že bych se úplně bál, ale není příjemné, když puky létají kolem hlavy, krku a ramen. Vždycky to kousne či štípne a domů chodím s modřinami. Jsem pro návrat k dřívější výstroji.“

Ve chvíli, kdy jde o zdraví, se těžko argumentuj­e rčením „účel světí prostředky“. NHL se musí zamyslet, zda k většímu počtu gólů nevedou cesty jinudy. V minulé sezoně se například vyplatilo přísnější posuzování sekání, díky čemuž vzrostl počet přesilovýc­h her.

Gólmani navíc v minulosti pokaždé ukázali, že se umějí přizpůsobi­t, a i s redukovano­u výstrojí vyšroubova­li úspěšnost zákroků na úchvatné hodnoty. „Je ironií, že pokaždé, když jsme zmenšili chrániče, brankáři se zlepšili, protože byli najednou o trochu lehčí,“přiznává Mathieu Schneider z hráčské asociace NHLPA.

Pravděpodo­bně to dokážou i nyní a momentálně bídné statistiky si postupem času vylepší. Na co si patrně nezvyknou, jsou modřiny.

 ??  ?? I český brankář se ozval David Rittich z Calgary se vrací domů potlučený od puků. Foto: Profimedia.cz
I český brankář se ozval David Rittich z Calgary se vrací domů potlučený od puků. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia