MF DNES

Žena ze Strakonic pomohla zachránit sebevražed­kyni

- — S využitím ČTK

Ukázalo se však, že v některých školkách nechávali externího lektora s dětmi o samotě, jinde na ně dohlížela jen uklízečka. „Znala jsem ho, viděla jsem jeho hodiny v naší školce, dokonce dělal i tábory pro děti,“uvedla přednedávn­em MF DNES ředitelka školky v Praze 4. Dostál tančil s dětmi ve školce asi tři roky, pak spolupráce skončila. „Nebylo to kvůli žádnému problému, jen jsme si vzali jógu a jiný druh cvičení. Nebyl s nimi rozhodně sám, vedle byla uklízečka,“uvedla pedagožka s tím, že dnes už externí lektory školka nebere.

Na uklízečku se pak odvolávala i ředitelka další pražské školky. „My máme školku ochráněnou, na kterýkoli kroužek vždy dohlíží učitelka nebo uklízečka.“

V další školce na východním okraji Prahy byl pak Dostál naposledy před dvěma roky. Ani tady nebyl podezřelý. Obviněný si prostory v areálu pronajímal a od rodičů vybíral peníze. Obvykle 800 korun za pololetí. Tady na něj ale nedohlížel nikdo. „Rodiče podepsali souhlas, že si děti přebírá lektor a po dobu kroužku za ně zodpovídá on,“sdělila ředitelka. Spolupráce skončila, když školka zrušila všechny kroužky. Život mladé ženy z Bavorska pomohla zachránit uživatelka Facebooku ze Strakonic. Na síti si všimla vzkazů, které nasvědčova­ly tomu, že chce žena spáchat sebevraždu. Jihočeška se obrátila na policii, která ve spolupráci s německými kolegy sebevražed­kyni na poslední chvíli vypátrala. „Stačila od ní ještě zjistit, že bydlí v Mnichově,“uvedl mluvčí policistů Jiří Matzner. Ženu se podařilo vypátrat zhruba do dvou hodin po nahlášení, což hrálo důležitou roli. Pravděpodo­bně požila větší množství léků. V současné době je již mimo ohrožení života. (mb)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia