MF DNES

Šestá porážka za rok! Německo hledá cestu z krize

- Jan Palička s přispěním Jiřího Čiháka

Vyhořeli na mistrovstv­í světa. Z turnaje, kde chtěli obhájit zlato, se pakovali s ostudou hned po základní skupině.

Navíc prohráli už šestý zápas v jediném kalendářní­m roce, což se jim v historii ještě nestalo. Němci, verze 2018. Navzdory tomu trenér Joachim Löw pevným hlasem prohlásil: „Jsme na správné cestě.“

No, uvidíme. Zatím to s fotbalovým­i Němci moc fanfárově nevypadá. V úterý vedli 1:0 ve Francii, ale po boji s úřadujícím­i světovými šampiony padli 1:2.

Byl to šlágr Ligy národů, elita proti bývalé elitě. V Paříži vyprodáno. Dvě penalty, z nichž ta proti Němcům se kopat neměla. 14:11 na střely. 452:589 na přihrávky. Bleskové tempo, parádní zážitek a porážka Němců. Zase!

Jenže tahle porážka měla úplně jiný nádech než sobotní horor 0:3 s Nizozemci.

„Není důležité, jestli Německo sestoupí z elitní skupiny Ligy národů. Důležité je, aby za dva roky na mistrovstv­í Evropy znovu patřilo ke kandidátům na zlato,“napsal novinář Matthias Brügelmann z deníku Bild.

Proti Francii se dostavila změna, byť se to na výsledku příliš neprojevil­o. Trenér Löw změnil taktiku i rozestaven­í. Nasadil mladé dravce Süleho, Saného, Kehrera či Gnabryho, jejichž nespoutano­st mu tolik chyběla v červnu na mistrovstv­í světa.

Především první poločas byl povedený, takže 80 tisíc francouzsk­ých fanoušků spíš mlčelo. „O to víc mě bolí, že si neodvážíme ani bod,“pravil brankář Manuel Neuer.

Němci jsou zvyklí na výhry a neradi si připouští, že nestačí. Je přitom pravděpodo­bné, že z nejvyšší divize Ligy národů sestoupí. Po třech zápasech mají jediný bod a potupné skóre 1:5. V závěrečném utkání proti Nizozemsku jim nemusí stačit ani vítězství. „Stát se to může, ale černě bych naši budoucnost neviděl,“reagoval kapitán Neuer.

Hrdinou úterního šlágru se stal Antoine Griezmann, nejspolehl­ivější z francouzsk­ých útočníků, který ve druhé půli skóre otočil. Před prvním gólem nastavil hlavu do raketového centru z levého křídla. Byla to náhodná, ale krásná trefa! Jak už jsme naznačili, druhý gól padl z penalty. Francouzsk­é trikolory vlály na celém Stade de France, když si Griezmann stavěl míč. Krátký rozběh a prásk! Přitom pokud by rozhodčí mohli použít video, zřejmě by svůj verdikt odvolali. Německý stoper Hummels udělal čistý skluz a rozběhnutý Matuidi mu stoupnul na nárt a upadl. Ta chyba poslala Němce za další porážkou.

 ?? Foto: Reuters ?? „Nevidím to černě“Německý brankář Manuel Neuer dostal od Francie dva góly, ale i po další prohře vnímá budoucnost pozitivně.
Foto: Reuters „Nevidím to černě“Německý brankář Manuel Neuer dostal od Francie dva góly, ale i po další prohře vnímá budoucnost pozitivně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia