MF DNES

Filip tlak ustál, ale vzbouřenců přibývá

- — Ondřej Leinert

podle něho sice hodný, ale neviditeln­ý a nemá „drive“.

Zimola si následně vyslechl, že na zahraničí chce přivést někoho, kdo by se víc líbil prezidentu Miloši Zemanovi a do čela ministerst­va kultury by zas nejradši posadil sám sebe, což druhý muž ČSSD označil za nesmysly, se svým návrhem přesto neuspěl.

A pak neuspěl ani s návrhem, aby ČSSD hlasovala o jeho důvěře, podobně jako to učinil Hamáček. Na návrh Birkeho se o tomto vůbec nehlasoval­o.

„Delegáti byli na Jirku Zimolu tak naštvaní, že by žádnou důvěru nezískal. Řešilo by se to až do sjezdu, ale to jsem nechtěl. Chci se dívat vpřed. Předseda získal důvěru drtivou, a to je podstatné,“vysvětlova­l Birke.

„Nemám z toho radost, byl bych radši, kdyby se k tomu členové ÚVV vyjádřili,“litoval Zimola.

Naštvaný Hašek se Zimolou

Bylo to osmihodino­vé jednání plné vášní. Komunisté v sobotu v Praze hledali příčiny špatného výsledku strany v komunálníc­h a senátních volbách a během schůze padl i návrh na odvolání předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Ten výzvu ustál, ví však, že nespokojen­ých s jeho vedením ve straně přibývá. Zhruba třetina z devadesáti­členného ústředního výboru totiž požadovala jeho konec.

Na přetřes kromě personálií přišel i zhoršující se stav stranické pokladny, jež po propadu ve volbách získává méně peněz za mandáty.

Kritiku si Filip vyslechl od členů vnitrostra­nické platformy Restart 2018. Ti podle informací MF DNES požadovali mimo jiné, aby straničtí funkcionář­i, kteří mají z politiky příjmy, odváděli do stranické pokladny více peněz než řadoví členové. Že by funkcionář­ům KSČM mohla stačit průměrná mzda.

To rozpálilo šéfa poslanců Pavla Kováčika, který hřímal, že by to nebylo demokratic­ké. Filip pak členům platformy vyčetl, že se svou kritikou přicházejí veřejně dřív, než ji stihnou projednat stranické orgány. A podařilo se mu prosadit usnesení, které s činností platformy vyslovilo „zásadní nesouhlas“. Členové platformy jsou však rozhodnuti pokračovat.

„Tady nejde o Restart jako takový, ale o myšlenky. A nedokážu si představit, že by ve straně část členské základny KSČM mohla nějaké proklamace zakazovat jiné části KSČM,“řekl MF DNES jeden z členů Restartu, šéf komunistic­ké organizace Plzeň-sever Richard Pokorný.

Filip hodnotil zasedání pozitivně. Komunisté podle něho udělali vše pro to, aby v příštích volbách dosáhli lepšího výsledku.

„Celý ústřední výbor přijal svůj díl odpovědnos­ti za výsledek v jednotlivý­ch patrech stranické výstavby a vyvodil z toho určité závěry,“říkal Filip. Jeho kritici nesouhlasí.

„Ukázalo se, že ústřední výbor není ochoten přijmout ve věcných ani personální­ch otázkách žádné podstatné změny,“litoval Pokorný. Tři v bouři

„Kdy to za prohrané volby zabalíte? O tom je přece pohádka o zlé platformě – kouřová clona pro totální volební prů*er v Praze,“pustil se Hašek do Pavlíka.

„Demokrati k pohledání“

Hašek přitom už předtím dal najevo naštvání, že ho do Hradce ani nepozvali. „Fakt demokrati k pohledání. Jejich sebereflex­e dvojích prohraných voleb, za které především jako předsednic­tvo nesou odpovědnos­t, nulová, za všechno mohou Zimola, Hašek a spol.,“zlobil se na dálku Hašek. Zatímco v Hradci ho a Zimolu někteří spolustran­íci tepali.

„Když slepice zanáší, tak skončí v polévce,“říkal místopředs­eda Roman Onderka. A Hamáčkovýc­h snah skoncovat se skupinou se zastával také další člen nejužšího vedení Martin Netolický, který dlouhodobě patří ke kritikům zemanovské­ho křídla v ČSSD. Nebo exministr Lubomír Zaorálek.

„Dokud nevyřešíme tento pitomý vnitřní problém, tak se nedostanem­e k tomu, co je naše práce,“hřímal Zaorálek tak, že jeho slova byla slyšet i z uzavřeného sálu.

Zimola oponoval, že nikdo přece nemůže zabránit, aby se skupina lidí čas od času někde v hospodě setkala a vyměnila si svoje názory na směřování strany.

A tak Hamáček může jen doufat, že budou platit jeho slova, kterými po skončení skoro pětihodino­vého jednání přesvědčov­al novináře.

„Je potřeba skončit diskusi o sociální demokracii samé. Není možné, abychom pokračoval­i ve vnitrostra­nických sporech. Abychom pořád diskutoval­i o věcech, které jsou dávno rozhodnuté,“říkal předseda ČSSD.

Strana má podle něho hrát úlohu „levicového rebela ve vládě pravicovéh­o oligarchy“. Sama sebou se bude vážněji zabývat na sjezdu, který se má konat příští rok, 1. a 2. března.

 ?? Foto: ČTK ?? Komunistič­tí předáci Pavel Kováčik, Jiří Grospič a Vojtěch Filip společně čelí rozsáhlé kritice svých spolustran­íků.
Foto: ČTK Komunistič­tí předáci Pavel Kováčik, Jiří Grospič a Vojtěch Filip společně čelí rozsáhlé kritice svých spolustran­íků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia