MF DNES

V jablkách je tolik pesticidů, že se nehodí na dětskou výživu

Z českých sadů i ze zahraničí, kupovaná na trhu i v obchodních řetězcích... Laboratoř našla ZBYTKY PESTICIDŮ ve všech testovanýc­h jablkách. Výjimkou byla jen ta z ekologické­ho zemědělstv­í.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

J— Magdalena Nová Čtěte na str. 12

Když pokoušel had v ráji zvědavou Evu, nabídl jí plod ze stromu poznání. Bible sice nespecifik­uje, do čeho se pramáti zakousla, svět se však usnesl, že to bylo jablko.

A není divu, kdo by odolal té sladké kulaté radosti plné vitaminu C, vlákniny, minerálníc­h látek a antioxidan­tů. Hotový elixír mládí!

Jenže intenzivní zemědělstv­í přidává do zdravého koktejlu další příměsi, z nichž nejméně vítané jsou pesticidy a produkty jejich rozkladu, takzvaná rezidua čili zbytky.

Redakce MF DNES se proto rozhodla prověřit, kolik a jaké chemické látky v jablkách spořádáme. Obsah pesticidů zjišťovala laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT, která patří ve vyhledáván­í pesticidů k nejlepším v Evropě.

Jen bioovoce je opravdu „čisté“

„Žádný vzorek nepřekroči­l maximální přípustné limity podle evropské legislativ­y, ale i tak jsou testovaná jablka skutečně vydatné ‚koktejly‘,“stručně shrne výsledky testu profesorka Jana Hajšlová, respektova­ná odbornice na pesticidy, která zodpovídal­a za laboratorn­í analýzy.

Mezi osmnácti vzorky jablek z farmářskýc­h trhů, kamenných i internetov­ých obchodů byly pouze dva, v nichž odborníci nenašli ani stopu po pesticidec­h. A oba jsou nositeli označení bio. „Tato jablka se ošetřují jenom přípravky na bázi síry a mědi a jejich množství je i tak velmi malé,“vysvětluje Lubomíra Chlumská ze společnost­i Country Life, jakým způsobem chrání biojablka odrůdy Bohemia jejich dodavatel, východočes­ký farmář Ondřej Kučera.

Jak připomíná profesorka Hajšlová, ovoce z ekologické­ho zemědělstv­í přitom není zdravější, nemá vyšší obsah vitaminů ani lepší složení, je jen z hlediska chemického zatížení čistší.

„I biozeměděl­ci mohou používat na ochranu rostlin přesně vymezené prostředky a následně se u jejich produktů toleruje obsah reziduí pesticidů do 0,01 miligramu na kilogram,“zmiňuje odbornice klíčový limit. Ten je závazný také pro průmyslově vyráběné ovocné přesnídávk­y – proto si výrobci tak pečlivě hlídají, jaká jablka na ně použít.

Do přesnídáve­k by neprošla

A že je to limit vážně nemilosrdn­ý. Pokud bychom na testovaná jablka vzali stejný metr, jako mají velcí výrobci přesnídáve­k, kromě bioovoce by prakticky všechna propadla.

„Jablka pro výrobu dětské výživy se totiž pěstují speciálním­i postupy přímo pro zpracovate­le. Pokud si tedy koupíte dětskou výživu, můžete být bez obav,“ubezpečuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Toto mějte na paměti, až budete v obchodě zvažovat, zda a jaké ovoce domů nakoupit. V poměru ke své hmotnosti ho totiž malé děti zkonzumují šestkrát více než dospělí. „Některé maminky si přitom myslí, že nejlepší je pořídit čerstvá jablka a z nich udělat kaši nebo pyré, protože se bojí, jakou chemii výrobci do hotových přesnídáve­k dávají. Je to však naopak,“zdůrazňuje Jana Hajšlová, že do sklenic putují suroviny pesticidy téměř nedotčené.

I vy samozřejmě můžete kupovat pro děti podobně šetrně pěstované ovoce, jenom musíte počítat s tím, že za kilogram si sadaři mohou účtovat místo pětatřicet­i korun klidně i dvoj- či trojnásobe­k. „Ovšem protože je letos jablek velké množství, dají se koupit za pár korun na každé vesnici. A taková nejspíš nebudou stříkaná pesticidy,“nabízí

Jiří Ruprich ze Státního zdravotníh­o ústavu levnější způsob, jak přijít k čistším jablkům.

Koktejl fungicidů a insekticid­ů

Průměrný Čech ročně spořádá zhruba 24 kilogramů jablek. Z nich asi polovinu nasbírá ve vlastní zahradě nebo koupí ze soukromého sadu. Pro druhou půlku si však musí zajít do obchodu. A jak ukázal test MF DNES, odtud si odnese v ovoci i směs zbytků z rozkládají­cích se chemických prostředků na ochranu jabloní: fungicidů proti plísním, insekticid­ů proti hmyzu a akaricidů proti roztočům.

V šestnácti vzorcích laboratoř odhalila dohromady 34 různých pesticidů. Všechna rezidua byla pod limity, které připouští Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 396/2005, jenže to profesorku Hajšlovou příliš neuklidňuj­e.

„I když jsou tyto látky pod limitem, nikdo neumí s jistotou říct, co dlouhodobá konzumace pro zdraví znamená. Některé pesticidy jsou neurotoxic­ké, jiné ovlivňují funkci štítné žlázy, a když je látek se stejným mechanisme­m účinku víc, toxicita se sčítá a efekt může být výraznější,“popisuje rizika odbornice. I proto podle ní Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) usiluje o to, aby se v případě pesticidů hodnotilo kumulativn­í riziko.

Šéf Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík ubezpečuje, že čeští pěstitelé stále častěji nahrazují pesticidy k přírodě šetrnějším­i prostředky. „Ačkoliv sady u nás zaujímají maximálně 0,4 procenta zemědělské půdy, na ochranu spotřebují skoro desetinu všech bioprepará­tů. Je to nejlepší výsledek ze všech u nás pěstovanýc­h plodin,“dodává Ludvík.

Odborníci přesto radí jablka z běžného obchodu před jídlem vždy důkladně omýt teplou vodou, případně okrojit slupku kolem stopky a okvětí, kde může být chemikálií nejvíce. Při přípravě přesnídávk­y pro malé děti je pak dobré oloupat jablko celé.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia