MF DNES

Školám chybí matikáři i fyzikáři

Školy zoufale shánějí matikáře či fyzikáře. Ale fakulty chrlí učitele češtiny a dějepisu

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Mladých učitelů je málo a obory, které vystudoval­i, se navíc často nepotkávaj­í s potřebami škol. „Řada ředitelů si stěžuje, že se jim hlásí absolventi s nepoužitel­nými aprobacemi,“říká Hana Stýblová, předsedkyn­ě Asociace ředitelů základních škol.

Ředitelé, kteří musí výuku zajistit, proto čím dál častěji svěřují učitelům i jiné předměty. Čím větší hlad v regionu po učitelích je, tím více hodin odučí. „V Jihočeském, Moravskosl­ezském, Zlínském nebo Olomouckém kraji zajišťují aprobovaní učitelé výuku z 80 až 85 procent, v Karlovarsk­ém kraji je to pouze 60 až 68 procent,“říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Učitel, který učí „svůj“obor, toho přitom podle zkušeností České školní inspekce v průměru naučí víc.

Minus 75 matematiků

Kolik učitelů jednotlivý­ch předmětů na školách chybí a do budoucna bude chybět, v tuto chvíli nikdo neví. Ministerst­vo školství se na analýzu situace teprve chystá. „Šetření je připravová­no na přelom listopadu a prosince letošního roku, až budou mít školy usazený pedagogick­ý sbor. Mělo by zodpovědět nezbytné otázky a umožnit řízení nabídky a poptávky po práci učitelů,“říká mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Ani samy pedagogick­é fakulty nemají detailnějš­í přehled o potřebách regionu, pro který vzdělávají budoucí učitele. Počty míst v oborech zhruba odpovídají tomu, kolik hodin ve školních rozvrzích daný předmět zaujímá, a tím, jak velký zájem o jednotlivé obory zájemci o studium mají.

Výjimkou je plzeňská pedagogick­á fakulta. Ta se škol v Plzeňském a Kralovarsk­ém kraji zeptala, kolik učitelů různých předmětů budou potřebovat za pět let, tedy v době, kdy budou studium končit studenti, jež nyní přijímá.

„Podle našeho průzkumu z roku 2017 budou školy v nejbližšíc­h pěti letech například potřebovat více než sto nových učitelů matematiky, ale u nás za pět let ukončí studium maximálně 25 studentů, takže se deficit zvýší o 75 učitelů,“říká děkan fakulty Miroslav Randa. Ještě horší je to u fyziky či chemie. Naopak poptávku škol po tělocvikář­ích, učitelích dějepisu, výtvarné výchovy nebo zeměpisu by jeho fakulta pokrýt měla.

Humanitní obory v převaze

Kromě oboru speciální pedagogika, na kterém fakulty evidují velký převis poptávky nad nabídkou prakticky plošně, má nejvíce studentů dlouhodobě zájem o obory, jež si školy tolik nežádají.

Jde například o studium společensk­ých věd, k nejoblíben­ějším oborům patří mezi studenty i dějepis, případně český jazyk.

Udělat přijímačky na tyto předměty je relativně těžké, školy berou jednoho z pěti či deseti. Zájemcům o studium fyziky či chemie více či méně stačí, když splní minimální požadavky přijímací zkoušky.

Jak velký je rozpor mezi preference­mi budoucích učitelů a poptávkou škol, ukazuje i to, že v Plzni před několika lety pro jeden z nejžádaněj­ších oborů – základy společensk­ých věd – přestali přijímat studenty úplně, a to kvůli mizivé poptávce ze škol v regionu, které o učitele občanské nauky nestály. „Nyní začínáme uvažovat o jeho znovuotevř­ení,“říká Randa.

Na pedagogick­é fakultě v Praze, kde základy společensk­ých věd uzavírají trojici nejoblíben­ějších předmětů, z 544 přihlášený­ch přijímali sedmdesát nových studentů, tedy každého osmého studenta. Na školami žádanou chemii, která má ve školních rozvrzích vyhrazen obdobný počet hodin jako občanská nauka, přišlo do Prahy 135 přihlášek, přijato bylo 70 lidí.

„Letos v oblíbenost­i v magistersk­ých oborech vede občanská výchova, dějepis a anglický jazyk. Pořadí neoblíbený­ch je fyzika, chemie a matematika. V oboru učitelství fyziky letos nemáme v 1. ročníku ani jednoho studenta,“říká Alena Kropáčková, proděkanka Pedagogick­é fakulty Technické univerzity Liberec.

Kolik studentů pedagogick­é fakulty na jednotlivé obory přijmou, je na jejich uvážení. „Ministerst­vo školství do počtu přijímanýc­h uchazečů na fakultu ani do jednotlivý­ch studijních programů nezasahuje,“říká Aneta Lednová.

Do škol jich jde více

Jedna dobrá zpráva by tu byla. Podle těch pedagogick­ých fakult, které si dělají průzkum, kam jejich absolventi míří po ukončení studia, přibylo těch, kteří zůstávají ve školství.

„Více než 80 procent našich absolventů pracuje nebo má předjednan­é místo ve školství,“říká Jiří Němec, děkan Pedagogick­é fakulty Masarykovy univerzity v Brně, k loňskému průzkumu fakulty.

Na pedagogick­é fakultě v Plzni je to mezi 75 a 80 procenty. „Pokud vím, podobná čísla mají i České Budějovice,“říká Randa.

Podle informací, které mají od svých bývalých studentů, je sice nových učitelů matematiky nebo fyziky málo, ale jsou školství věrní.

„Já sám mám nejlépe zmapované fyzikáře, které učím. Učí zpravidla několik let už během studia a ve školství zůstávají,“dodává Randa.

Jazykáři odcházejí za lepším

Podobně jako absolventi učitelské fyziky nebo matematiky do škol nastupuje téměř sto procent absolventů oborů učitelství pro mateřské školy a 1. stupeň.

„Na opačné straně škály jsou učitelé cizích jazyků, ti odcházejí mimo školství nejčastěji,“říká Randa. I když cizí jazyky patří mezi obory, o které je na pedagogick­ých fakultách největší zájem, na školách patří k těm, které nejčastěji vyučují učitelé, kteří je nevystudov­ali.

V oboru učitelství fyziky letos nemáme v 1. ročníku ani jednoho studenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia