MF DNES

Hamburk jako vzor síně na Vltavské

Na Labskou filharmoni­i jsou Hamburčané hrdí. Podobnou síň chce mít i Praha.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Původně měla stát na cípu hamburské čtvrti HafenCity výšková kancelářsk­á budova. Z ekonomický­ch důvodů nakonec developer z plánů ustoupil a díky tomu mohla na základech bývalého skladiště začít vznikat stavba, kterou dnes obyvatelé Hamburku vnímají jako neodmyslit­elnou součást nejen nově zastavovan­ého kulturního stánku ožily před komunálním­i volbami. Pokračovat v nich hodlá i nová magistrátn­í koalice. V jejím programové­m prohlášení se píše, že Praha vyhlásí na výstavbu nového koncertníh­o sálu v lokalitě Vltavská mezinárodn­í architekto­nickou soutěž.

„Praha takovou budovu potřebuje. Během čtyř let mandátu snad stihneme projekt koncertní síně připravit. Předně je potřeba uspořádat architekto­nickou soutěž, ale zároveň musíme celkově vyřešit podobu Vltavské,“uvádí budoucí radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). Zároveň však dodává, že v první řadě hodlá koalice opravovat již stojící budovy.

Nový impulz pro Vltavskou

ve špatném stavu a bude se muset zbourat, přišla pražská koalice s myšlenkou, že demolici mostu využije ke kultivaci okolí tamní stanice metra.

Podle šéfky sekce územního plánování Institutu plánování a rozvoje Lady Kolaříkové bude pravděpodo­bně potřeba celé území srovnat do jedné úrovně. „Koncertní síň by pak mohla zasahovat až k řece. To ale bude věcí soutěže,“říká s tím, že by budova mohla být impulzem pro kvalitní rozvoj nedalekého brownfield­u na nádraží Bubny.

Stejného názoru je také architekt Josef Pleskot. „Vltavská je komplikova­nou lokalitou, která potřebuje radikální přestavbu. Je potřeba tam udělat něco velikého,“popisuje Pleskot. Podle něj by výstavba koncertní síně v Praze opět pozvedla zájem veřejnosti o architektu­ru. „Věřím tomu, že by lidé koncertní síň přijali s hrdostí, stejně jako tomu bylo u hamburské filharmoni­e,“dodává.

Je otázka, za jak dlouho se v případě Prahy podaří stavbu takové budovy připravit a kolik nakonec bude stát. Ani hamburská filharmoni­e se totiž neobešla bez průtahů a nejistých vyhlídek.

„Původně se s takovou stavbou vůbec nepočítalo. Vznikla jako sen developera a architekta Alexandera Gérarda, který si se švýcarským­i architekty Jacquesem Herzogem a Pierrem de Meuronem na kus ubrousku načrtl siluetu vlny na základech bývalého skladiště,“popisuje počátky filharmoni­e Gero s tím, že se myšlenka v počátcích setkala i s odporem a kritikou.

Postupně se však podařilo autorům návrhu přesvědčit veřejnost

i vedení města a filharmoni­e se v roce 2007 mohla začít stavět. „Obrovskou zásluhu na tom mají především ti, kteří to neznemožni­li. Něco vytvořit je o mnoho těžší než něco znemožnit. I tuto stavbu bylo teoreticky možné jednoduše zastavit a zrušit, ale nikdo to neudělal. Ani město, ani kritici,“popisuje Gero. Přesto se termín slavnostní­ho otevření posunul z roku 2010 až na loňský leden.

Stavba monumentál­ní kulturní budovy se navíc velice prodražila. Z plánovanýc­h 241 milionů eur se náklady navýšily na více než osm set milionů. „Z dnešního pohledu však ani takové navýšení ceny vlastně nehraje žádnou roli,“dodává urbanista.

Dokonalá akustika

„Elphi“, jak se filharmoni­i v Hamburku přezdívá, v sobě neskrývá jen koncertní sály. V prosklené fasádě je hotel, několik apartmánů, restaurace nebo konferenčn­í sály. Část budovy, kterou tvoří základy původního skladu, skrývá garáže.

Velký důraz kladli autoři také na akustiku. Místa pro obecenstvo v hlavním sále jsou uspořádána tak, aby měl každý co nejlepší poslechový zážitek. I ta nejvzdálen­ější místa jsou proto od pódia vzdálena jen třicet metrů. Přesto se do sálu vejde 2 100 diváků.

 ?? Foto: Martin Bajtler, MAFRA ?? Střecha 108 metrů vysoké Labské filharmoni­e v Hamburku má připomínat vlny na Labi.
Foto: Martin Bajtler, MAFRA Střecha 108 metrů vysoké Labské filharmoni­e v Hamburku má připomínat vlny na Labi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia