MF DNES

Elektrické koloběžky překážejí na chodnících

- — Petr Matulík

PRAHA Zelené koloběžky na elektrický pohon jsou novým druhem dopravy po ulicích hlavního města. Zapůjčit si je může kdokoliv. Potřeba je jenom chytrý telefon s propojenou platební kartou, díky kterému si zákazník koloběžku odemkne načtením QR kódu a může vyrazit.

Dva týdny od chvíle, kdy kalifornsk­ý startup Lime koloběžky do pražských ulic umístil, se projevily nedostatky systému. Pražané si stěžují na jezdce, kteří nedodržují pravidla silničního provozu a také odkládají koloběžky, kde se jim namane.

„Zdaleka ne každý člověk si uvědomuje, že koloběžkář je opravdu cyklista. Lidé bývají překvapení, když se jim to řekne, protože se často považují za odlišnou sortu chodců, takže potom jezdí mezi chodci po chodníku, po přechodech pro chodce, a to jsou místa, kam prostě nepatří,“uvedl dopravní expert Roman Budský.

Mluvčí městské policie Jan Čihák doplňuje, že pokud to není místní nebo přechodnou úpravou provozu dovoleno, může cyklista nebo koloběžkář užít chodník, jen pokud kolo nebo koloběžku vede a přitom neohrožuje ostatní chodce.

„Zachytit chodce třeba ve třicetikil­ometrové rychlosti řidítky může znamenat i smrtelné zranění,“podotkl Budský. Maximální rychlost koloběžek Lime se uvádí okolo 25 kilometrů za hodinu.

Lidem vadí, že zákazníci firmy Lime neodkládaj­í koloběžky na správná místa, jak se k tomu zavázala společnost v memorandu, které podepsala s městem. „Koloběžky jsou relativně malé a uživatelé mají mnohem výrazněji pocit, že mohou jezdit po chodníku a tam koloběžky odkládat,“podotkl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Zaznamenal­i jsme jejich umístění na chodnících, kde jsou někdy nevhodně postaveny a překážejí chodcům,“připojila mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková. Společnost Lime však dosud s jednotlivý­mi městskými částmi nekomuniko­vala.

Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) podotkl, že inspirací pro řešení problémů by mohla být dohoda s poskytovat­elem sdílených kol Rekola. Ta pokutuje uživatele, pokud nevrátí kolo na správné místo.

Přes řadu výtek, které lidé ke koloběžkám píší na sociální sítě, magistrát ani městské části konkrétní stížnosti občanů nezaznamen­aly. „Po dvou týdnech provozu by bylo předčasné svolávat nějaká jednání. Čekáme, jak to v Praze poběží několik týdnů, a pak samozřejmě proběhne jednání s poskytovat­eli,“uvedl Dolínek.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vozítko k zapůjčení Kalifornsk­ý startup Lime začal se systémem sdílených elektrokol­oběžek ve Spojených státech a v posledních měsících expanduje do Evropy.
Foto: František Vlček, MAFRA Vozítko k zapůjčení Kalifornsk­ý startup Lime začal se systémem sdílených elektrokol­oběžek ve Spojených státech a v posledních měsících expanduje do Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia